8 Ιουν 2020

Σημαντική υποχώρηση της πανδημίας στην Ευρώπη...

...ενώ «φουντώνει» σε Βραζιλία και Ινδία...
Ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 ξεπέρασε παγκοσμίως τις 400.000, με τα κρούσματα και τους θανάτους να μειώνονται σημαντικά στις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, αλλά να ..

αυξάνονται ραγδαία σε Βραζιλία και Ινδία.

Οι ΗΠΑ μετρούν...
περίπου το 1/4 των θυμάτων, αλλά ο ρυθμός θνητότητας αυξάνεται πολύ γρήγορα στη Νότια Αμερική, με τη Βραζιλία να πληρώνει το βαρύτερο τίμημα. Μάλιστα η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει και τη Βρετανία και έτσι να έχει τον δεύτερο χειρότερο απολογισμό μετά τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 σε πέντε μήνες είναι πια αντίστοιχος με τον ετήσιο αριθμό θυμάτων από ελονοσία, μια από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές νόσους.

Αυτή τη στιγμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο πλησιάζουν τα 7 εκατομμύρια, εκ των οποίων σχεδόν τα 2 εκατομμύρια εντοπίζονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αριθμό που αντιστοιχεί σε περίπου 30%, παρατηρεί το Reuters.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στη Λατινική Αμερική, όπου εντοπίζεται περίπου το 15% των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς τουλάχιστον 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η ίδια πηγή αναφέρει πως οι ΗΠΑ μετρούν σχεδόν 110.000 θανάτους. ενώ η Ευρώπη πάνω από 175.000.

Σταματά να δημοσιεύει στοιχεία η Βραζιλία

Και ενώ στη Βραζιλία οι νεκροί πλησιάζουν τους 36.000, με τα κρούσματα να είναι περίπου 673.000,  η κυβέρνηση του Μπολσονάρο αποφάσισε να διακόψει την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι οι αριθμοί… δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα στη χώρα, ενώ υπόσχεται νέο σύστημα καταγραφής.

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία

Οι αγροτικές περιοχές στην Ινδία έχουν αρχίσει να βλέπουν μια σημαντική αύξηση μολύνσεων από Covid-19, καθώς εκατομμύρια μετανάστες εργάτες επιστρέφουν από τις μεγάλες πόλεις και τις βιομηχανικές περιοχές, φέρνοντας μαζί και τον ιό.

Συνολικά η Ινδία μετράει πάνω από 246.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σε αριθμό κρουσμάτων είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως, πίσω από τη Βρετανία.

Έκκληση στους Ιταλούς να «κατεβάσουν» το app ιχνηλάτησης

Στην Ιταλία σταθερή είναι η μείωση των κρουσμάτων και των νεκρών, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η περιφέρεια του Βένετο το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος και κανένα νέο κρούσμα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 53 άνθρωποι και καταγράφηκαν 197 νέα κρούσματα.

Στο μεταξύ, 287 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 4.864 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 30.111 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο Ντομένικο Αρκούρι, πάντως, ο Ιταλός επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε ο κορονοϊός, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ο συναγερμός έχει λήξει, διότι αυτό θα συμβεί μόνον όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο και μπορέσει να παραχθεί σε ικανοποιητική ποσότητα». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους Ιταλούς να κατεβάσουν την εφαρμογή ιχνηλάτησης στα κινητά τους.

Παραδοχή λαθών στη Βρετανία


AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η αποτυχία της Βρετανίας να επιβάλει νωρίτερα το lockdown για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών, δήλωσε  ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC τί έχει μετανιώσει σε σχέση με την διαχείριση της επιδημίας, ο Τζον Έντμοντς, ένα μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες της κυβέρνησης, απάντησε: «Θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει νωρίτερα στο lockdown».

«Τα δεδομένα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας στις αρχές Μαρτίου και η αντίληψη που είχαμε της κατάστασης ήταν λιγοστά, επομένως θεωρώ ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να τραβούσαμε τη σκανδάλη σε εκείνο το στάδιο, αλλά μακάρι να το είχαμε κάνει...πιστεύω ότι αυτό προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον Έντμοντς ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ απάντησε στο BBC: «Όχι. Νομίζω ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις τον σωστό χρόνο και υπάρχει ένα εύρος επιστημονικών απόψεων της ΕΣΟΕΑ και βασιστήκαμε σε αυτές».

Ο αριθμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σήμερα κατά 77 και ανέρχεται σε 40.542 σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ έχει ξεπεράσει τις 50.000 σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters αυτή την εβδομάδα που βασίστηκε σε επίσημες πηγές.

Η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ανέφεραν ότι δεν σημειώθηκαν θάνατοι από την νόσο κατά το τελευταίο 24ωρο.

17 σε ΜΕΘ της Αυστρίας

Περαιτέρω μείωση εμφανίζει στην Αυστρία ο αριθμός των νοσηλευόμενων με συμπτώματα κορονοϊού, που είναι ήδη κάτω από 70, συγκεκριμένα 69, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη. Εξ αυτών 17  βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Ενεργοί» ασθενείς με κορονοϊό είναι συνολικά 437 άνθρωποι, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 645 και το σύνολο των διαγνωστικών τεστ που έχουν διενεργηθεί έως σήμερα ανέρχεται σε 489.597.

efsyn.gr