4 Δεκ 2019

Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»

Δημήτρης ΤερζήςΑντα Ψαρρά
Ούτε... αγγελία να είχε βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα έβρισκε τόσους ανθρώπους με βεβαρημένο παρελθόν και εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη να διορίσει..
● Σήμερα η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει το παράδειγμα του νέου μετακλητού Τάσου Φιλιππάκου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, που είχε «εξαφανιστεί» στις ΗΠΑ όταν ασκήθηκαν διώξεις για τα σκάνδαλα της ΕΑΒ.
Δεν έχουν τελειωμό οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχουν βεβαρημένο παρελθόν και εξαιρετικά σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη. Τελευταίο παράδειγμα που παρουσιάζουμε σήμερα, ο κ. Τάσος Φιλιππάκος, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διορίστηκε μετακλητός υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, που με τη σειρά του βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας έχοντας δηλώσει ψευδώς ότι διαθέτει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ.
Ο ίδιος το παραδέχτηκε το βράδυ της Δευτέρας με ανακοίνωσή του και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον κάλυψε απόλυτα, θεωρώντας πως το θέμα είναι λήξαν!
Η κάλυψη της κυβέρνησης απέναντι στο ψέμα -γιατί περί αυτού τελικά πρόκειται- του υφυπουργού Εξωτερικών, προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έγραψε δηκτικά στο facebook: «Τελικά δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο... Μετά τον διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, τους εκατοντάδες αποτυχημένους πολιτευτές και κομματάρχες που διόρισαν διοικητές στα δημόσια νοσοκομεία και το μαζικό γιουρούσι της ΝΔ στο Δημόσιο, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει απόλυτα και τον Υφυπουργό του, κ. Διαματάρη, παρά την ομολογία του για το πλαστό βιογραφικό του».

Διώξεις

Ο μετακλητός κ. Φιλιππάκος ήταν στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μέχρι που προέκυψαν οι βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος όλων των μελών των διοικήσεων της ΕΑΒ. Ως εκ θαύματος όμως, για πλαστό πτυχίο από το ίδιο Πανεπιστήμιο είχε ασκηθεί δίωξη κατά διευθυντικού στελέχους της ΕΑΒ που συνδιοικούσε τη βιομηχανία (2004-2012) με τον κ. Φιλιππάκο και ήταν το «δεξί του χέρι». Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τα σκάνδαλα της ΕΑΒ ο Τάσος Φιλιππάκος επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα επανέρχεται διορισμένος σε άλλη θέση.
Ο κ. Φιλιππάκος όπως και το σύνολο της διοίκησης της ΕΑΒ απασχόλησαν την ελληνική δικαιοσύνη, όταν ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα (για απιστία και απάτη) σε βάρος όλων των διοικήσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (2002-2012).
Τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης αναφέρονταν συνεχώς στις επισφαλείς συμφωνίες της ΕΑΒ, τους παχυλούς μισθούς, τις σπατάλες, την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων κ.λπ. που είχαν συνέπεια να ζημιωθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτενής ήταν και η αναφορά στο πλαστό πτυχίο του γενικού διευθυντή της εταιρείας που κατείχε παράνομα τη θέση με την ανοχή της διοίκησης, αλλά και για τα προσωπικά έξοδα του κ. Φιλιππάκου σε καταστήματα τα οποία χρέωνε στην επιχείρηση. Μάλιστα οι καταγγελίες του οικονομικού διευθυντή της ΕΑΒ, αντί να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση, οδήγησαν στη δική του απόλυση το 2012 (επί υπουργίας Β. Βενιζέλου)!
Αποκαλυπτικές ήταν φυσικά και οι καταγγελίες εργαζομένων της εταιρείας για κακοδιαχείριση. Με εκτενή ρεπορτάζ το 2013 η εφημερίδα «Κεφάλαιο» (ιστότοπος capital.gr) σκιαγραφούσε τον βίο και την πολιτεία του Τ. Φιλιππάκου στην ΕΑΒ. «Οι πληροφορίες θέλουν τον επί οκταετία διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ να βρίσκεται στις ΗΠΑ με σκοπό να αποφύγει την επικείμενη “αναμέτρηση” με τη δικαιοσύνη, γεγονός που έχει κάνει κάποιους να μιλούν για νέα “υπόθεση Χριστοφοράκου”»!

Το παρελθόν του

Ο κ. Φιλιππάκος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2012, όταν τελικά υπό το βάρος των διώξεων και των καταγγελιών εξωθήθηκε σε παραίτηση. Το 2012 διατάχτηκε πλήρης έλεγχος από τον τότε ΓΕΔΔ, Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε το 2013 με πόρισμα για τις ατασθαλίες στην ΕΑΒ που στη συνέχεια διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και την άσκηση διώξεων. Τελικά φαίνεται όμως ότι... ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε η έρευνα που όφειλε να έχει διαταχθεί.
Σήμερα ο κ. Φιλιππάκος επιστρέφει ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του κ. Διαματάρη, με το σχετικό ΦΕΚ (φύλλο 973, 19 Νοεμβρίου 2019) να το επιβεβαιώνει: «Με την Π1354590/07.11.2019 απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 46-48 του νόμου 4622/2019 (περί Επιτελικού Κράτους).... από 04.11.2019 στο ιδιαίτερο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Αντωνίου Διαματάρη, ο Αναστάσιος Φιλιππάκος του Νικολάου.... σε θέση μετακλητού ΠΕ κατηγορίας».
Μπορεί τελικά ο άριστος πρωθυπουργός να κατάργησε και να υποβάθμισε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στα δεκάδες πάρτι της χρεοκοπίας επιστρέφουν ένας προς έναν στον τόπο του «εγκλήματος». Αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο δισέλιδο.
https://www.efsyn.gr/