18 Ιουλ 2019

Η Μενδώνη και οι αφανείς λογαριασμοί...

...του υπουργείου Πολιτισμού...

Νέα στοιχεία για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος πριν το 2015 στο υπουργείο Πολιτισμού, φέρνει στο φως το...
tvxs.gr.



Σύμφωνα με τα έγγραφα του 2012 που έχουμε στη διάθεσή μας, η τότε πολιτική ηγεσία δεν προχώρησε ποτέ σε οικονομικό έλεγχο, ενώ είχε ζητηθεί από την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, σχετικά με έναν αφανή λογαριασμό από τον οποίο οι αρχαιοφύλακες πληρώνονταν ποσοστό από τις πωλήσεις των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, λαμβάνοντας δημόσιο χρήμα χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να φορολογούνται.

Επίσης, σύμφωνα με την αλληλογραφία της τότε προέδρου του ΤΑΠΑ κυρίας Σημαντώνη με την τότε γενική γραμματέα του Υπουργείου και σημερινή υπουργό Λίνα Μενδώνη, είχε δοθεί προφορική εντολή του υπουργού Κ. Τζαβάρα μέσω της Λ. Μενδώνη, να μην προχωρήσει η προμήθεια για τις ταμειακές μηχανές στα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθεί σχετικός διαγωνισμός.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με την υπουργό Λ. Μενδώνη, Γενική Γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού εκείνη την περίοδο, όπως επίσης και με τους δύο πρώην υπουργούς τους οποίους αφορούν τα εν λόγω έγγραφα Π. Γερουλάνο και Κ. Τζαβάρα. Κατά την επικοινωνία μας με τον πρώην υφυπουργό Κ. Στρατή προκειμένου να μάθουμε τι έχει απογίνει ο λογαριασμός αυτός, ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν ο μόνος αφανής λογαριασμός στο ΤΑΠΑ και ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του κράτους.

Ο αφανής λογαριασμός

Σύμφωνα με το πρώτο έγγραφο που έχουμε στη διάθεσή μας η κα Σημαντώνη, πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων το 2012, είχε ενημερώσει την τότε Γενική Γραμματέα Λ. Μενδώνη για έναν αφανή λογαριασμό 2,3 εκ ευρώ από τον οποίο οι αρχαιοφύλακες πληρώνονταν εξωλογιστικά, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να φορολογούνται, ποσοστά από τις πωλήσεις του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων)! Η Πρόεδρος του ΤΑΠΑ ζήτησε, ως όφειλε, οικονομικό έλεγχο αρχικά από τη Λίνα Μενδώνη και στη συνέχεια από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο με επιστολή της στις 20-02-2012.

«Ο λογαριασμός αυτός δεν εμφανίζεται επισήμως πουθενά», σημείωνε μεταξύ άλλων στην επιστολή της στον κύριο Γερουλάνο η τότε πρόεδρος του ΤΑΠ. Και παρακάτω υπογράμμιζε τα εξής:

«Τα προβλήματα σε αυτή την ιστορία είναι δύο:

α. ...Υπάρχει ένα θετικό υπόλοιπο πολύ μεγαλύτερο από τους αναμενόμενους τόκους. Ουδείς στο ΤΑΠΑ μπορεί να εξηγήσει πως προέκυψε αυτό το υπόλοιπο των 2,3 εκ ευρώ

β. Το ποσοστό των φυλάκων (12% επί του ποσοστού του ΤΑΠΑ) εισπράττεται πάλι μέσω επιταγής από υπόλογο σε κάθε εφορεία χωρίς να περνάει από ελεγκτικό συνέδριο αλλά και χωρίς να φορολογείται σαν εισόδημα των δικαιούχων φυλάκων.»...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο tvxs.gr