10 Ιουν 2020

Κλείνουν (;) ανοιχτούς λογαριασμούς...

Ενα θέμα που φαινόταν πως έχει κλείσει για τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες άνοιξε και πάλι χθες, αρχικά με δημοσίευμα στον ιστότοπο iefimerida.gr και λίγο αργότερα με δήλωση του Στέλιου Κούλογλου στον ιστότοπο cnn.gr. Σύμφωνα με το...

ρεπορτάζ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδηλώσει διάθεση αποχώρησης από το κόμμα, την οποία απέτρεψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το τριήμερο που πέρασε. Πάντως, όπως αργότερα δήλωσε ο ίδιος ο Κούλογλου, δεν είναι στις προθέσεις του να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς όμως φτάσαμε στο χθεσινό επεισόδιο;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε όλο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αίγινα προκειμένου να μεταπείσει τον Στέλιο Κούλογλου να μην αποχωρήσει.

Η αρχή της ιστορίας εντοπίζεται στις 21 Μαΐου, όταν ο ευρωβουλευτής είχε σχολιάσει σε τηλεοπτικό σταθμό το θέμα που είχε προκύψει με τη δήλωση «πόθεν έσχες» του συναδέλφου του (και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη) και ειδικότερα με τα ακίνητα που εκείνος είχε δηλώσει.


«Δεν μπορεί η Αριστερά να επικαλείται τις ατασθαλίες της Δεξιάς, να λέει δηλαδή ότι ο τάδε υπουργός χρωστάει πάρα πολλά ή ότι το “πόθεν έσχες” του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθαρό και τα λοιπά. Δεν μπορούμε να πάμε στη λογική το μη χείρον βέλτιστον. Η Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό» είχε αναφέρει τότε ο κ. Κούλογλου. Η δήλωση αυτή προκάλεσε εσωτερικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα ήρθε στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον κ. Παπαδημούλη και μια σειρά στελεχών τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ του, ενώ ουδείς - τουλάχιστον δημόσια- στήριξε τη θέση του κ. Κούλογλου.

Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι έως και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος είχε επιχειρήσει να κλείσει μια και καλή το ζήτημα με συνέντευξη του στην «Αυγή» πριν από μερικές εβδομάδες, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες μέσα στο κόμμα. Ειδικότερα είχε αναφέρει πως «φροντίζουμε, πάντα και με επιμονή, η εικόνα τού καθενός από μας, είτε αφορά οικονομικά ζητήματα είτε διαπροσωπικές σχέσεις είτε βέβαια πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Η στήριξη των στελεχών στον Δημήτρη Παπαδημούλη οδήγησε στην έντονη αντίδραση του Στέλιου Κούλογλου, όπου και δήλωσε ότι θα φύγει αφού δεν θέλει να έχει καμία σχέση με όλο αυτό. Κι ενώ το κόμμα προετοιμαζόταν για την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» στο Ζάππειο, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Στέλιο Κούλογλου. Από τη συνάντησή τους προέκυψε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Η εκ νέου συνάντησή τους στην Αίγινα το τριήμερο όμως φούντωσε και πάλι τα σενάρια, που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν νέο γύρο επαφών με τον ευρωβουλευτή.

Αυτό πάντως διαψεύδεται απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σύμφωνα με τις οποίες ο τέως πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη και συναντήθηκε στο νησί με τον ευρωβουλευτή, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μίλησαν, έπαιξαν μάλιστα και μπάσκετ, αλλά στην ατζέντα δεν περιλαμβανόταν το θέμα παραίτησης ή αποχώρησης.

Χθες ο ευρωβουλευτής διέψευσε τα δημοσιεύματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία πρόθεση, ειδικά αυτή τη στιγμή, να αποχωρήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο δεν έχω πολιτικές διαφωνίες. Ούτε θέλω να βάλω εμπόδια στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει μια μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη. Με τους συναδέλφους της ευρωκοινονοβουλευτικής ομάδας διαφωνήσαμε σχετικά με τη δήλωσή μου για την Αριστερά πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό».

Τι δηλώνει ο Κούλογλου στην «Εφ.Συν.»

Την ίδια ώρα έχουν δει το φως δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι ο λόγος της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ευρωβουλευτών έχει να κάνει με το αξίωμα του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέχει ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Εκεί αναφέρεται πως ο Στέλιος Κούλογλου έχει θέσει τέτοιο θέμα στο παρελθόν και μάλιστα από το τέλος της προηγούμενης θητείας των ευρωβουλευτών. Ο ίδιος με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» απαντά σε όλα αυτά λέγοντας:

«Οπως έχω επανειλημμένως τονίσει, δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να αναλάβω τη θέση του επικεφαλής της ευρω-ομάδας. Οι διαδόσεις περί προσωπικών φιλοδοξιών ή φιλονικιών συσκοτίζουν τη συζήτηση για ένα πραγματικό ζήτημα».

Από τα ανωτέρω θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα συνεργαστούν στο μέλλον οι δύο ευρωβουλευτές, καθώς οι σχέσεις τους, όπως εύλογα συμπεραίνει κανείς, δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Και μένει να αποδειχτεί τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο ένα εσωτερικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ που επανέρχεται στο φως.

 Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr