4 Μαΐ 2020

Έτσι θα κάνουμε διακοπές: Ξαπλώστρες χωρισμένες με πλεξιγκλάς, πρωινό στο δωμάτιο!

Ξαπλώστρες χωρισμένες με πλεξιγκλάς. Τεστ αίματος και απολυμαντικά πριν από τις πτήσεις. Αυτά μπορεί να ακούγονται ακραία, αλλά είναι πραγματικά μέτρα που κάποιοι στην ταξιδιωτική βιομηχανία σκέφτονται...
να ακολουθήσουν προκειμένου να κάνουν τους ταξιδιώτες τους να νιώθουν ασφαλείς και άνετοι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. 
Μάλιστα η αρχή έγινε στη Σαντορίνη. Μια τέτοια ιδέα είχε και ένας ξενοδόχος, ιδιοκτήτης πολυτελούς μονάδας στην Σαντορίνη, ο οποίος τοποθέτησε προστατευτικό πλεξιγκλάς στις ξαπλώστρες που διαθέτει στην παραλία Περίσσα, που θεωρείται ιδανική ιδίως για οικογένειες με παιδιά.
Με αυτή την κατασκευή οι επισκέπτες του ξενοδοχείου δεν θα ανησυχούν για πιθανή μετάδοση του κοροναϊού καθώς το σετ με τις ξαπλώστρες θα περιλαμβάνει επίσης και μέτρα ατομικής προστασίας (αντισηπτικά κλπ), ενώ «το προσωπικό θα είναι εξοπλισμένο με μάσκες και γάντια».

Το αεροδρόμιο 


Πολλά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, έχουν ήδη εισαγάγει μέτρα για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών βάσει κυβερνητικών οδηγιών – επομένως μπορεί να ακούγονται οικεία σε κάποιους. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν απόσταση ενός αλλά και δύο μέτρων ανά πάσα στιγμή (εξαιρουμένων των ατόμων που ζουν μαζί), απολυμαντικά χεριών που διανέμονται σε όλο το αεροδρόμιο και προσπάθειες για ομοιόμορφη κατανομή των επιβατών στους τερματικούς σταθμούς.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), αναφέρει πως οι ταξιδιώτες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα – σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες – πριν και μετά την διαδικασία ελέγχου ασφαλείας.

Συσκευές απολύμανσης πλήρους σώματος 

Την ίδια ώρα, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, διεξάγονται δοκιμές σε συσκευή απολύμανσης πλήρους σώματος. Αυτό, λέει το αεροδρόμιο, μπορεί να απολυμάνει τους χρήστες κάθε 40 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας σπρέι που σκοτώνουν βακτήρια και ιούς στο δέρμα και τα ρούχα. Το αεροδρόμιο δοκιμάζει επίσης, αυτόνομα ρομπότ καθαρισμού που στόχο έχουν να σκοτώνουν τα μικρόβια με υπεριώδες φως. Παρόμοια ρομπότ έχουν δοκιμαστεί σε προσωρινά νοσοκομεία.
Τα αεροδρόμια που διαθέτουν ηλεκτρονικά περίπτερα για check in, ενθαρρύνουν τους επιβάτες να τα χρησιμοποιούν όπου είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η περιττή αλληλεπίδραση. Και τα περισσότερα, θα διαθέτουν αφίσες που θα εξηγούν τα μέτρα και τις οδηγίες σε όλα τα κτίριά τους.

Αλλάζουν όλα στις διακοπές 

Ο Τζέιμς Θόρτον, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής εταιρείας Intrepid, λέει ότι η διαδικασία διέλευσης από αεροδρόμια είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο λόγω των αυστηρότερων ελέγχων. «Ακριβώς όπως ο έλεγχος υγρών και συσκευών πριν περάσουν από τα μηχανήματα έχει γίνει κανόνας, έτσι θα γίνει και με τις νέες οδηγίες κοινωνικής απόστασης» λέει, προσθέτοντας: «Είναι πιθανό να δούμε ακόμη και την εισαγωγή διαβατηρίου ανοσίας».

Νωρίτερα φέτος, αρκετά αεροδρόμια ανακοίνωσαν πως θα εισαγάγουν «έλεγχο θερμικής ανίχνευσης» σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού στο εξωτερικό. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δίχασε τους εμπειρογνώμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, καθώς ορισμένοι λένε ότι είναι ασυμπτωματικοί στον νέο κορωνοϊό και πως αυτό δεν μπορεί να εμφανιστεί στον έλεγχο αυτό.

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα στα αεροδρόμια όλου του κόσμου 

Κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με την Emirates να προσφέρει στους επιβάτες της, γρήγορες εξετάσεις αίματος για τον κορωνοϊό, πριν από την επιβίβαση στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου του Ντουμπάι. Η Emirates λέει ότι τα τεστ δίνουν αποτέλεσμα εντός 10 λεπτών.

Στο αεροπλάνο 

Καθώς παίρνετε την θέση σας, θα πρέπει να ξεχάσετε τα συνήθη χαμόγελα των αεροσυνοδών, οι οποίοι πιθανότατα θα φορούν μάσκες. Μπορεί κι εσείς να θέλετε να χαμογελάσετε, αλλά μάλλον θα φοράτε κι εσείς μάσκα – καθώς όλο και περισσότερες χώρες προτείνουν την χρήση τους.
Στο μυαλό σας, επίσης, θα πρέπει να είναι πως οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες θα έχουν αυξήσει τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, με αποτέλεσμα το τραπεζάκι δίσκου, τα μπράτσα του καθίσματος και η ζώνη ασφαλείας να έχουν απολυμανθεί.

Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία - Α la carte μενού και όχι μπουφές

Ενώ τα εστιατόρια θα πρέπει να αραιώσουν τα τραπεζοκαθίσματα, μια πορτογαλική ξενοδοχειακή αλυσίδα, η Βίλα Γκάλε, δήλωσε ότι εφοδιάζεται με «απολυμαντικά χεριών» και «καταρτίζει a la carte μενού για να αντικαταστήσει τους μπουφέδες». 
Ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής ιατρικής στην Αθήνα, συμφωνεί ότι τα γεύματα σε μπουφέ αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, μαζί με τις πισίνες, τα μπαρ και τις παραλίες. «Βλέπω τις ελληνικές παραλίες να μην είναι τόσο γεμάτες φέτος, με άλλα λόγια θα υπάρχουν κολυμβητές, αλλά δεν θα είναι ο ένας κοντά στον άλλον. Δεν θα δούμε το φαινόμενο των οργανωμένων παραλιών με τις πετσέτες την μία δίπλα στην άλλη» λέει.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για «τουριστικούς διαδρόμους» για την σύνδεση μεταξύ περιοχών και κρατών μελών που επηρεάζονται λιγότερο από τον κορωνοϊό. Η Κροατία, για παράδειγμα, έχει ήδη πει ότι μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες από την Τσεχία και την Σλοβακία ειδική πρόσβαση στις παραλίες της αυτό το καλοκαίρι.
https://www.pentapostagma.gr/