22 Φεβ 2019

Corporate Crime Reporter: Novartis, Siemens και οι ελληνικές εκλογές! …Πώς είπατε;

Το 2013 η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis δώρισε 3.400 δολάρια στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Διαφάνειας. Η εταιρεία εμπλέκεται, σύμφωνα με ορισμένους, σε σκάνδαλο διαφθοράς στην Ελλάδα,
κατηγορούμενη ότι δωροδόκησε υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους. Οι εν λόγω καταγγελίες αναμένεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.
Πέραν της Novartis η ελληνική Διεθνής Διαφάνεια έχει δεχτεί δωρεές και από άλλες πολυεθνικές όπως η Lockheed Martin, η Coca-Cola, η Nestle, η Unilever, η KPMG, η PWC, η Ernst & Young ή η GlaxoSmithKline. Η Άννα Δαμάσκου της ελληνικής Διεθνούς Διαφάνειας δήλωσε ότι αν και η οργάνωση αποδέχτηκε τη δωρεά της Novartis, επιμένει για σε βάθος έρευνα για το φερόμενο σκάνδαλο.
Και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας δήλωσε πως η Novartis έκανε δωρεά στο ελληνικό τμήμα πριν ξεσπάσει το φερόμενο σκάνδαλο δωροδοκίας, το οποίο όμως φαίνεται να ήταν εν εξελίξει το 2013 αν και δεν είχε γίνει γνωστό. Η εμπλοκή του ελληνικού τμήματος με τη Novartis δημιουργεί προβλήματα διεθνώς για την οργάνωση.
Το 2017 το αμερικανικό τμήμα έχασε την διαπίστευσή του στις ΗΠΑ διότι χρηματοδοτείτο από μεγάλες πολυεθνικές όπως η Bechtel Corporation, η Deloitte, η Google, η Pfizer, η Citigroup, η ExxonMobil, η Fluor, η General Electric, η Lockheed Martin, η Marsh & McLennan, η PepsiCo, η PricewaterhouseCoopers, η Raytheon, η Tyco, η Freeport-McMoRan και η Johnson & Johnson.
Το 2013 το γερμανικό τμήμα δέχτηκε δωρεά 3 εκ. δολαρίων από την Siemens παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είχε βρεθεί ένοχη σε σκάνδαλο διαφθοράς το 2008 και κατέβαλε πρόστιμα ύψους 1,6 δισ. δολάρια.
Η Siemens εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, τη Νορβηγία, το Ιράκ, το Βιετνάμ, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Βενεζουέλα, την Κίνα και τη Ρωσία.