Τον νόμο Ρούζβελτ περί εκμισθώσεως και δανεισμού ανέσυρε από το ντουλάπι της ιστορίας, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθώντας ...
να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για την παροχή σε «πιστούς» συμμάχους (όχι φυσικά στην Τουρκία) δάνεια για να αγοράσουν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, βλέποντας Ρωσία και Κίνα να αλωνίζουν παγκοσμίως.
Το μερίδιο του λέοντος θα πάει σε τρεις μεγάλους αγοραστές αμερικανικών όπλων: την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ.
Μέσα σε αυτές τις χώρες όμως πιθανότατα να βρεθεί και η Ελλάδα, η οποία αναζητά εναγωνίως την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της με σύγχρονα πολεμικά πλοία πρώτα, αλλά και στην συνέχεια του στρατού ξηράς με άρματα μάχης.
Το φλέγον ζήτημα όμως παραμένει η ενίσχυση του ΠΝ με νέες μονάδες επιφανείας, λόγω της ναυπήγησης τουρκικών Κορβετών κλάσεως MILGEM και την μελλοντική ναυπήγηση τουρκικών Φρεγατών και αντιτορπιλικών που θα μεταβάλλουν προς το χειρότερο την ποιοτική ισορροπία στο Αιγαίο.
Το αμερικανικό πρόγραμμα αποτελεί σίγουρα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την απόκτηση αμερικανικών σύγχρονων πολεμικών πλοίων που θα διατηρήσουν την ελληνική υπεροχή στο ελληνικό αρχιπέλαγος τα επόμενα 30 χρόνια.
Μία από τις επιλογές είναι και οι νέες σύγχρονες αμερικανικές φρεγάτες (Littoral Combat Ship – LCS) που κατασκευάζει η Lockheed Martin. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει συνδέσει την επιλογή του νέου πολεμικού πλοίου με τα Ναυπηγεία. Όποιος πάρει το συμβόλαιο για τα πλοία θα πρέπει να δώσει σημαντικό ναυπηγικό έργο στα ελληνικά ναυπηγεία.
Πρόσφατα η εν λόγω αμερικανική εταιρεία είχε προτείνει να ναυπηγηθούν σε ελληνικό έδαφος και οι τέσσερις Φρεγάτες που απαιτούνται από το ΠΝ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι στον εξοπλισμό του πλοίου αυτού δεν προσφέρονται συστήματα που να καλύπτουν την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής που επιζητεί εναγωνίως το ΠΝ.
Αυτό και πολλά άλλα όμως θα βρεθούν σύντομα σε στάδιο συζήτησης μεταξύ του ΠΝ, και του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μιας και εφόσον υλοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία, αυτή θα είναι διακρατική.
Είτε αγοράσουμε Φρεγάτες από αμερικανική εταιρεία, είτε παραλάβουμε από τα αμερικανικά αποθέματα, η ουσία παραμένει η ίδια, ο νόμος Τραμπ αποτελεί πιθανότατα μια μεγάλη διέξοδο στο αδιέξοδο του ΓΕΕΘΑ για την απόκτηση μονάδων επιφανείας με ισχυρά οπλικά συστήματα και πυραύλους, που θα αυξήσουν την στρατηγική ισχύ της Ελλάδος στο Αιγαίο.
Το πρόγραμμα FMF παρέχει στους αμυντικούς εταίρους των ΗΠΑ δάνεια για την αγορά αμερικανικού εξοπλισμού και χρηματοδότηση που υπολογίζεται κατά μέσο όρο περίπου στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την DOD και 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019 και την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου.
Επίσης, η πρόταση Τραμπ αναβιώνει ένα σχέδιο του 2017 για τη χρηματοδότηση χωρών-εταίρων, «έτσι ώστε η Αμερική να μπορεί να είναι ο κύριος προμηθευτής αμυντικού υλικού επιλέγοντας το ποιες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν «.
«Αυτή η διευρυμένη δέσμη εργαλείων FMF θα βοηθούσε στη στήριξη αυξημένων πωλήσεων της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και θα αύξανε τις ευκαιρίες για συμμάχους και εταίρους να εξοπλίσουν τα στρατεύματά τους με καινοτόμα αμυντικά προϊόντα με την ποιότητα των ΗΠΑ», αναφέρει η πρόταση του γραφείου αμερικανικού προϋπολογισμού.
«Η πρόταση επιδιώκει επίσης «ευελιξία στο θέμα των επιτοκίων για το πρόγραμμα άμεσων δανείων της FMF για να καταστήσει τον αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό πιο ανταγωνιστικό και πιο προσιτή επιλογή για τις χώρες εταίρους», καταλήγει η περίληψη του προϋπολογισμού.
Το όλο νομοσχέδιο δίνει την εξουσιοδότηση στο Πεντάγωνο να παράσχει ως εγγύηση των δανείων την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να καλύψει το χάσμα της χρηματοδότησης, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους φορολογούμενους των ΗΠΑ.
Ο William Hartung, διευθυντής του Σχεδίου εξοπλισμού και ασφαλείας του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, δήλωσε στην αμυντική ιστοσελίδα Defense One ότι οι αγοραστές αθέτησαν δάνεια αρκετές φορές στη δεκαετία του ’80 και στη συνέχεια κοίταξαν σε άλλες χώρες για πιο γενναιόδωρους όρους.
Αυτό που παρακίνησε τον Τραμπ να περάσει το συγκεκριμένο νόμο τώρα, είναι ο φόβος ότι υπάρχουν καλύτεροι όροι από τους αντιπάλους του, Κίνα και Ρωσία, οι οποίες προσελκύουν πολλούς αγοραστές, και τους οποίους υφαρπάζουν από τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες.
Η ουσία παραμένει όμως και οι καλές ελληνο-αμερικανικές σχέσεις θα πρέπει να εξαργυρωθούν τώρα με την είσοδο της Ελλάδος στο πρόγραμμα και την αγορά μονάδων επιφανείας, πυραύλων ATACMS εμβέλειας 300χλμ. αρμάτων μάχης Abrams,κά.