9 Οκτ 2019

Μαρέβα Μητσοτάκη στο Κάιρο: Να προσέχαμε πιο πολύ σε κάποιες χώρες;

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο με την ευκαιρία της Τριμερούς με την Αίγυπτο και την Κύπρο πήγε πολύ καλά.
Οι διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και πρόκειται για μια πραγματικά πολύ θετική είδηση στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Μια εξέλιξη για την οποία έχουν εργαστεί πολλοί ώστε να αποδώσει τα προσδοκώμενα. Μια εξέλιξη που πρέπει αν την περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού και να την ενισχύσουμε.
Τούτων λεχθέντων και με απουσία πάσης προθέσεως να πλήξουμε τον οποιονδήποτε, αισθανόμαστε ότι είναι υποχρέωσή μας να σχολιάσουμε κάτι που δεν μας έκανε καλή εντύπωση. Κάτι το οποίο φοβούμαστε ότι μπορεί να πλήξει τις διμερείς σχέσεις, ενώ σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει έναν ηγέτη με θετική προδιάθεση απέναντι στην Ελλάδα, όπως τον Αιγύπτιο πρόεδρο, στρατάρχη εν αποστρατεία, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Το σχόλιο μας αφορά τη σύζυγο του πρωθυπουργού, την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι. Η κυρία Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με την κομψή εμφάνισή της, καθώς επέλεξε να φορέσει ένα λευκό φαρδύ και αέρινο παντελόνι, το οποίο συνδύασε με ένα λευκό μακρύ γιλέκο με μαύρη ζώνη, ενώ από μέσα φορούσε μαύρη μπλούζα…
Ας δούμε λίγο τις φωτογραφίες και ας σκεφτούμε λίγο πιο ψύχραιμα, κυρίως όμως προσπαθώντας να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του Αιγύπτιου οικοδεσπότη μας. Μιλάμε για μια χώρα με ταραγμένο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο έχει κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο με σιδηρά πυγμή ο πρόεδρος Σίσι.
Μια χώρα με ισχυρότατη παρουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μέλος της οποίας είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επένδυσε πολλά από τα όνειρα περιφερειακής ηγεμονίας της χώρας του, στην ανάδειξη του υποψηφίου της “Αδελφότητας” Μοχάμεντ Μόρσι, στον προεδρικό θώκο. Τις εξελίξεις τις ξέρουμε.
Τις προτεραιότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επίσης τις γνωρίζουμε καλά. Γνωρίζουμε όμως και τον συντηρητισμό, πάντα με βάση το δικό μας “δυτικό” μέτρο, της αιγυπτιακής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας με τις δικές της παραδόσεις, τα έθιμα και ιστορική μνήμη. Σε μια χώρα όπου το Ισλάμ είναι αυτό που εμείς εδώ στην Ελλάδα αποκαλούμε για την Ορθοδοξία, ως “επικρατούσα θρησκεία”.
Πολλοί ίσως βιαστούμε ακόμα και να τη χαρακτηρίσουμε ακόμα και ως “οπισθοδρομική”. Θα πρέπει όμως να μάθουμε να σεβόμαστε τις χώρες και τις κοινωνίες τους, αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο μπορούν να υιοθετήσουν αλλαγές, στην κατεύθυνση που εμείς, με τα δικά μας “δυτικά γυαλιά”, αποκαλούμε ως εκσυγχρονισμό.
Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, μας μοιάζει σωστή η ενδυματολογική επιλογή της κομψής και καλοντυμένης Μαρέβας; Θα ήταν σίγουρα εάν το ταξίδι είχε γίνει π.χ. στο Παρίσι, έχοντας δίπλα την Μπριζίτ Μακρόν. Με την οποία σίγουρα θα αντάλλασσαν και δυο κουβέντες για τα “συνολάκια” που είχαν επιλέξει. Το ίδιο θα ίσχυε αν είχε δίπλα της τη Μελάνια Τραμπ.
Το ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού έσφαλε, καθίσταται αυταπόδεικτο από τις ενδυματολογικές επιλογές της ωραιότατης και κομψότατης κυρίας που τη συνοδεύει στο κόκκινο χαλί. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι η σύζυγος του Αιγύπτιου προέδρου. Χρειάζεται να αναφερθούμε στις διαφορές; Ας δούμε όμως παράλληλα και την εμφάνιση που είχε επιλέξει η μελάνια Τραμπ όταν έναν χρόνο πριν, ίδια εποχή δηλαδή (6 Οκτωβρίου), είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο. Παρατηρούμε κάτι λοιπόν;

Με απλά λόγια, χωρίς πιθανότατα να το έχει αντιληφθεί, η εμφάνιση της Μαρέβας Μητσοτάκη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, αλλά και στην εκκλησία της ελληνικής κοινότητας και δεν ήταν η πρέπουσα και μπορεί να έχει δημιουργήσει προβλήματα στον οικοδεσπότη.
Μπορεί να είναι ελληνική η κοινότητα, έχει όμως μεγαλώσει στην Αίγυπτο και πιθανότατα δεν συμμερίζεται επακριβώς τον δικό μας ορισμό για το ποια είναι η κατάλληλη εμφάνιση σε κάθε περίσταση και ποια όχι. Αυτή όμως είναι μικρή ζημιά…
Υπήρχε κανείς λόγος να δώσουμε ενδεχομένως λαβή για σχόλια περί προσβολής και ασέβειας σε μια μουσουλμανική χώρα; Πολιτικά σχόλια με στόχευση πολιτική, που θα επιδιώκουν να πληγεί ο πρόεδρος Σίσι, σχόλια τα οποία θα έχουν διείσδυση ακόμα και στο πολιτικό ακροατήριο που τον υποστηρίζει.
Αυτό για το οποίο απορούμε πραγματικά όμως είναι, πως δεν βρέθηκε κάποιος από το υπουργείο Εξωτερικών, από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, να σκεφθεί… ότι σε έναν νέο πρωθυπουργό, ίσως θα έπρεπε να γίνουν προληπτικά κάποιες συστάσεις. Ή μήπως να τολμήσει; Διαισθανόμαστε ότι το θέμα είναι πιο σοβαρό διπλωματικά από όσο μπορούμε στην Ελλάδα κατανοούμε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να το σχολιάσουμε.
Στο μυαλό μας ήρθε, οφείλουμε να ομολογήσουμε, η εικόνα της πρώην υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, όταν είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία. Ολίγος υπερβολική για τα δικά μας στάνταρ με το μαντήλι στο μαλλί, ειδικά όταν πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πρώην μοντέλο. προτιμούμε όμως μια τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό της δικής μας χώρας, παρά μια αντίστοιχη, στο εσωτερικό της χώρας που επισκεφθήκαμε, με τη δική μας ελληνική παρουσία ως αφορμή.
Δεν εξυπηρετεί το ελληνικό εθνικό συμφέρον σε καμία περίπτωση. Για να μην ανοίξουμε συζήτηση του πως η αραβική κουλτούρα, ιδίως σε ορισμένες χώρες, αντιμετωπίζει και ερμηνεύει τέτοιες επιπόλαιες διπλωματικά συμπεριφορές.
Δεν βρέθηκε κανείς να το προλάβει; Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η φήμη ενός προσώπου ή μιας οικογένειας, αλλά μιας χώρας; Αυτή είναι η άποψή μας και είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλόπιστη κριτική. Πρέπει όμως να συζητηθεί. Διότι εάν έχουμε εμείς δίκιο, τότε “πυροβολούμε τα πόδια μας”…
https://www.defence-point.gr/