«Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση και από την οικονομική κρίση του 2001». Η φράση αυτή συνοψίζει τα δεινά των Αργεντινών αλλά και την ολοκληρωτική διάψευση των προσδοκιών τους από ....
έναν πρόεδρο που εξελέγη το 2015 με την υπόσχεση να μηδενίσει τη φτώχεια στην Αργεντινή. Τη διατύπωσε ο γραμματέας της ένωσης υποδηματοποιών στη βιομηχανική περιοχή Λα Ματάντζα της Αργεντινής, μιλώντας στους Financial Times για την καταστροφή που έχει γνωρίσει ο κλάδος κατά τη διάρκεια της θητείας του Μαουρίσιο Μάκρι.
Και δεν είναι ο μόνος. Στο σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας οι επιχειρηματίες της Λα Ματάντζα αναφέρουν πως από το 2015 και την εκλογή του Μάκρι έχουν κλείσει οι περισσότερες βιοτεχνίες υποδημάτων στην περιοχή. Η βιομηχανική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 13% μόνον κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Προβλέπουν μάλιστα πως αργά ή γρήγορα θα κλείσουν και όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει. Πρόκειται, όμως, για επιχειρήσεις που ευημερούσαν στο παρελθόν. «Και μετά ήρθε ο Μάκρι», σχολιάζει ένας άλλος επιχειρηματίας που απασχολούσε πάνω από 100 εργάτες υποδηματοποιούς, αλλά σταδιακά αναγκάστηκε να τους μειώσει κατά 50% και τελικά έκλεισε την επιχείρησή του πριν από ένα χρόνο. Και βέβαια αυτά συνέβησαν επειδή κατέρρευσε η εγχώρια ζήτηση και η αγορά της Αργεντινής κατακλύστηκε από φτηνά κινεζικά παπούτσια, όταν η κυβέρνηση Μάκρι ανακάλεσε τους περιορισμούς στις εισαγωγές. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Μάκρι υποσχέθηκε να εξαλείψει τη φτώχεια», τονίζει ένας άλλος έμπορος της περιοχής που με περισσή πικρία δηλώνει στους FT ότι «μάλλον αυτό σημαίνει πως θα πεθάνουν οι φτωχοί, εφόσον μας σκοτώνει έναν έναν». Ο κλάδος των υποδηματοποιών της περιοχής βρίσκεται στο επίκεντρο μιας βαθύτατης ύφεσης που έχει πλήξει ιδιαίτερα τα προάστια του Μπουένος Αϊρες, φτωχοποιώντας τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και την ευρύτερη περιοχή. Το ποσοστό της φτώχειας στην Αργεντινή έχει επανέλθει στα επίπεδα προ της εκλογής Μάκρι, και κυμαινόταν στο 32% του πληθυσμού στα τέλη του περασμένου έτους.
Είχε περιοριστεί στο 25,7% στα μέσα του 2017 αλλά μεσολάβησε μια δραματική νομισματική κρίση που οδήγησε τον πληθωρισμό στα ύψη, ενώ οι μισθοί παρέμειναν χαμηλοί.
Σήμερα, ο βασικός μισθός στην Αργεντινή καλύπτει μόλις το 85% του κόστους των ειδών πρώτης ανάγκης που χρειάζεται για να παραμείνει κανείς πάνω από το όριο της φτώχειας. Το κόστος ζωής, άλλωστε, αυξήθηκε κατά 62% στη διάρκεια του περασμένου έτους.
kathimerini.gr