21 Φεβ 2020

''Βρώμικο'' deal Ερντογάν-Μέρκελ - Το Βερολίνο θέλει να ''μπλοκάρει'' την αποστολή της ΕΕ στην Λιβύη

Oι υπουργοί Εξωτερικών και των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια νέα στρατιωτική αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μόνο που οι Γερμανοί, όπως όλα δείχνουν, κινούνται παρασκηνιακά για να την ακυρώσουν,... λόγω Τουρκίας. 

Για να επιβάλει το εμπάργκο όπλων που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, η ΕΕ προτίθεται να στείλει  πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή, ενώ η όλη επιχείρηση θα παρακολουθείται από δορυφόρους.
Υπάρχουν όμως σοβαρότατες διαφωνίες εντός της  ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα “εμποδίζονται” τα πολεμικά πλοία που μετακινούνται στην Α. Μεσόγειο.
Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ήδη σε σύγκρουση με τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, δύσκολα θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρέμβει κατά των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Χωρίς έναν ισχυρό έλεγχο όμως της ναυτιλίας από πολεμικά πλοία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, τα θανατηφόρα φορτία δεν θα μειωθούν", ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο καταστροφικές εάν η ΕΕ καταρρίψει ένα μεταφορικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει όπλα στον Χαφτάρ ή τον Σαράτζ, περιπλέκοντας την όλη κατάσταση με την Τουρκία και άλλες χώρες”, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
“Τελικά, η ανάπτυξη μιας νέας ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στη στρατιωτική κατοχή της Λιβύης στο πλαίσιο ενός νέου πολέμου για την Αφρική», καταλήγει η ίδια.
Πληροφορίες φέρουν το Βερολίνο, να μην θέλει επουδενί να συμμετάσχει σε μια τέτοια αποστολή, διότι θα έρθει σε σύγκρουση με τα τουρκικά συμφέροντα (αν για παράδειγμα γερμανικό πολεμικό πλοίο σταματούσε τουρκικό νότια της Κρήτης) και αυτό δεν το επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θέλει πολύ απλά να “πετάξει το μπαλάκι” στο ΝΑΤΟ.  
Η Γερμανία δεν θέλει και δεν θα διακινδυνεύσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για αυτό και σχεδιάζει να βάλει στο παιχνίδι τις ΗΠΑ, για να μην φέρει καμία ευθύνη για το ζήτημα αυτό.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε όμως στο περιοδικό Der Spiegel: “το βασικό ζήτημα είναι να επιβάλλουμε τα συμφέροντά μας πιο δυναμικά και, όταν είναι απαραίτητο, με έναν εύρωστο τρόπο".

Η ουσία όμως σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ προτίθεται να διακόψει  τις προμήθειες όπλων, χωρίς να διεξάγει πόλεμο εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ (Τουρκία) ή βασικών εμπορικών εταίρων παραμένει ασαφής και αυτό είναι λίαν επικίνδυνο, τονίζει σχετικό δημοσίευμα.
"Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, τότε η ΕΕ θα  είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο αποστολής της ΕΕ".
Ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων στην "επίσημη" κυβέρνηση του Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα της Τρίπολης, είναι η Τουρκία, η οποία με τη σειρά της εφοδιάζει τους συμμάχους της στη Λιβύη με όπλα, μέσω πλοίων που κινούνται σε ολόκληρη την Α. Μεσόγειο.
Πως όμως θα γίνει αυτό κατά της Τουρκίας;... .αναρωτιούνται οι Γερμανοί οι οποίοι θέλουν να ξεμπλέξουν τάχιστα με το όλο ζήτημα, ελέγχοντας μόνο την πολιτική πλευρά του θέματος “πόλεμος στην Λιβύη”.
Βρυξέλλες και Βερολίνο χρησιμοποίησαν την κατάσταση ως ευκαιρία για να προωθήσουν τα στρατιωτικά τους συμφέροντά στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, η οποία είναι σημαντική για την πρόσβαση στην Αφρική στο σύνολό της.
 Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει να επιβάλει στρατιωτικό εμπάργκο όπλων, «διατρέχουμε τον κίνδυνο να μείνουμε έξω από την χώρα», γράφει σε σημείωμα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.
"Στην περίπτωση αυτή, άλλες... εξουσίες και χώρες, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, με τρόπο που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντά μας", τόνισε ο ίδιος, αλλά αυτό δεν νομίζουμε ότι ενδιαφέρει και πολύ το Βερολίνο .