21 Μαΐ 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στρατηγός Χαφτάρ & Αλ Σίσι απειλούν να βυθίσουν τουρκικά πλοία – Εξελίξεις-«φωτιά» κάτω από την Κρήτη

«Φωτιά» μεγάλη άναψε κάτω από την Κρήτη (στην οποία σύμφωνα με χθεσινό άρθρο μας έχουμε τουρκική αεροναυτική άσκηση από την ...
Κύπρο μέχρι νοτίως της Κρήτης, στα πλαίσια της άσκησης «Θαλασσόλυκος -2019») από τις απειλές του Λίβυου στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος με την αμέριστη βοήθεια του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι απειλεί να βυθίσει τουρκικά εμπορικά πλοία που μεταφέρουν όπλα στους Τζιχαντιστές.  

Από χθες δεκάδες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D διεξάγουν αποστολές και σενάρια που παραπέμπουν σε «πολεμική σύγκρουση στην περιοχή», ενώ τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135R, ανεφοδιάζουν τα τουρκικά F-16C/D, προκαλώντας Ελλάδα και Ισραήλ.
Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) τώρα, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, απειλεί ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές να επιτεθεί σε οποιοδήποτε τουρκικό σκάφος ελλιμενίζεται στη δυτική Λιβύη και προσπαθεί να παραδώσει όπλα στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), δηλαδή στους τζιχαντιστές.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι δυνάμεις του GNA που έχουν επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj, παρέλαβαν μια μεγάλη αποστολή όπλων από την Άγκυρα, η οποία αφορούσε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου KIRPI όπως πρώτοι αποκαλύψαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.
Η ηγεσία του GNA καυχάται από το Σάββατο για νέα «συστήματα, πυρομαχικά και όπλα» για τους μαχητές της. Παράλληλα δημοσιεύτηκαν δεκάδες φωτογραφίες στο Facebook που παρουσίαζαν τουρκικά θωρακισμένα οχήματα BMC Kirpi στο λιμάνι της Τρίπολης.

Εμπορικό σκάφος με σημαία της Μολδαβίας, φέρεται να έκανε την παράδοση, που ανήκει σε τουρκική εταιρεία, κάνοντας το σχετικό δρομολόγιο από την Αλεξανδρέττα, σύμφωνα με το  πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Ο Arnaud Delalande, σύμβουλος του Χαφτάρ και ειδικός σε αμυντικά θέματα στη Λιβύη, ερμήνευσε την παράδοση, ως μια εμφανή ανοιχτή επίδειξη υποστήριξης του Ερντογάν στις δυνάμεις του GNA.
Οι ναυτικές δυνάμεις του LNA ( Χαφτάρ) αποφάσισαν να επιβάλουν πλήρη εμπάργκο στα δυτικά λιμάνια της Λιβύης, σύμφωνα με τις εντολές του Λίβυου στρατηγού για να μειώσουν τις προμήθειες στις πολιτοφυλακές του GNA.
Ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων του LNA, Faraj al-Mahdawi, ανακοίνωσε την πλήρη κινητοποίηση των μονάδων, απειλώντας να χτυπήσει οποιοδήποτε πλοίο προσεγγίζει τα λιμάνια, ειδικά τουρκικά πλοία.
Ο Χάφταρ, εν τω μεταξύ, προετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Γαλλία για να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Οι πολιτοφυλακές του LNA προελαύνουν στην Τρίπολη, διαθέτοντας τεράστια εμπειρία μάχης μετά από την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS, και την απελευθέρωση της Σύρτης που ήταν το οχυρό της τρομοκρατικής ομάδας στη Λιβύη.
Στον πόλεμο αυτό έχει εμπλακεί στενά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ο οποίος προμηθεύει μαζί με Ρώσους, Σαουδάραβες και ΗΑΕ, με όπλα, πυρομαχικά και συμβούλους,  τον Λίβυο στρατηγό Χαφτάρ, ενώ η αιγυπτιακή αεροπορία σφυροκοπά τις δυνάμεις του GNA και τους Τούρκους μισθοφόρους που θέλουν να ελέγξουν την χώρα.  
Την περασμένη εβδομάδα, ο Χαφτάρ επισκέφθηκε τη Ρώμη, στενό σύμμαχο των πολιτοφυλακών της Misrata και του GNA, όπου απέρριψε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Στο έδαφος, έχουμε σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του LNA και του GNA, στις περιοχές Khallet Alforjan και Hadaba της Τρίπολης, που αποτελούν τα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για πολύ μεγάλο τουρκικό παιχνίδι εν εξελίξει στη Λιβύη, με την στρατιωτική υποστήριξη των Τζιχαντιστών που πολεμούν τον στρατηγό Χαφτάρ, με σκοπό οι ισλαμιστές αντάρτες κάποια στιγμή να επικρατήσουν αφού μετονομαστούν σε «μετριοπαθείς» όπως οι δολοφόνοι του FSA στην Συρία.

Στο όλο ζήτημα έχουμε άμεση εμπλοκή της Αιγύπτου, η οποία χρηματοδοτείται από την Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ, που δεν θέλουν επέκταση της τουρκικής επιρροής, σε μια χώρα που κατέχει στην ΑΟΖ της τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Μεσογείου, πιο μεγάλα και από το αιγυπτιακό Ζορ και την νότια Κρήτη.
πενταποσταγμα