Η παρουσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ, που μεγάλωσε στα πούπουλα, γεννά πολλά ερωτήματα. Η οργισμένη ομιλία στον ΟΗΕ που φάνηκε εντελώς στημένη...
Γκρέτα Τούνμπεργκ. Το κορίτσι με το αυστηρό βλέμμα είναι βίγκαν, ταξιδεύει με τρένο ή με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν αγοράζει καινούργια ρούχα, oργανώνει διαδηλώσεις, μιλά σε εκδηλώσεις για το κλίμα, αλλά δεν έχει χρόνο γι' αυτό που κάνει κάθε παιδί της Δύσης στην ηλικία της, να πάει στο σχολείο.
Η μικρή Σουηδέζα γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό «TIME» και στο βρετανικό «GQ». Προτείνεται ακόμη και για Νόμπελ Ειρήνης. Πολλά για μια πιτσιρίκα 16 ετών, γέννημα θρέμμα μιας εύρωστης κοινωνίας, όπως η σουηδική, κι όχι για ένα κοριτσάκι του Τρίτου Κόσμου που έχει ζήσει τα πάνδεινα. Πράγματι...
Οι ομιλίες της, όπως αυτή στην έδρα του ΟΗΕ, όπου καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής κατηγορώντας τους ότι της έκλεψαν τα όνειρά της, ήταν παθιασμένη και οργισμένη, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Ένταση
«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με τη φωνή της να σπάει από την ένταση. Πολλοί όμως βλέπουν στη 16χρονη στοιχεία που δεν μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν.
Η πρώτη φορά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ ενημερώθηκε για την κλιματική αλλαγή ήταν στα 8 της χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια μαθήματος προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η δράση της άρχισε τον Αύγουστο του 2018 με την επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το Κκοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.
Η μητέρα της είναι η Σουηδέζα τραγουδίστρια της όπερας Μαλένα Ερνμαν και ο πατέρας της είναι ο ηθοποιός Σβάντε Τούνμπεργκ, ο οποίος την ακολουθεί σε όλα τα ταξίδια της, που είναι πολλά. Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη, Στρασβούργο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη.
Σε αυτές και πολλές άλλες πόλεις έχει ταξιδέψει φέτος η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αλλά με τι χρήματα και πώς είναι αποδεκτό ένα παιδί να μην πηγαίνει σχολείο;
Η Τούνμπεργκ δεν μπαίνει σε αεροπλάνο γιατί είναι ρυπογόνο μέσο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αποκλείεται να κάνει όλα αυτά τα ταξίδια χωρίς χρηματική υποστήριξη, ενδεχομένως από συγκεκριμένα λόμπι. Η ίδια και οι γονείς της το αρνούνται.
Με παλαιότερη ανάρτησή της στο facebook υποστηρίζει: «Ταξιδεύω μετά από άδεια του σχολείου μου και οι γονείς μου πληρώνουν τις μετακινήσεις και τη διαμονή μου. Είμαι εντελώς ανεξάρτητη. Δεν λαμβάνω χρήματα ούτε υποσχέσεις για μελλοντική είσπραξη χρημάτων από κανέναν. Και έτσι θα παραμείνει όλο αυτό».
Η Γκρέτα είναι ανήλικη. Ακόμη κι αν τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, είναι ένα μικρό κορίτσι που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου κάποιοι να βγάλουν χρήματα. Σηκώνει ένα βάρος μεγαλύτερο από την ίδια της τη ζωή.
Το tweet του Τραμπ και η δυσαρέσκεια Μακρόν
Την ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, που άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Δείχνει σαν ένα πολύ χαρούμενο νεαρό κορίτσι που ανυπομονεί για ένα λαμπερό και υπέροχο μέλλον. Τι ωραίο θέαμα!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Εν τω μεταξύ, βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τη 16χρονη να κοιτάζει «βλοσυρά» τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την είσοδό του στο κτίριο του ΟΗΕ.
Η ομιλία της Τούνμπεργκ σχολιάστηκε και από τον Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «ριζοσπαστική» στάση από μέρους της 16χρονης, η οποία διαβρώνει το κοινό έδαφος στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Στις δηλώσεις του, ο Μακρόν τόνισε ότι η 16χρονη θα έπρεπε να στρέψει τα «πυρά» σε βάρος της ρητορικής που χρησιμοποιείται από διάφορες χώρες που βρίσκονται απέναντι από τον υπόλοιπο κόσμο που προσπαθεί να λύσει το κλιματικό πρόβλημα.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ