«Μου την έστησε ο Σαμαράς γιατί ήμουν με την Ντόρα» κατέθεσε στο δικαστήριο ο «φακελάκιας» Τομπούλογλου που κατεβαίνει για δήμαρχος στη Ν. Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα.
Ο Χάρης Τομπούλογλου οδηγείται στην...
ανακρίτρια μετά τα Χριστούγεννα του 2013 για το φακελάκι των 25.000 ευρώ. Λιγότερα από τέσσερα χρόνια μετά, κατεβαίνει υποψήφιος για τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας έχοντας στο πλευρό του τη «γαλάζια» ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, εκ του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το tweet της δέχτηκε την κατακραυγή και το διέγραψε.
Ανθρωπος του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη δήλωνε κατά την απολογία του στο δικαστήριο –τελικώς τον καταδίκασε για απόπειρα εκβίασης, παθητική δωροδοκία για το περίφημο φακελάκι των 25.000 ευρώ και παράνομη οπλοκατοχή– ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» και νυν υποψήφιος δήμαρχος στη Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα με τη φανερή στήριξη της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Τομπούλογλου. Την ίδια στιγμή ο «άριστος» της ΝΔ αναφέρθηκε σε «πλεκτάνη» εναντίον του που στήθηκε από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε οκτώ χρόνια και τρεις μήνες (κατά συγχώνευση) για σοβαρότατες κακουργηματικές πράξεις Χ. Τομπούλογλου ισχυρίστηκε, όπως προκύπτει και από τα επίσημα πρακτικά της δίκης, ότι στήθηκε σε βάρος του σκευωρία με ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο. Από την πλευρά Σαμαρά, δηλαδή εντός ΝΔ. Γιατί όλα αυτά συνέβησαν σε εκείνον; Διότι ήταν «του περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη». Το Documento φέρνει στο φως σκοτεινά σημεία της πολύκροτης υπόθεσης που έθεσαν τότε αλλά θέτουν και σήμερα, με αφορμή τη συμμετοχή Τομπούλογλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη «γαλάζια» παράταξη προ των ευθυνών της.
«Ημουν του περιβάλλοντος της Μπακογιάννη»
«Δεν μπορούσαν να με φάνε αλλιώς γιατί διαχειριστικά δεν είχαν τίποτε στα χέρια τους. Στις 24-12-2013 με διέγραψαν από τη Νέα Δημοκρατία… και ο υπουργός (σ.σ.: Αδωνης Γεωργιάδης) ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου παρανόμως να με αντικαταστήσουν» ισχυρίστηκε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ο Χ. Τομπούλογλου. Βέβαια, με τον νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη εμφανίζονται (τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2012, όταν δέχτηκαν επίθεση με γιαούρτια σε ζαχαροπλαστείο της Ν. Φιλαδέλφειας) να έχουν φιλικές σχέσεις. Αραγε σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης αποδοκιμάζει την υποψηφιότητα του καταδικασμένου Τομπούλογλου; Του ανθρώπου με τον οποίο είχε κοινωνικές σχέσεις αλλά την επομένη της σύλληψής του επ’ αυτοφώρω τον «απαρνήθηκε»;
Ακρως αποκαλυπτικά όσα δήλωσε στη συνέχεια της απολογίας του – άλλος ένας μετά τον Νίκο Γεωργιάδη που κάνει λόγο στο δικαστήριο για τη σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη. «Εγώ δεν ήμουν του περιβάλλοντος Σαμαρά, αλλά της Ντόρας Μπακογιάννη. Υπήρχε σύστημα που μεθόδευε την απομάκρυνσή μου από το νοσοκομείο. Δυο μήνες μετά, ο δεσπότης της Γλυφάδας κατήγγειλε ότι ο υπουργός Υγείας (σ.σ.: Αδ. Γεωργιάδης) τον εκβίασε να παραιτηθεί. Η κάθε κομματική και εσωκομματική εξουσία έχει τον δικό της τρόπο φέρεσθαι. Μέσω εμού ήθελαν να καταστρέψουν έναν εσωκομματικό τους αντίπαλο, στον οποίο εγώ ήμουν προσκείμενος. Αντί να με θέσουν σε αργία όπως έπρεπε να κάνουν, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνσή μου. Οταν δεν μπορούσαν να βάλουν δικούς τους σε θέσεις, τότε εξόντωναν τους αντιπάλους».
Η παρουσία πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, μερικών εκ του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος βουλευτής Σάκης Ιωαννίδης, στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του Χ. Τομπούλογλου φαίνεται να συνηγορεί υπέρ των ισχυρισμών του καταδικασμένου για φακελάκι περί στενής πολιτικής σχέσης με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μην ξεχνάμε ότι η Ελ. Βόζεμπεργκ όχι μόνο απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση αλλά στήριξε και μέσω Τwitter την υποψηφιότητα Τομπούλογλου – διέγραψε το tweet μετά τη γενική κατακραυγή. Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2016 το δικαστήριο επέβαλε στον Χ. Τομπούλογλου και ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια.
Ο πρόεδρος του Παίδων και το φακελάκι
Το 2013 ο Χ. Τομπούλογλου είναι εκπρόσωπος του ΔΣ και πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Τον Φεβρουάριο του 2013 η εταιρεία Nextcom ΑΕ έλαβε μέρος σε μειοδοτικό διαγωνισμό με φορέα το νοσοκομείο για την ανάθεση του έργου «Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας – Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή». Ελαβαν μέρος ακόμη δυο εταιρείες, εκ των οποίων η επιλαχούσα ήταν εταιρεία της συζύγου του νυν κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Τον Ιούνιο του 2013 το έργο ανατέθηκε με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου στη Nextcom ΑΕ. Στις 31.7.2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου αλλά στην πορεία η επιστημονική ομάδα που είχε οριστεί εξέφρασε παράπονα «για τις μέχρι τότε υπηρεσίες της εταιρείας».
Στις 28 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Χ. Τομπούλογλου και υπαλλήλου της Nextcom ΑΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Τομπούλογλου «απείλησε την εταιρεία ότι θα την κηρύξει έκπτωτη», κάτι που πρακτικά θα την κατέστρεφε. Για την απειλή αυτή ενημερώθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας
Αναστάσιος Κιτσαράς, ο οποίος και τηλεφώνησε στον Τομπούλογλου και εκείνος του επανέλαβε την πρόθεσή του. Ο Αν. Κιτσαράς ενημέρωσε τη Δέσποινα-Βασιλική Μπακάλη, σύμβουλο επικοινωνίας που συνεργαζόταν με την εταιρεία. Εκείνη είχε συνεργασία και με τον σύλλογο προσωπικού της Alpha Bank, πρόεδρος του οποίου ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας Αναστάσιος Γκιάτης. Αυτός είχε συναναστραφεί κοινωνικά τον Χ. Τομπούλογλου, γι’ αυτό και η Δ.-Β. Μπακάλη του ζήτησε να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του «Π. & Α. Κυριακού». Κανονίστηκε συνάντηση καθώς ο Τομπούλογλου προσκάλεσε τον Γκιάτη στο γραφείο του στο νοσοκομείο.
«Είμαι μαλάκας να μην πάρω τίποτα;»
Οσα ειπώθηκαν στη συνάντηση μεταξύ τους, και αποτελoύν αντικείμενο της δικογραφίας, είναι άκρως αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του Γκιάτη, ο Τομπούλογλου είπε επί λέξει: «Ποιος δίνει αυτή την εποχή 190.000 ευρώ σε μια εταιρεία, εγώ είμαι μαλάκας να μην πάρω τίποτα; Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν, μόνο μέσω εσού θα μιλάω».
Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 ο Τομπούλογλου τηλεφωνεί στον Γκιάτη και τον επισκέπτεται το μεσημέρι στο γραφείο του στην Alpha Bank. Του λέει ότι έπρεπε να έχει οριστική απάντηση από τους εκπρόσωπους της εταιρείας για το εάν είναι διαθέσιμοι να δώσουν χρήματα. Αν γινόταν αυτό που ήθελε, «θα τους ανέθετε και άλλες δουλειές». Ο Τομπούλογλου, επειδή φοβόταν «μη του τη στήσουν με προσημειωμένα» και, όπως έλεγε, εμπιστευόταν μόνο τον «Τάσο», του πρότεινε να πάρει αυτός τον φάκελο με τα χρήματα και να του τον παραδώσει. Ακολούθησαν sms. Φτάνουμε στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Τότε η υπόθεση περνά στα χέρια αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Το μεσημέρι της 20ής Δεκεμβρίου ο Τομπούλογλου επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το γραφείο του Γκιάτη στην Ιπποκράτους, στην Αθήνα, λέγοντάς του ότι «πρέπει να προτείνει στην Μπακάλη να δώσουν 30.000 ευρώ». Του είπε αν συμφωνούσαν, να τον έπαιρνε τηλέφωνο. Του επισήμανε μάλιστα να μεταφράσει το ποσό σε ημέρες αδείας: «Δηλαδή αν του έλεγε ότι επήλθε συμφωνία να δοθούν τριάντα μέρες άδειας, σε περίπτωση που συμφωνούσαν για το ποσό».
Ο Γκιάτης τηλεφωνεί στον Τομπούλογλου ότι συμφώνησε η Μπακάλη για 25 μέρες άδειας, δηλαδή 25.000 ευρώ. Παραμονή Χριστουγέννων ο Τομπούλογλου φτάνει λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο γραφείο του Γκιάτη. Τα χρήματα στον κίτρινο φάκελο έχουν ήδη προσημειωθεί. Βίντεο, νομιμοποιημένο υλικό της δικογραφίας με τελεσίδικη απόφαση Αρείου Πάγου, αποτυπώνει τον άνθρωπο του –κατά δήλωσή του– περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη να τσεπώνει τον φάκελο.
Εξω τον περίμενε ο συνεργάτης του Χρήστος Τριανταφύλλου, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για την ίδια υπόθεση και φυσικά «άριστος». Ο «γαλάζιος» νυν υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας βγάζει από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του τον φάκελο με τις 25.000 ευρώ και τον δίνει στον Χρ. Τριανταφύλλου. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον Τομπούλογλου στο ισόγειο και τον Τριανταφύλλου στο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο λίγο πριν από τον ισόγειο χώρο. Ο τελευταίος μάλιστα έτρεξε να ξεφύγει από τις αρχές.
Δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό
Το δικαστήριο όχι μόνο κατέρριψε ως ψευδή τον ισχυρισμό Τομπούλογλου ότι έλαβε τις 25.000 ευρώ ως χορηγία-δωρεά από τον Γκιάτη για την έκδοση λευκώματος του νοσοκομείου, αλλά του καταλόγισε πως ενήργησε με συνεργό τον Τριανταφύλλου βάσει σχεδίου. Μεθοδευμένα και όχι ευκαιριακά. Στο σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Τομπούλογλου εκμεταλλεύτηκε τη θέση, επέλεξε συγκεκριμένο πρόσωπο ως διαμεσολαβητή και εκβίασε για να πάρει τη μίζα.
Οι δύο καταδικασθέντες αιτήθηκαν στο δικαστήριο διά των συνηγόρων τους την αναγνώριση στο πρόσωπό τους δύο ελαφρυντικών: του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Οι δικαστές ομόφωνα απέρριψαν τα σχετικά αιτήματα και με ένα σκεπτικό απόλυτης αποδόμησης των υπερασπιστικών ισχυρισμών που άπτονταν της προσωπικότητας των δύο κατηγορουμένων με βάση τη δημόσια συμπεριφορά τους.
Συγκεκριμένα, ως προς τον Χ. Τομπούλογλου, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της δίκης, οι δικαστές απέδωσαν την κοινωνική δράση του σε ιδιοτέλεια: «Είχε θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί βουλευτής τα έτη 1996 και 2004, ενώ το έτος 2010 είχε θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί Δήμαρχος στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, είχε δε πρόθεση να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για Δήμαρχος στον ίδιο Δήμο και το έτος 2014. Η επωφελής για την κοινωνία δράση που επέδειξε τα χρόνια αυτά, έγινε σκόπιμα και μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προβληθεί ως πολιτικός και όχι από αίσθημα αλτρουισμού».
Και άρα «…ο αυτοτελής ισχυρισμός για αναγνώριση της συγκεκριμένης ελαφρυντικής περίστασης πρέπει να απορριφθεί ως κατ’ ουσίαν αβάσιμος δεδομένου ότι για την χορήγηση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου δεν αρκεί η επίκληση του λευκού ποινικού μητρώου, η απουσία επίμεμπτης συμπεριφοράς ή η μέχρι την τέλεση των αδικημάτων συνήθης ανθρώπινη συμπεριφορά που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι (αφορά και τους δύο που κηρύχθηκαν ένοχοι) με την άσκηση επαγγέλματος προς βιοπορισμό».
Και το έτερο ελαφρυντικό που ζητήθηκε να του αναγνωριστεί δεν έγινε δεκτό με το σκεπτικό ότι «μετά την τέλεση των αδικημάτων τελούσε υπό τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν και όπως είναι απολύτως φυσιολογικό μέχρι και τώρα συμπεριφέρθηκε καλά για να μην επιβαρύνει τη θέση του ενόψει της επικείμενης δίκης».
Το δικαστήριο επέβαλε και στους δύο καταδικασθέντες τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ο οποίος κρίθηκε ικανός για να εξασφαλίσει την εμφάνισή τους ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019...
documentonews.gr
Ο Χάρης Τομπούλογλου οδηγείται στην...
ανακρίτρια μετά τα Χριστούγεννα του 2013 για το φακελάκι των 25.000 ευρώ. Λιγότερα από τέσσερα χρόνια μετά, κατεβαίνει υποψήφιος για τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας έχοντας στο πλευρό του τη «γαλάζια» ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, εκ του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το tweet της δέχτηκε την κατακραυγή και το διέγραψε.
Ανθρωπος του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη δήλωνε κατά την απολογία του στο δικαστήριο –τελικώς τον καταδίκασε για απόπειρα εκβίασης, παθητική δωροδοκία για το περίφημο φακελάκι των 25.000 ευρώ και παράνομη οπλοκατοχή– ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» και νυν υποψήφιος δήμαρχος στη Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα με τη φανερή στήριξη της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Τομπούλογλου. Την ίδια στιγμή ο «άριστος» της ΝΔ αναφέρθηκε σε «πλεκτάνη» εναντίον του που στήθηκε από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε οκτώ χρόνια και τρεις μήνες (κατά συγχώνευση) για σοβαρότατες κακουργηματικές πράξεις Χ. Τομπούλογλου ισχυρίστηκε, όπως προκύπτει και από τα επίσημα πρακτικά της δίκης, ότι στήθηκε σε βάρος του σκευωρία με ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο. Από την πλευρά Σαμαρά, δηλαδή εντός ΝΔ. Γιατί όλα αυτά συνέβησαν σε εκείνον; Διότι ήταν «του περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη». Το Documento φέρνει στο φως σκοτεινά σημεία της πολύκροτης υπόθεσης που έθεσαν τότε αλλά θέτουν και σήμερα, με αφορμή τη συμμετοχή Τομπούλογλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη «γαλάζια» παράταξη προ των ευθυνών της.
«Ημουν του περιβάλλοντος της Μπακογιάννη»
«Δεν μπορούσαν να με φάνε αλλιώς γιατί διαχειριστικά δεν είχαν τίποτε στα χέρια τους. Στις 24-12-2013 με διέγραψαν από τη Νέα Δημοκρατία… και ο υπουργός (σ.σ.: Αδωνης Γεωργιάδης) ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου παρανόμως να με αντικαταστήσουν» ισχυρίστηκε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ο Χ. Τομπούλογλου. Βέβαια, με τον νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη εμφανίζονται (τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2012, όταν δέχτηκαν επίθεση με γιαούρτια σε ζαχαροπλαστείο της Ν. Φιλαδέλφειας) να έχουν φιλικές σχέσεις. Αραγε σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης αποδοκιμάζει την υποψηφιότητα του καταδικασμένου Τομπούλογλου; Του ανθρώπου με τον οποίο είχε κοινωνικές σχέσεις αλλά την επομένη της σύλληψής του επ’ αυτοφώρω τον «απαρνήθηκε»;
Ακρως αποκαλυπτικά όσα δήλωσε στη συνέχεια της απολογίας του – άλλος ένας μετά τον Νίκο Γεωργιάδη που κάνει λόγο στο δικαστήριο για τη σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη. «Εγώ δεν ήμουν του περιβάλλοντος Σαμαρά, αλλά της Ντόρας Μπακογιάννη. Υπήρχε σύστημα που μεθόδευε την απομάκρυνσή μου από το νοσοκομείο. Δυο μήνες μετά, ο δεσπότης της Γλυφάδας κατήγγειλε ότι ο υπουργός Υγείας (σ.σ.: Αδ. Γεωργιάδης) τον εκβίασε να παραιτηθεί. Η κάθε κομματική και εσωκομματική εξουσία έχει τον δικό της τρόπο φέρεσθαι. Μέσω εμού ήθελαν να καταστρέψουν έναν εσωκομματικό τους αντίπαλο, στον οποίο εγώ ήμουν προσκείμενος. Αντί να με θέσουν σε αργία όπως έπρεπε να κάνουν, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνσή μου. Οταν δεν μπορούσαν να βάλουν δικούς τους σε θέσεις, τότε εξόντωναν τους αντιπάλους».
Η παρουσία πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, μερικών εκ του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος βουλευτής Σάκης Ιωαννίδης, στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του Χ. Τομπούλογλου φαίνεται να συνηγορεί υπέρ των ισχυρισμών του καταδικασμένου για φακελάκι περί στενής πολιτικής σχέσης με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μην ξεχνάμε ότι η Ελ. Βόζεμπεργκ όχι μόνο απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση αλλά στήριξε και μέσω Τwitter την υποψηφιότητα Τομπούλογλου – διέγραψε το tweet μετά τη γενική κατακραυγή. Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2016 το δικαστήριο επέβαλε στον Χ. Τομπούλογλου και ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια.
Ο πρόεδρος του Παίδων και το φακελάκι
Το 2013 ο Χ. Τομπούλογλου είναι εκπρόσωπος του ΔΣ και πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Τον Φεβρουάριο του 2013 η εταιρεία Nextcom ΑΕ έλαβε μέρος σε μειοδοτικό διαγωνισμό με φορέα το νοσοκομείο για την ανάθεση του έργου «Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας – Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή». Ελαβαν μέρος ακόμη δυο εταιρείες, εκ των οποίων η επιλαχούσα ήταν εταιρεία της συζύγου του νυν κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Τον Ιούνιο του 2013 το έργο ανατέθηκε με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου στη Nextcom ΑΕ. Στις 31.7.2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου αλλά στην πορεία η επιστημονική ομάδα που είχε οριστεί εξέφρασε παράπονα «για τις μέχρι τότε υπηρεσίες της εταιρείας».
Στις 28 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Χ. Τομπούλογλου και υπαλλήλου της Nextcom ΑΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Τομπούλογλου «απείλησε την εταιρεία ότι θα την κηρύξει έκπτωτη», κάτι που πρακτικά θα την κατέστρεφε. Για την απειλή αυτή ενημερώθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας
Αναστάσιος Κιτσαράς, ο οποίος και τηλεφώνησε στον Τομπούλογλου και εκείνος του επανέλαβε την πρόθεσή του. Ο Αν. Κιτσαράς ενημέρωσε τη Δέσποινα-Βασιλική Μπακάλη, σύμβουλο επικοινωνίας που συνεργαζόταν με την εταιρεία. Εκείνη είχε συνεργασία και με τον σύλλογο προσωπικού της Alpha Bank, πρόεδρος του οποίου ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας Αναστάσιος Γκιάτης. Αυτός είχε συναναστραφεί κοινωνικά τον Χ. Τομπούλογλου, γι’ αυτό και η Δ.-Β. Μπακάλη του ζήτησε να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του «Π. & Α. Κυριακού». Κανονίστηκε συνάντηση καθώς ο Τομπούλογλου προσκάλεσε τον Γκιάτη στο γραφείο του στο νοσοκομείο.
«Είμαι μαλάκας να μην πάρω τίποτα;»
Οσα ειπώθηκαν στη συνάντηση μεταξύ τους, και αποτελoύν αντικείμενο της δικογραφίας, είναι άκρως αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του Γκιάτη, ο Τομπούλογλου είπε επί λέξει: «Ποιος δίνει αυτή την εποχή 190.000 ευρώ σε μια εταιρεία, εγώ είμαι μαλάκας να μην πάρω τίποτα; Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν, μόνο μέσω εσού θα μιλάω».
Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 ο Τομπούλογλου τηλεφωνεί στον Γκιάτη και τον επισκέπτεται το μεσημέρι στο γραφείο του στην Alpha Bank. Του λέει ότι έπρεπε να έχει οριστική απάντηση από τους εκπρόσωπους της εταιρείας για το εάν είναι διαθέσιμοι να δώσουν χρήματα. Αν γινόταν αυτό που ήθελε, «θα τους ανέθετε και άλλες δουλειές». Ο Τομπούλογλου, επειδή φοβόταν «μη του τη στήσουν με προσημειωμένα» και, όπως έλεγε, εμπιστευόταν μόνο τον «Τάσο», του πρότεινε να πάρει αυτός τον φάκελο με τα χρήματα και να του τον παραδώσει. Ακολούθησαν sms. Φτάνουμε στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Τότε η υπόθεση περνά στα χέρια αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Το μεσημέρι της 20ής Δεκεμβρίου ο Τομπούλογλου επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το γραφείο του Γκιάτη στην Ιπποκράτους, στην Αθήνα, λέγοντάς του ότι «πρέπει να προτείνει στην Μπακάλη να δώσουν 30.000 ευρώ». Του είπε αν συμφωνούσαν, να τον έπαιρνε τηλέφωνο. Του επισήμανε μάλιστα να μεταφράσει το ποσό σε ημέρες αδείας: «Δηλαδή αν του έλεγε ότι επήλθε συμφωνία να δοθούν τριάντα μέρες άδειας, σε περίπτωση που συμφωνούσαν για το ποσό».
Ο Γκιάτης τηλεφωνεί στον Τομπούλογλου ότι συμφώνησε η Μπακάλη για 25 μέρες άδειας, δηλαδή 25.000 ευρώ. Παραμονή Χριστουγέννων ο Τομπούλογλου φτάνει λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο γραφείο του Γκιάτη. Τα χρήματα στον κίτρινο φάκελο έχουν ήδη προσημειωθεί. Βίντεο, νομιμοποιημένο υλικό της δικογραφίας με τελεσίδικη απόφαση Αρείου Πάγου, αποτυπώνει τον άνθρωπο του –κατά δήλωσή του– περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη να τσεπώνει τον φάκελο.
Εξω τον περίμενε ο συνεργάτης του Χρήστος Τριανταφύλλου, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για την ίδια υπόθεση και φυσικά «άριστος». Ο «γαλάζιος» νυν υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας βγάζει από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του τον φάκελο με τις 25.000 ευρώ και τον δίνει στον Χρ. Τριανταφύλλου. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον Τομπούλογλου στο ισόγειο και τον Τριανταφύλλου στο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο λίγο πριν από τον ισόγειο χώρο. Ο τελευταίος μάλιστα έτρεξε να ξεφύγει από τις αρχές.
Δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό
Το δικαστήριο όχι μόνο κατέρριψε ως ψευδή τον ισχυρισμό Τομπούλογλου ότι έλαβε τις 25.000 ευρώ ως χορηγία-δωρεά από τον Γκιάτη για την έκδοση λευκώματος του νοσοκομείου, αλλά του καταλόγισε πως ενήργησε με συνεργό τον Τριανταφύλλου βάσει σχεδίου. Μεθοδευμένα και όχι ευκαιριακά. Στο σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Τομπούλογλου εκμεταλλεύτηκε τη θέση, επέλεξε συγκεκριμένο πρόσωπο ως διαμεσολαβητή και εκβίασε για να πάρει τη μίζα.
Οι δύο καταδικασθέντες αιτήθηκαν στο δικαστήριο διά των συνηγόρων τους την αναγνώριση στο πρόσωπό τους δύο ελαφρυντικών: του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Οι δικαστές ομόφωνα απέρριψαν τα σχετικά αιτήματα και με ένα σκεπτικό απόλυτης αποδόμησης των υπερασπιστικών ισχυρισμών που άπτονταν της προσωπικότητας των δύο κατηγορουμένων με βάση τη δημόσια συμπεριφορά τους.
Συγκεκριμένα, ως προς τον Χ. Τομπούλογλου, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της δίκης, οι δικαστές απέδωσαν την κοινωνική δράση του σε ιδιοτέλεια: «Είχε θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί βουλευτής τα έτη 1996 και 2004, ενώ το έτος 2010 είχε θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί Δήμαρχος στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, είχε δε πρόθεση να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για Δήμαρχος στον ίδιο Δήμο και το έτος 2014. Η επωφελής για την κοινωνία δράση που επέδειξε τα χρόνια αυτά, έγινε σκόπιμα και μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προβληθεί ως πολιτικός και όχι από αίσθημα αλτρουισμού».
Και άρα «…ο αυτοτελής ισχυρισμός για αναγνώριση της συγκεκριμένης ελαφρυντικής περίστασης πρέπει να απορριφθεί ως κατ’ ουσίαν αβάσιμος δεδομένου ότι για την χορήγηση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου δεν αρκεί η επίκληση του λευκού ποινικού μητρώου, η απουσία επίμεμπτης συμπεριφοράς ή η μέχρι την τέλεση των αδικημάτων συνήθης ανθρώπινη συμπεριφορά που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι (αφορά και τους δύο που κηρύχθηκαν ένοχοι) με την άσκηση επαγγέλματος προς βιοπορισμό».
Και το έτερο ελαφρυντικό που ζητήθηκε να του αναγνωριστεί δεν έγινε δεκτό με το σκεπτικό ότι «μετά την τέλεση των αδικημάτων τελούσε υπό τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν και όπως είναι απολύτως φυσιολογικό μέχρι και τώρα συμπεριφέρθηκε καλά για να μην επιβαρύνει τη θέση του ενόψει της επικείμενης δίκης».
Το δικαστήριο επέβαλε και στους δύο καταδικασθέντες τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ο οποίος κρίθηκε ικανός για να εξασφαλίσει την εμφάνισή τους ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019...
documentonews.gr