Τα κλειδιά των περιουσιών τους θα πρέπει να παραδώσουν στο Δημόσιο έως το τέλος του 2020 οι κάτοικοι του Λάγιου Λακωνίας. Το Λάγιο είναι ένα μικρό χωριό με μόλις 165 κατοίκους...
που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια της ελιάς.
Αιτία του… κακού; Ο συνδυασμός της δημιουργίας κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Η διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%.
Το Λάγιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, έγκειται στο τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον… προπερασμένο αιώνα!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Βριλησσίων, όπου πριν από έναν χρόνο κοινοποιήθηκαν σε 150 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Και το θέμα εκκρεμεί ακόμα. Προβλήματα ωστόσο υπάρχουν και στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης με το κυριότερο να είναι η συχνή ανυπαρξία ιδιοκτησιακών τίτλων.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Όσοι δεν επιθυμούν να δηλώσουν το ακίνητό του. Αυτοί θα πρέπει να το ξεχάσουν και να το αφαιρέσουν από το Ε9 ώστε να μην φορολογείται το ακίνητο. Και αυτό επειδή το επόμενο βήμα θα είναι η διασταύρωση του Κτηματολογίου με το Ε9 ώστε να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους και να καταβάλουν το αντίστοιχο παράβολο/ πρόστιμο.
Όσοι επιθυμούν να το σώσουν αλλά είναι αμελείς. Αυτοί θα πληρώσουν πρόστιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Κτηματολόγιο υπάρχει εισήγηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος τα πρόστιμα αφενός να μειωθούν και αφετέρου να επιβάλλονται κλιμακωτά και να μην είναι κάθετα όπως είναι σήμερα.
Εάν ένας ιδιοκτήτης δεν δηλώσει το ακίνητό του και θέλει να το κάνει μετά την περίοδο υποβολής τους:
1. Το πιο πιθανό είναι να μην ενημερωθεί για την ανάρτηση της μελέτης και έτσι δεν θα μπορεί να υποβάλει ένσταση για το ακίνητο. Επομένως χάνει το δικαίωμα αλλαγής μιας λανθασμένης πρώτης εγγραφής για το ακίνητό του.
2. Ακόμη κι αν δεν χάσει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση, το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο, διότι απαιτείται υποχρεωτικά εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, γνωστοποίηση στο Δημόσιο της ένστασης και υπόμνημα νομικής θεμελίωσης και στήριξης του δικαιώματός του.
3. Υπάρχει επιπλέον κίνδυνος στην περίπτωση που κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ίδιο ακίνητο, η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων να προκρίνει αυτόν στις πρώτες εγγραφές και στη συνέχεια να απαιτείται η προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να αλλάξουν οι πρώτες εγγραφές.
4. Όλη αυτή την περίοδο η εγγραφή του ακινήτου δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να εκδοθεί οικοδομική άδεια και στην ουσία το ακίνητο είναι «δεσμευμένο».