21 Οκτ 2019

Χιλή: Επτά νεκροί μετά από επεισόδια για την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό

Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να ..
εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, σε ΜΜΕ χθες το βράδυ, αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου στη χώρα του, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι!
Αφορμή για τις διαδηλώσεις υπήρξε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό από τα 800 στα 830 πέσος (περίπου 1,04 ευρώ) στην πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται το πιο εκτενές (140 χλμ.) και σύγχρονο δίκτυο στη Λατινική Αμερική, τα οποίο εξυπηρετεί καθημερινά περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής, Αντρές Τσάντγουικ, έκανε λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών» με λεηλασίες και εμπρησμούς, δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις.
Ο Τσάντγουικ έκανε λόγο για 70 «σοβαρά επεισόδια βίας» χθες, ανάμεσά τους 40 λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και θα δοθεί διαταγή να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις εάν απαιτηθεί.
Επικαλούμενο πληροφορίες που έδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι -αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση του Πινιέρα- το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι οι νεκροί στις ταραχές του Σαββατοκύριακου είναι τουλάχιστον δέκα, ανάμεσά τους ένας υπήκοος Περού και ένας υπήκοος Ισημερινού, και ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών σε πολυκαταστήματα.
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή όταν πυρπολήθηκε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων, που υφίστατο λεηλασία σε βόρεια συνοικία του Σαντιάγο, ενώ τουλάχιστον δύο ακόμα άφησαν την τελευταία τους πνοή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν πυρπολήθηκε σούπερ μάρκετ εν μέσω λεηλασίας σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας.
«Η δημοκρατία έχει υποχρέωση να αμυνθεί»
«Η δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαίωμα, έχει υποχρέωση να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας όλα τα όργανα που διαθέτει (…) για να αγωνιστεί εναντίον όσων προσπαθούν να την καταστρέψουν», είπε ο αρχηγός του Κράτους μετά την έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Νωρίτερα, οι αρχές είχαν κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, η οποία λήγει σήμερα το πρωί.
Σημειώνεται ότι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς ακυρώθηκε το Σάββατο από τον Πινιέρα, χωρίς όμως αυτό να τερματίσει το ξέσπασμα οργής…