19 Μαρ 2020

2020 Απελάστε τον!

Θεωρεί τα τζαμιά της Θράκης τουρκική επικράτεια λόγω κορονοϊού – «Αναφέρεται» στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων Ερντογάν –
Αφαίρεση ιθαγένειας και απέλαση η απάντηση

Ονομάζεται Ιμπραήμ Σερήφ και παριστάνει τον μουφτή στη Θράκη. Τον παριστάνει. Δεν είναι. Είναι ένα ενεργούμενο της Άγκυρας και λειτουργεί υπονομευτικά ανάμεσα στη μειονότητα. Και εμείς τον ανεχόμεθα. Και όσο τον ανεχόμεθα αποθρασύνεται. Παρόλο ότι η απήχησή του στους μουσουλμάνους είναι ελάχιστη. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι, όπως και όλοι οι Έλληνες, πειθαρχούν στην Πολιτεία. Και όταν η Πολιτεία λέγει πως οι χώροι λατρείας πρέπει να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους ως μέτρο πρόληψης του κορονοϊού, οι Έλληνες μουσουλμάνοι εφαρμόζουν την οδηγία της.
Έτσι ο Ιμπράημ Σερήφ βλέπει τα τζαμιά άδεια. Και εξεγείρεται. Ουδόλως τον ενδιαφέρει η προστασία των συμπατριωτών του από την επιδημία. Αντιδρά διότι δεν ανέχεται το γεγονός ότι αποδεικνύονται υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες. Είναι όμως πονηρός. Δεν βγαίνει να εκφράσει την οργή του. Γνωρίζει πως θα υπέσκαπτε τη θέση του, που ούτως ή άλλως δεν είναι και πολύ σταθερή. Σπεύδει λοιπόν όχι να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία (η φιλοτιμία άλλωστε του είναι άγνωστη λέξη) αλλά να δείξει ότι θεωρεί τη Θράκη τουρκική. Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Αξίζει όμως να αποκαλύψουμε την πονηριά του, ελπίζοντες ότι κάποια στιγμή η Πολιτεία θα σταματήσει να τον ανέχεται και θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες εναντίον του. Επί ημέρες που η Τουρκία παρίστανε τη χωρα με τον… περιούσιο λαό που μένει απρόσβλητος από την επιδημία και ο Ιμπράημ Σερήφ σιωπούσε. «Έβραζε στο ζουμί του» βλέποντας τους μουσουλμάνους της Θράκης να τον αγνοούν και να αποφεύγουν τα τζαμιά όπως και όλους τους χώρους συγκεντρώσεως. Από τη στιγμή όμως που η Άγκυρα συρόμενη από τις εξελίξεις παραδέχθηκε την πραγματικότητα και ο ψευδομουφτής έσπευσε. Αφού η Τουρκία ομολογεί ότι αυτή πλήττεται από τον κορονοϊό και ανακοινώνει μέτρα, ο Ιμπραήμ Σερήφ σπεύδει. Τώρα μπορεί να επικαλεσθεί κάτι. Τώρα μπορεί να δικαιολογήσει την αποχή των ομόθρησκών του επικαλούμενος τη χώρα, τα σκοτεινά συμφέροντα της οποίας υπηρετεί. Τώρα μπορεί να υποστηρίξει ότι οι μουσουλμάνοι πειθαρχούν στην Τουρκία και να ισχυριστεί πως οι περιοχές της μειονότητας, πως η Θράκη, εφαρμόζει τις οδηγίες της Άγκυρας.
Προβαίνει λοιπόν σε ανάρτηση, στην τουρκική γλώσσα, η οποία αποδίδεται στα ελληνικά ως ακολούθως:
«Οι αποφάσεις που έλαβε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) για το θέμα το κορονοϊού, ισχύουν και για εμάς στη Δυτική Θράκη. Όλοι πρέπει να είναι ευαίσθητοι αυτές τις μέρες όταν ο κόσμος βρίσκεται σε συναγερμό».
.
.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΣΤΙΑ»