22 Φεβ 2019

H Διεθνής Διαφάνεια «ξέπλυνε» τη Siemens

Γίνεται εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για χάρη κερδοσκοπικών συμφερόντων
Τελευταίο μέρος
Ρεπορτάζ
Μαρία Παναγιώτου

Στην ετήσια έκθεση για το 2019 η Διεθνής Διαφάνεια κατέτασσε την Ελλάδα σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας κυρίως της υπόθεσης Siemens. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οργάνωση παρατηρούσε ότι προκάλεσε κλυδωνισμό στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα.
Εκείνο, όμως, που δεν ξέραμε τότε ήταν τον κλυδωνισμό που θα προκαλούσε η υπόθεση Siemens στην ίδια τη Διεθνή Διαφάνεια... Οπως αποκάλυψε το 2014 η αμερικανική συνδρομητική έκδοση «Corporate Crime Reporter», με την οποία συνεργαστήκαμε για την υλοποίηση αυτής της έρευνας, έναν χρόνο πριν, η οργάνωση είχε δεχτεί τεράστια ποσά από τη γερμανική εταιρία, που έφταναν τα 3.000.000 δολάρια. Και δεν ήταν μόνο το ποσό εξωφρενικό... Ακόμη πιο εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι η οργάνωση είχε δεχτεί αυτό το ποσό για να «καθαρίσει» την εικόνα του γερμανικού κολοσσού.
Πριν από την ενοχή
Οπως ανέφεραν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, πριν από το 2008, δηλαδή προτού η Siemens δηλώσει ένοχη για μια σειρά δωροδοκιών, η οργάνωση έπαιρνε χρήματα από την εταιρία. Οταν όμως απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Siemens, η Διεθνής Διαφάνεια κράτησε αποστάσεις. «Αλλά, προφανώς, ο χρόνος γιάτρεψε τις πληγές. Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Τζάνα Μιτερμάγερ, επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στις Βρυξέλλες, αφήνει τα γραφεία της οργάνωσης για να ενταχθεί στην ομάδα της Siemens, και συγκεκριμένα στην υπηρεσία ''Πρωτοβουλία ακεραιότητας'', την οποία είχε υποχρεωθεί να δημιουργήσει η γερμανική εταιρία μετά τον διακανονισμό που πέτυχε με την Παγκόσμια Τράπεζα το 2009» αναφέρει το «Corporate Crime Reporter». Από κει και πέρα, η Siemens θα ανοίξει και πάλι την κάνουλα με τα χρήματα προς τη Διεθνή Διαφάνεια.

«Είμαι πολύ ανήσυχος, όπως πολλοί παρατηρητές, αλλά και ως πρώην υπάλληλος της Διεθνούς Διαφάνειας, για τον αυξανόμενο αριθμό χορηγιών από εταιρίες που λαμβάνουν τα κεντρικά της οργάνωσης στο Βερολίνο» θα μας πει ο Μαρκ Γουόρθ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Προστατευόμενων Μαρτύρων, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν, για δύο χρόνια, στα κεντρικά της οργάνωσης στο Βερολίνο.

«Είμαι, επίσης, ανήσυχος για τις πολύ μεγάλες χορηγίες που λαμβάνει από κυβερνήσεις και μεγάλους οργανισμούς. Αντίθετα, προοδευτικοί άνθρωποι και ανεξάρτητοι χορηγοί δεν προσφέρουν ιδιαίτερα χρήματα στην οργάνωση. Γιατί; Το γεγονός αποτελεί από μόνο του προειδοποιητικό σημάδι. Τα γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας σε όλον τον κόσμο θα έπρεπε να είναι απολύτως διαφανή για κάθε σεντ που λαμβάνουν. Πρέπει να διευκρινίζουν πόσα λαμβάνουν, από ποιον, αλλά και τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται. Η μη δημοσίευση αυτών των στοιχείων στέλνει το λάθος μήνυμα στο κοινό, καθώς η οργάνωση που ονομάζεται Διεθνής Διαφάνεια φαίνεται υποκριτική» θα συμπληρώσει ο κ. Γουόρθ.
Περίεργες χορηγίες
Δεν είναι μόνο το παράδειγμα της Siemens, που κάνει ακόμη και πρώην εργαζομένους στα γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας να εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η οργάνωση μετατρέπεται σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για χάρη εταιρικών κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Πολλές από τις χορηγίες που έχει λάβει έχουν προβληματίσει παρατηρητές και τον διεθνή Τύπο, όπως η συνεργασία με τον ιταλικό πετρελαϊκό κολοσσό Eni, τον Δεκέμβριο του 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις δύο μήνες πριν από τη συνεργασία αυτήν, οι Αρχές ερευνούσαν τέσσερα στελέχη της εταιρίας για δωροδοκία στην Αλγερία και στο Καζακστάν.

Μάλιστα, η ίδια η Διεθνής Διαφάνεια, στην έκθεσή της το 2012, είχε κατατάξει την Eni στις χαμηλότερες θέσεις στη λίστα που δημοσιεύει κάθε χρόνο. Τους τελευταίους μήνες, αίσθηση έχει προκαλέσει και η συνεργασία της οργάνωσης με τη Γερμανική Βιομηχανία Χημικών, η οποία διαθέτει το πιο ισχυρό λόμπι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ποια είναι τα κεντρικά πρόσωπα της oργάνωσης στην Ελλάδα
• Αννα Δαμάσκου - πρόεδρος: Η κυρία Δαμάσκου φαίνεται πως είχε στη διαδρομή της ιδιαίτερες σχέσεις με τον τραπεζικό τομέα, αφού, όπως αναφέρει, έχει εργαστεί σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς.

• Βένια Παπαθανασοπούλου - αντιπρόεδρος: Εκτός από δικηγόρος της εταιρίας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., έχει εργαστεί ως εταιρική δικηγόρος, νομική σύμβουλος και εταιρική γραμματέας σε σειρά εταιριών, όπως ΔΕΗ, ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΥΠΟΥ, ΟΠΑΠ, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

Αντιπρόεδρος της οργάνωσης έχει υπάρξει ο Αρης Συγγρός. Εχει διατελέσει πρόεδρος στον οργανισμό «Invest in Greece». Ομως, το ενδιαφέρον στο βιογραφικό του κ. Συγγρού είναι ότι σπούδασε στη Γερμανία και είχε διατελέσει, επί περίπου 12 χρόνια (1987-1999), διευθυντικό στέλεχος της Siemens σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής Λειτουργικού Σχεδιασμού στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Από τις πρώτες κινήσεις του, όταν ανέλαβε το «Invest in Greece» το 2011, ήταν να συντάξει έναν εξωφρενικό προϋπολογισμό για τον συγκεκριμένο οργανισμό εν μέσω κρίσης, της τάξης των 13.000.000 ευρώ.

Από το 2006 και για σειρά ετών πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος είχε διατελέσει ο Κώστας Μπακούρης, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Ηταν σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου εταιριών του ομίλου BIOΧΑΛΚΟ, ενώ είχε διατελέσει και διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Και μια σημείωση: Εως χθες το βράδυ, δεν είχαμε λάβει τη λίστα με όλα τα ονόματα των χορηγών και τα ποσά που έχει προσφέρει καθένας εξ αυτών στη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος. Ενδιαφέρον, όμως, έχει τμήμα μιας απάντησης που μας ήρθε από το Βερολίνο, έπειτα από σχετική ερώτησή μας: μας ανέφεραν ότι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος έμαθε για το σκάνδαλο Novartis το 2018, επειδή τότε το έμαθε και το ελληνικό κοινό.

Να υπενθυμίσουμε πως η φαρμακευτική εταιρία είχε υπάρξει χορηγός της οργάνωσης το 2013, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τουλάχιστον οι ίδιοι. Μάλλον κάποιος πρέπει να θυμίσει στη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος πότε έγινε γνωστό το σκάνδαλο στην Ελλάδα!
δημοκρατια