14 Δεκ 2018

Εκρηξη στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ – Απειλές για αποχώρηση και διάσπαση

Εσωτερικές κόντρες και διχόνοια επικρατούν στο Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τα ψηφοδέλτια αλλά και τη διαμόρφωση γραμμής έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρωταγωνιστές» της κόντρας είναι η κα. Φώφη Γεννηματά από τη μία και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την άλλη την ώρα που σήμερα έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του Κινήματος.

Όσον αφορά στα ψηφοδέλτια, υπάρχουν έντονες φωνές διαμαρτυρίας καθότι η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι αποκλείονται υποψήφιοί της.

Χθες συνεδρίασε η επιτροπή των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ οπότε και υπήρξε ένταση με αποχώρηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

Αφορμή στάθηκε ο αποκλεισμός του μέλους της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα από το ψηφοδέλτιο του νομού Άρτας.

Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε να τεθεί υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Χρήστος Γκόγκας για να καταλάβει τη θέση, ενώ για τον Χρήστο Μέγα υπήρξε εισήγηση να πολιτευθεί στην Αττική. Η εν λόγω πρόταση δυσαρέστησε τη ΔΗΜΑΡ καθώς η εκλογή υποψηφίου της στην Άρτα εκτιμάται ότι είναι πιο πιθανή λόγω του συστήματος των τριεδρικών περιφερειών.

Επικράτησε άμεσα ένταση με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Στέργιο Καλπάκη να λέει ότι «υπάρχει πρόταση στο τραπέζι από μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας για απόσυρση των υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής». Εν συνεχεία τα στελέχη του κόμματος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Ακολούθησε νέα διαπραγμάτευση ανάμεσα στους γραμματείας ΚΙΝΑΛ και ΔΗΜΑΡ, χωρίς ωστόσο να βρεθεί «χρυσή τομή».

Στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ επικρατεί αναβρασμός με τη ΔΗΜΑΡ να φέρεται να προειδοποιεί πως εάν δεν τοποθετηθεί το στέλεχός τους, θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την απόσυρση των υποψηφιοτήτων και το διαζύγιο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Συμφωνία Πρεσπών

Η ΔΗΜΑΡ την ίδια ώρα δείχνει να διαφωνεί με την στάση του ΠΑΣΟΚ ως προς το Σκοπιανό. Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη ΔΗΜΑΡ η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλλει κομματική πειθαρχία όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Αγ. Κωνσταντίνου εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη ότι πληροφορήθηκαν τα περί «κομματικής πειθαρχίας» από τον Γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ., Στ. Μαλέλη ο οποίος έκανε τη σχετική ενημέρωση ενώπιον δημοσιογράφων. 

Την ίδια ώρα ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει πολλές φορές εκφραστεί θετικά υπέρ της Συμφωνίας και της καταλληλότητας της συγκυρίας προκειμένου να βρεθεί λύση για το πολυετές φλέγον ζήτημα.
Πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου σχολιάζουν ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει εκφραστεί ξεκάθαρα επί του θέματος δηλώνοντας παράλληλα πως όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή και εξεταστεί το ακριβές περιεχόμενο της, τότε θα συνεδριάσει η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και θα αποφασίσει την τελική θέση της.

ο Κ. Θεοχαρόπουλος εξάλλου έχει αναφέρει ότι το τι θα αποφασιστεί επί της Συμφωνίας, θα εξαρτηθεί με το τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας για την κήρυξη εκλογών.

Από το ΠΑΣΟΚ πάντως ξακαθαρίζουν ότι οι δηλώσεις του κ. Μαλέλη δεν αφορούν ολόκληρο το κόμμα, αλλά είναι προσωπικές.

Τέλος ένα ακόμη σημείο τριβής αποτελεί ποια θέση θα λάβει τελικά ο ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος στα ψηφοδέλτια.

Ο ίδια φέρεται να επιθυμεί να τοποθετηθεί και πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας προκειμένου να εκλεγεί με βεβαιότητα και να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος ήταν και το 2015 επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται πως η σχετική απόφαση είναι έργο της προέδρου και ως εκ τούτου εκείνη είναι που θα έχει τον τελευταίο λόγο.
.zougla.gr