9 Οκτ 2020

Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαγραφή Κοντονή – Τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ!!

 Η δημοκρατία νίκησε ως όπως φαίνεται μετά την καταδίκη του νεοναζιστικού μορφώματος ως «εγκληματικής οργάνωσης». Ωστόσο η Χρυσή Αυγή ακόμη και έγκλειστη φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη για ευρύτερες και  πιθανόν μη ομαλές πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Η χθεσινή παραίτηση βόμβα του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή με αφορμή τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που ψήφισε η Αριστερά πέρυσι το καλοκαίρι λίγο πριν την διάλυση της Βουλής για τις εκλογές και η παραπομπή του για διαγραφή με την κατηγορία της συμπόρευσής του «με εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά συμφέροντα» αποτελεί την θρυαλλίδα καταιγιστικών εξελίξεων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξελίξεων οι οποίες σε  πρώτη φάση μπορεί να οδηγήσουν  στην τέταρτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα (η πρώτη με Αλέκο Αλαβάνο, η δεύτερη με Φώτη Κουβέλη, η τρίτη με Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου- Βαρουφάκη, τώρα με την ομάδα Τσακαλώτου) και στην δεύτερη  φάση ίσως στην παροχή ψήφου ανοχής των επτά Βουλευτών των 53 προς μια συμφωνία Ειρήνης, Φιλίας και Επώδυνων Συμβιβασμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά κάποιους ευφάνταστους της Κουμουνδούρου θα οδηγήσει στο μέλλον (το 2021) ακόμη και στην δημιουργία μεγάλου πολιτικού συνασπισμού ικανού να αντέξει  το βάρος ενός επώδυνου συμβιβασμού με την γείτονα. Πράγμα το οποίο δεν προκύπτει πουθενά από το ρεπορτάζ αυτή την στιγμή παρά μόνο ως  φόβος των Συριζαίων.

Επίσης ως πόθος ορισμένων συγκεκριμένων εκσυγχρονιστικών συμφερόντων που  πολύ θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να  εκπαραθυρώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία. Γεγονός απίθανο καθώς ο Πρωθυπουργός είναι κυρίαρχος στο κόμμα και ισχυρός στον λαό.

Η βροντώδης παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή με δήλωση στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑNT1 έχει δύο διαστάσεις. Την  αμιγώς πολιτική και την αμιγώς εσωκομματική.

Η αποκάλυψη Κοντονή ότι διαφωνούσε με επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα επειδή θα είχε καλύτερη ποινική μεταχείριση εξ αιτίας αυτών η Χρυσή Αυγή εξέθεσε την νυν αντιπολίτευση και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου (με τον οποίο ο Κοντονής είχε κόντρα), εξέθεσε τον ίδιο τον κύριο Κοντονή που τις ψήφισε, ωστόσο υπενθύμισε  σε όλους και το εξής : Ο κώδικας ψηφίστηκε  και από άλλες  πτέρυγες της Βουλής, είχε την δημόσια συνηγορία του Ευαγγέλου Βενιζέλου, ενώ η ΝΔ  απείχε από την ψήφιση του. Δεν καταψήφισε τις επίμαχες διατάξεις. Ούτε τις έφερε προς διόρθωση όταν τροποποίησε πέρυσι το Νοέμβριο  τον ποινικό κώδικα.

Ο κώδικας ψηφίστηκε ομόφωνα με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμίου, ενώ οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ)  απείχαν.  Λίγους μήνες αργότερα έγινε αντιληπτό το γιατί. Μείζονος δημοσίου συμφέροντος υποθέσεις όπως η δίκη της  Siemens,  η δίκη της  Energa Power, η  δίκη μεγάλης ΔΕΚΟ με επιχειρηματίες και λοιπά και λοιπά  έκλεισαν με αθωωτικές αποφάσεις της δικαιοσύνης  με συνοπτικές διαδικασίες.

Η διάταξη για την Χρυσή Αυγή  ήταν πταίσμα μπροστά σε  άλλες φωτογραφικές. Το αυτό άλλωστε ισχύει και για τον πρόσφατο διορισμό της συζύγου του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στην Βουλή. Στο Κοινοβούλιο κυκλοφορεί λίστα φωτιά με τα ονόματα συζύγων και συγγενών πολιτικών από όλα τα κόμματα που διορίστηκαν επίσης σε θέσεις μετακλητών. Εξ ου και η γενική σιωπή την περασμένη εβδομάδα.

Η πολιτική διάσταση της καταγγελίας Κοντονή λοιπόν οδηγεί σε ευρύτερα απογοητευτικά συμπεράσματα για την υποκρισία του πολιτικού μας συστήματος συνολικά. Ουδείς καταψήφισε τον Ποινικό κώδικα που ευνοεί πράγματι μεταξύ  άλλων και  την Χρυσή Αυγή. Και δεν καταψήφισε διότι οι κώδικες δεν ψηφίζονται κατ άρθρον αλλά ενιαία.  Πλην της πολιτικής διάστασης όμως υπάρχει και η εσωκομματική πτυχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό οδηγείται προς νέα διάσπαση και η παραίτηση-διαγραφή Κοντονή είναι ο πυροκροτητής.

Η  κρίση άρχισε με την περίφημη συνέντευξη Τσακαλώτου στην  Εποχή με την οποία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε τον αρχηγό του για «προεδρολαγνεία». Ακολούθησε ο εκβιασμός Τσακαλώτου προς Τσίπρα για την στάση που θα τηρούσε το κόμμα στην ψηφοφορία για την Συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου στην Βουλή και το «παρών στο οποίο σύρθηκε εκών άκων ο κύριος Τσίπρας.

Ύστερα προστέθηκε η κατσάδα Τσακαλώτου προς Τσίπρα επειδή ο δεύτερος σε ομιλία του στην Βουλή χαρακτήρισε άκομψα  «πολιτικό απατεώνα» τον Πρωθυπουργό στην Βουλή. Η απειλή διαγραφής ανάγκασε τον κύριο Τσακαλώτο να ανακρούσει πρύμναν προσωρινά, αλλά όχι για πολύ. Την περασμένη Κυριακή ο κύριος Τσακαλώτος επανήλθε  με νέα πρόκληση λέγοντας ότι το «αρχηγικό κόμμα ανήκει στα αζήτητα της ιστορίας».

Η βροντώδης παραίτηση του Σταύρου Κοντονή ο οποίος είναι παλαιός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου προερχόμενος από το ΚΚΕ  ήταν απλώς το «κερασάκι» στην τούρτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και επισήμως μετά την διαγραφή του πρώην Υπουργού βρίσκεται σε τροχιά διάπασης.

Κατά κάποιους καχύποπτους  στην Κουμουνδούρου οι 53 βρίσκονται σε τροχιά συνεργασίας με την ΝΔ στο πλαίσιο της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με αποστολή τον εθνικό συμβιβασμό. Αλλά αυτό φαίνεται σενάριο εντελώς μακρινό με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οπότε συγκρατούμε το σίγουρο δεδομένο: Η Χρυσή Αυγή αποτελεί την αφορμή για την επερχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη συμβαίνει. Γεγονός που διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβερνήσεως σε όλα τα μέτωπα και αποτελεί την αφορμή για την επερχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: «ΕΣΤΙΑ»