22 Νοε 2019

Ξεκίνησε η δίκη του Αρτέμη Σώρρα: Oι οπαδοί του πίστευαν ότι είναι γιος του Απόλλωνα

Tην εικόνα του «εθνικού σωτήρα της χώρας» είχε χτίσει στους οπαδούς του ο Αρτέμης Σώρρας, δημιουργώντας ένα αφήγημα μέσω του οποίου κατάφερνε να αποσπά χρήματα και να φτιάξει ένα στρατό ανθρώπων «που ζούσαν και ανέπνεαν για εκείνον,
πιστεύοντας ότι είναι ο γιος του Απόλλωνα που θα τους σώσει».
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του δημοσιογράφου Λευτέρη Ρήνου, που κλήθηκε να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης του ιδρυτή της «Ελλήνων Συνελευσις» που εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Σημειώνεται ότι πολιτική αγωγή στην υπόθεση είναι το Ελληνικό Δημόσιο που φέρεται να έχει ζημιωθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από αυτή την ιστορία.
«Στην Πάτρα, ο Σώρρας παίρνει, δεν δίνει, μου έλεγαν κατά τη διάρκεια της ερευνάς μου, που ξεκίνησε το 2011 όταν εμφανίστηκαν ο Αρτέμης Σώρρας και ένας ακόμη κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας ότι διέθεταν χρεόγραφα αμερικανικού δημοσιου ύψους 600 εκατομμυρίων δολαριων. Όπως έλεγαν, τα χρήματα ήταν αποτέλεσμα πώλησης μίας αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας διαστημικών καυσίμων που πούλησε ο Σώρρας στον Ομπάμα και στην αμερικανική κυβέρνηση. Βέβαια τα έγγραφα που επικαλέσθηκαν, δεν τα αποδέχτηκαν οι ΗΠΑ. Δεν αξίζουν ούτε όσο το χαρτί πανω στο οποίο είναι τυπωμένα» ανέφερε ο δημοσιογράφος.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, χαρακτήρισε «τραπεζικό κόλπο» όλη την ιστορία, η απήχηση της οποίας οδήγησε ακόμα και τους ίδιους εμπλεκόμενους να πιστεύουν ότι υπάρχουν τελικά χρήματα. Μοιραίο λάθος του ιδρυτή του κινήματος, ήταν η αποστολή εγγράφου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, προκειμένου να αγοράσει την Εθνική και άλλες τρεις τράπεζες. «Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να ασχοληθεί με το θέμα η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και είπε ότι όλα είναι ψευδή» σχολίασε ο μάρτυρας.
Κατά την κρίση του μάρτυρα, ο στόχος του Αρτεμη Σώρρα και των υποστηρικτών του ήταν να πάρουν την εξουσία. «Κάποια στιγμή ήθελαν να πάρουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, κυρίως ήθελαν να κάνουν ένα τραπεζικό κόλπο. Πιστεύω οτι ήξεραν πως δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα. Τα ποσά ήταν εξωπραγματικά. Όμως βρήκαν εύφορο έδαφος σε χιλιάδες κόσμο. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα ήρθε με τον πολιτικό φορέα. 10.000 άτομα περίπου. Κάποιοι μπορούσαν να πληρώσουν την εφορία αλλά δεν το έκαναν και έχασαν τις περιουσίες τους τελικά. Άλλοι που φώναζαν ότι ήταν λάθος, βαφτίστηκαν προδότες από το Σώρρα και εκδιώχθηκαν».
Σχετικά με τα εξώδικα που έστελναν οι ακόλουθοι του Σώρρα προς Δήμους και Εφορίες προκειμένου να μην καταβάλουν τις οφειλές τους, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι όλα γινόταν έπειτα από εντολή του Σώρρα. «Τα γραφεία της Ελλήνων Συνέλευσις, που κάθε ένα ήταν μία ξεχωριστή ΜΚΟ, πλήρωναν 1000 ευρώ για να λάβουν 100 εξώδικα. Δηλαδή 10 ευρώ το ένα. Αυτά τα πουλούσαν στον κόσμο, περίπου 30 ευρώ το καθένα. Έχω ακούσει και περίπτωση που έδωσε 200 ευρώ».