16 Σεπ 2019

Ο νέος χάρτης με τις σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά! Αναλυτικός οδηγός του «Π»

Αυστηρό πλαίσιο προστασίας της εργασίας με αντάλλαγμα φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις αλλά και γραφειοκρατικού τύπου παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρήσεων προωθεί η ...
κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός new deal για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας σε παράλληλη πορεία με το υπουργείο Οικονομικών προώθησαν, προωθούν και θα προωθήσουν πακέτο μέτρων ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, να αρθούν στρεβλώσεις και να υπάρξουν «δίκαιοι όροι και κανόνες» για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Έτσι, δρομολογείται η μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών σε δύο δόσεις, από το 28% στο 20%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 1,25% ετησίως μέσα στα επόμενα 4 χρόνια και άλλες 23 παρεμβάσεις φορολογικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση, θέλει να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, αλλά από την άλλη πλευρά να ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ σε ένα… προνομιακό πεδίο της Αριστεράς, όπως είναι τα εργασιακά, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για μια πιο… φιλεργατική πολιτική, ώστε να έχει το «πάνω χέρι».
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» των δυνάμεων της επιχειρηματικότητας και της εργασίας «θα λύσει τα χέρια» προκειμένου να εμπεδωθεί η δικαιοσύνη και να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη. Ταυτόχρονα, θέλει να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τα επιχειρήματα περί ασυλίας στις επιχειρήσεις και ανοχής στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Με τα μέτρα, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι είναι δίπλα στις επιχειρήσεις όταν επενδύουν και απέναντί τους όταν δεν σέβονται τη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, ενώ από την άλλη είναι και δίπλα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα έχουν πιο ενισχυμένο πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων τους με ταυτόχρονους ασφυκτικούς ελέγχους σε όσους τα καταστρατηγούν.
Με τις κινήσεις της η κυβέρνηση «εισβάλλει» με δυνατό επικοινωνιακό τρόπο στα «δύσκολα» ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γενικότερα οι εργασιακές σχέσεις αλλά και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Παράλληλα, όπως έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τίθεται θέμα ανατροπής των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, στέλνοντας ένας σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές ότι «αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν».
Το πακέτο των μέτρων για τους εργαζομένους
Ξεκάθαρο φιλεργατικό πλαίσιο διαμορφώνει η κυβέρνηση, θωρακίζοντας περαιτέρω τη μισθωτή εργασία και εισάγοντας ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να αποτρέπονται περιπτώσεις εργοδοτικής αλλά και συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας.
Με το νέο πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί ένα γενικό ξεκαθάρισμα στην αγορά με στόχο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων από τους ασυνεπείς επιχειρηματίες αλλά και από τους κακούς συνδικαλιστές που για… ψύλλου πήδημα προχωρούν στην προκήρυξη απεργιών χωρίς να έχουν την έγκριση της βάσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος χάρτης περιλαμβάνει τα εξής μέτρα και παρεμβάσεις:
1. Καταγγελία σύμβασης όταν ο εργαζόμενος μένει απλήρωτος για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών. Το μέτρο θα βάλει φρένο στη «βιομηχανία» επιδομάτων που ελάμβαναν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι προχωρούσαν σε καταγγελία της σύμβασης λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη μισθοδοσία από τις επιχειρήσεις.
2. Εξαίρεση από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας των επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ενώ αν δεν έχουν προβεί σε απολύσεις θα μπορούν να εφαρμόσουν τους όρους μιας επιχειρησιακής σύμβασης, καθώς και στην περίπτωση που οι αποδοχές δεν υπολείπονται του κατώτατου μισθού των 650€. Εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις ειδικές κατηγορίες, όπως οι επιχειρήσεις σε περιοχές με ανεργία άνω του μέσου όρου καθώς και νέες επιχειρήσεις με εργοδότες κάτω των 25 ετών που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία.
2. Αύξηση κατά 10% του κόστους των υπερωριών όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, έτσι ώστε να υπάρχει αντικίνητρο για τους εργοδότες και να προχωρούν σε ποιοτική αναβάθμιση μέσω προσλήψεων πλήρους απασχόλησης. Πρακτικά, αν κάποιος εργαζόμενος απασχολείται 6 ώρες την ημέρα και του ζητηθεί επιπλέον εργασία τριών ωρών, θα πληρωθεί με βάση το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο χωρίς προσαυξήσεις, καθώς υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η απασχόληση άνω των 9 ωρών. Για τις επιπλέον ώρες, τότε θα αμείβεται με επιπλέον 10% στο ημερομίσθιο λόγω υπερωριακής απασχόλησης.
3. Επανέρχεται το μπλοκάρισμα της υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων για τους μη συνεπείς εργοδότες και για μισθολογικές περιόδους που δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Μετά, οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών είτε της ρύθμισής τους, προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής. ​​​​​​
4. Δυνατότητα υποβολής αίτησης στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε δεύτερη φάση, ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο, για οφειλέτες, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που θα υποβάλουν όμως αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις έως την καταληκτική ημερομηνία στις 30/9/2019.
5. «Ανοίγει» το σύστημα «Εργάνη» με τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να δηλώνουν σε αυτό και όσους εργαζομένους απασχολούν και τους αμείβουν με το εργόσημο.
6. Δημιουργείται Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών, με πλήρη καταγραφή όλων των στοιχείων των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
7. Θα διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης περί προκήρυξης απεργιών ελλείψει απαρτίας και αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή του 51% των οικονομικών τακτοποιημένων μελών.
8. Ανελέητο κυνηγητό της αδήλωτης εργασίας μέσω την ενίσχυσης των κλιμακίων ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια και ανάλογα με την περιοχή και το αυξημένο φορολογικό και ασφαλιστικό αντικείμενο που συγκεντρώνει.
Στα παραπάνω μέτρα πρέπει να προστεθούν και οι ήδη ψηφισμένες τροπολογίες που αφορούν τα εξής:
α) Η κατάργηση της διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης περί «βάσιμου λόγου απόλυσης», κάτι που θα οδηγούσε στο «ηλεκτρονικό φακέλωμα» χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι θα στιγματίζονταν για το υπόλοιπο του εργασιακού τους βίου περί «ανικανότητας» ή «τεμπελιάς».
β) Η κατάργηση του «κόφτη» στις προσλήψεις που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούλιο οι απολύσεις να είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.
γ) Τελείωσε ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο.
δ) Με τη διάταξή ανάθεσης έργου από εργολάβο σε υπεργολάβο αποτράπηκε η μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις έργου και σε υπεργολαβίες, που θα οδηγούσαν σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.
του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο