Στη χώρα όπου το καλοκαίρι διαρκεί για περισσότερους από τέσσερις μήνες μια κυριακάτικη εκδρομή για μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί το απόλυτο trend. Μόλις ο υδράργυρος αγγίξει τους 30 βαθμούς Κελσίου,
οι Αθηναίοι κατακλύζουν τις κοντινές παραλίες και οι δρόμοι μπλοκάρουν από τους μονοήμερους εκδρομείς.
Πόσο, όμως, κοστίζει μια εξόρμηση στις ακτές της Αττικής; Το ethnos.gr έκανε μια βόλτα στις παραλίες του λεκανοπεδίου και βγάζει το «λογαριασμό» για ένα μπάνιο που μόνο του λαού δεν καταλήγει να είναι...
Η βόλτα μας ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας και τελικός προορισμός είναι οι παραλίες του Σουνίου. Πρώτη στάση, τα βενζινάδικα της παραλιακής. Αν κάποιος επιλέξει να βάλει καύσιμα εκεί, προκειμένου να καλύψει μια απόσταση 80 χιλιομέτρων μαζί με την επιστροφή, θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη συγκριτικά με το κόστος των καυσίμων στα πρατήρια του κέντρου της Αθήνας και τις γύρω περιοχές. Στα πρατήρια του Φλοίσβου, όπως καταγράψαμε από την έρευνά μας, η απλή αμόλυβδη τις Κυριακές κοστίζει 1,87 ευρώ/λίτρο και ένα αμάξι θα γεμίσει το μισό ντεπόζιτο με περίπου 35 ευρώ. Εάν ο οδηγός έχει προνοήσει και έχει βάλει βενζίνη σε κάποιο φθηνό πρατήριο του κέντρου της Αθήνας θα χρειαστεί περίπου 25 ευρώ ώστε να ξεκινήσει την εκδρομή του.
Στο ύψος του Αλίμου, οι λουόμενοι μπορούν να κολυμπήσουν ελεύθερα στην Α' πλαζ χωρίς να πληρώσουν είσοδο ή πάρκινγκ. Εκεί συναντήσαμε εκατοντάδες κόσμου που κουβαλούσαν τις δικές τους ομπρέλες και έστηναν το δικό τους «σαλονάκι» στην άμμο χωρίς κόστος για ξαπλώστρες. Στον παράδρομο της λεωφόρου Ποσειδώνος λειτουργεί και καντίνα για μικρά πορτοφόλια καθώς πουλάει καφέ, ελληνικό, φραπέ και φρέντο, σε τιμές από 1,5 μέχρι 2,5 ευρώ αλλά και σάντουιτς με 3-4 ευρώ.
Φθάνοντας στην οργανωμένη πλαζ της Βάρκιζας, η στάθμευση είναι δωρεάν, ωστόσο, εάν το πάρκινγκ είναι γεμάτο ο οδηγός θα κληθεί να πληρώσει 5 ευρώ για να παρκάρει στον ιδιωτικό χώρο. Στην είσοδο, η ουρά μας κράτησε στη αναμονή για 20 λεπτά ενώ στο ταμείο πληρώσαμε 6 ευρώ κατ' άτομο, προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην οργανωμένη παραλία. Εκεί, το σετ της ξαπλώστρας κοστίζει 10 ευρώ, οπότε μια τετραμελής οικογένεια θα πληρώσει 20 ευρώ για να καθίσει δίπλα στη θάλασσα.
Προκειμένου να δροσιστεί θα δώσει 6 ευρώ για δύο καφέδες των γονιών, 4 ευρώ για δύο αναψυκτικά που θα πάρουν τα παιδιά και 2 ευρώ για 4 μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό. Σε περίπτωση που το μπάνιο κρατήσει μέχρι το απόγευμα και η οικογένεια επιλέξει να γευματίσει στην παραλία θα δώσει 12 ευρώ για δύο club sandwich, 5 ευρώ για μια σαλάτα, 6 ευρώ για ένα burger και 5 ευρώ για δύο παγωμένα ποτήρια μπύρας.
Αν η οικογένεια ταξιδεύει από τα βόρεια ή τα ανατολικά προάστια στο λογαριασμό προστίθενται και 5,60 ευρώ για τα διόδια της Αττικής οδού. Συνολικό κόστος για μια τετραμελή οικογένεια, από 110-120 ευρώ. (Η τιμή φυσικά εξαρτάται από τα προϊόντα που θα επιλέξει να αγοράσει κανείς).
Επόμενη στάση, η παραλία Θυμάρι στην Παλαιά Φώκαια. Εκεί οι ξαπλώστρες για τους λουόμενους είναι δωρεάν αλλά οι τιμές στην καντίνα για μια πίτσα και δύο τοστ κυμαίνονται από 12-13 ευρώ ενώ και η στάθμευση είναι ελεύθερη στον υπαίθριο χώρο πίσω από τα beach bar. Το κόστος εκεί πέφτει στα 80 ευρώ για 4 άτομα.
Προχωρώντας προς το Σούνιο, σε beach bar στη θέση Χάρακα, οι τιμές για καφέ, αναψυκτικά και snack είναι κατά 10% αυξημένες, οι ξαπλώστρες κοστίζουν 14 ευρώ ενώ το πάρκινγκ είναι δωρεάν για τους πελάτες του καταστήματος. Εκεί μια οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει 90-100 ευρώ για μια βουτιά με ένα γεύμα. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το μποτιλιάρισμα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην επιστροφή, τότε το κυριακάτικο μπάνιο των Αθηναίων σε κάποια κοντινή παραλία μοιάζει με μια «γλυκιά» ταλαιπωρία...
Φυσικά, υπάρχουν και οι Αθηναίοι που - για να κάνουν οικονομία - θα ετοιμάσουν φαγητό από το σπίτι και θα κοιτάξουν να πάνε σε μία ελεύθερη παραλία, πληρώνοντας μόνο τον καφέ τους.
εθνος