Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι από εκείνα τα «φραγκοφορεμένα» στελέχη που δεν διακρίθηκαν ποτέ για τον φιλελληνισμό τους. Κομιστής συνήθως δυσάρεστων ειδήσεων, έκανε «ψιλά» για εμάς τους ταπεινούς...
υπηκόους του χρέους πόσα χρωστάμε ακριβώς στους δυτικούς προστάτες μας. Εμείς σώσαμε τις τράπεζές τους από την καταστροφή. Ο Μαργαρίτης ανέλαβε να μας πει και πόσα παραπάνω θα έπρεπε να πληρώσουμε.
Συνήθως αυτές οι υπηρεσίες εκτιμώνται. Κανένας από εμάς δεν θα μάθαινε την ύπαρξή του αν, στο μεταξύ, εκεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών, όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε την καταγωγή τους και υπηρετούν πάνω από 20.000 λόμπι, δεν οριζόταν αίφνης εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Κομισιόν. Δεν παίζεις με αυτά. Και ο Μαργαρίτης απέδειξε στα χρόνια που πέρασαν ότι σέβεται τους εργοδότες του.
Μπορεί το βιογραφικό του να λέει ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ότι κατάγεται από τη φτωχική Φούρκα Χαλκιδικής, αλλά κανένας δεν θεώρησε αυτά τα αιματηρά χρόνια των Μνημονίων ότι ήταν ένας από εμάς. Κυρίως επειδή, με άκαμπτο ύφος, όπως ορισμένοι που θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα χρόνια της ανέχειας, υπαγόρευε συστάσεις στους καθημαγμένους Έλληνες, σαν να προσπαθούσε να λύσει συμπλεγματικά προσωπικούς λογαριασμούς. Αυτός ο τρόπος άσκησης πολιτικής, όπου στην ουσία των πραγμάτων εγχέεται διαβρωτικά η λογική της τιμωρίας, τον κατέστησε δημοφιλή στις τάξεις μιας ευυπόληπτης εγχώριας ελίτ.
Πολιτικοί τύπου Σημίτη και δημοσιογράφοι που αντλούν την αξιοπιστία τους από ξένες πρεσβείες τον αναγόρευσαν σε «σοβαρή πηγή». Όμως πόσο «σοβαρή πηγή» είναι ένας στεγνός τεχνοκράτης που το μόνο που έχει μάθει στη ζωή του είναι να υπερασπίζεται το -υπολογίσιμο είναι αλήθεια- μεροκάματο που του δίνουν τα αφεντικά του;
Τα θέματα στην πολιτική, όπως πάντα, δεν είναι ποτέ προσωπικά. Τα θέματα είναι πάντα πολιτικά. Αναμετρώνται συμφέροντα, εθνικά και κοινωνικά. Στο πεδίο αυτό ακριβώς ο κ. Σχοινάς έλαβε σαφή θέση, παίρνοντας το μέρος των δανειστών που εξαχρείωσαν την Ελλάδα. Τι σημασία έχει αν ο εκπρόσωπος της βλοσυρής Κομισιόν είναι Έλληνας από τη στιγμή που αποδεικνύεται ένας απλός αχθοφόρος ιταμών υποδείξεων; Απρόσωπος, άτεγκτος, τέλεια… Ευρωπαίος. Ο κ. Σχοινάς έμεινε όλα αυτά τα χρόνια αμέτοχος στο δράμα των Ελλήνων, που πλήρωσαν με το αίμα τους τη σωτηρία των αφεντικών του στον Βορρά.
Θυμίζουμε συνοπτικά ότι έγινε από σπόντα ευρωβουλευτής το 2007 όταν πήρε τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, μετά τη γενναιόδωρη κίνηση του Κώστα Καραμανλή, αποχώρησε από την Ευρωβουλή προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τον βρήκε μπροστά του, όμως, ξανά ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον άδειασε για τα μάτια του Μαργαρίτη (έχει, πάντως, σημασία η κίνηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος το 2009 επέλεξε να μην τον περιλάβει εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο).
Το 2010 τον βρίσκουμε αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν (και… άμεμπτου ηθικής) Μανουέλ Μπαρόζο. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Από τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε από την εκλεγμένη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ανάθεση της θέσης του αντιπροέδρου της Κομισιόν, υπεύθυνου για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Ποιος ακριβώς είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Να δουλεύουμε σκληρά όλοι για να καταναλώνουμε τα προϊόντα των Γερμανών συνοπτικά… Στα διαλείμματα, χώρες όπως η δική μας, που έχει το χάρισμα και την ατυχία της γεωγραφίας, θα πρέπει να δέχονται στο έδαφός τους τούς μετανάστες που προκαλεί η πολιτική των δυτικών δυνάμεων.
Η προκλητική εμφάνιση στο ριάλιτι μαγειρικής
Θα πρέπει, παρ’ όλα αυτά, να αναγνωρίσει κανείς κάποια στοιχειώδη αυτογνωσία στον κ. Σχοινά. Θα πρέπει, επίσης, κάποιος να του έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής στα μέρη μας. Και θα πρέπει, μάλλον, όπως λένε οι γνωρίζοντες, οι πολιτικές φιλοδοξίες του να υπερβαίνουν τόσο πολύ το (ισχνό) πολιτικό του μέγεθος, ώστε να διεκδικεί ρόλο στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή.
Η ανάγκη αυτή τον οδήγησε την περασμένη Τρίτη σε δημοφιλές ριάλιτι μαγειρικής εν μέσω κορωνοϊού, την ώρα που οι Έλληνες μένουν σπίτι, χωρίς λεφτά, για να «μη γίνουν 300 κιλά», σύμφωνα με τον διαιτολόγο αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη! Η (διόλου σεμνή) τελετή έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ στο πλευρό του εξέχοντος καλεσμένου πολιτικού ήταν η Ευρωπαία επίτροπος Μαργκρέτε Βερστάπεν. Τέτοια μεγαλεία για μας τους ιθαγενείς…
Δεν είναι όλο αυτό απαραιτήτως κακό. Όμως, δεν είδε -εκτός κι αν κάνουμε λάθος- κάποιος Έλληνας μια έμπρακτη στάση αλληλεγγύης τα σκληρά μνημονιακά χρόνια από τον κ. Σχοινά στον δεινά χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Το μενού που δοκίμασαν οι δύο επίτροποι (υφές κρεμμυδιού, λαχανοντολμάδες με παέγια και κόντρα φιλέτο μπακαλιάρου με προσούτο και δεν συμμαζεύεται) έχει μικρή σημασία.
Σε εποχές που οι άνθρωποι μετράνε τα λεφτά τους, συνιστά ευθεία πρόκληση η αχαρακτήριστη συμπεριφορά τέτοιων πολιτικών ανδρών, οι οποίοι νομίζουν ότι οι απλοί άνθρωποι κινούνται σε προστατευόμενο περιβάλλον όπως το δικό τους.
ΠΗΓΗ: «κυριακάτικη δημοκρατία»