Είναι γεγονός πώς υπό αυτές τις συνθήκες, η καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος για τους περσινούς (τουλάχιστον) δικαιούχους είναι μεγάλη «ανάσα», αλλά τα οικονομικά δεδομένα της χώρας φαίνεται να περιορίζουν τις όποιες ορέξεις… Θυμίζουμε ότι πέρσι είχε καταβληθεί σε 270.000 δικαιούχους.
Ο Κ. Μητσοτάκης πάντως δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ύψος του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πόσα χρήματα και πως θα δώσουμε θα αποφασισθεί μετά από σχετικές εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου».
Η διάθεση «περιορισμού» φάνηκε αρχικά από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, που (αρχικά) σε γραμμή «εκτός Μητσοτάκη» πήγε να «κλείσει» την κουβέντα για το Κοινωνικό Μέρισμα τονίζοντας ότι «έκτακτα επιδόματα στα προηγούμενα χρόνια δίνονταν όταν είχαμε υπερπλεόνασμα και κάλυπτε ένα κομμάτι του υπερπλεονάσματος η οποία κυβέρνηση με το έκτακτο επίδομα. Τώρα έχουμε υπερ-έλλειμμα, δεν έχουμε υπερπλεόνασμα. Συνεπώς ό,τι χρήματα διαθέτουμε θα πάνε σε αυτούς που έχουν πληγεί από τον COVID. Αυτή είναι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης…».
Η τελευταία επισήμανση ωστόσο του κ. Σκυλακάκη ότι δηλαδή «τα χρήματα που διαθέτουμε θα πάνε σε αυτούς που έχουν πληγεί από τον COVID», άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες ένα παράθυρο συζητήσεων και καταβολής σε δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν οι παροχές προς αυτούς θα χαρακτηρίζονταν ως «κοινωνικό μέρισμα» ή «έκτακτη ενίσχυση», κάτι που βεβαίως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Μία ημέρα μετά, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε ότι οι ανακοινώσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα μπορεί να γίνουν ακόμη και σήμερα και, πάντως, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις πιθανότατα θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.
ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ -ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για το ποιοι θα ενισχυθούν ως «πληττόμενοι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα χορηγηθεί ένα «ελεγχόμενο ποσό» με συγκεκριμένα κριτήρια και στόχο την ενίσχυση, κυρίως, των ευάλωτων ομάδων.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε επίσης ότι το Κοινωνικό Μέρισμα 2020 θα κατευθυνθεί σε δικαιούχους του ΚΕΑ, ανέργους και ίσως… χαμηλοσυνταξιούχους, κάποιοι από τους οποίους είχαν αποκλειστεί ακόμη και από τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Για τους τελευταίους ωστόσο δεν είναι σίγουρα τα πράγματα.
Επίσης, πιθανόν να δοθεί επιλεκτικά σε εργαζόμενους που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.
Ειδικότερα, αναφερόμαστε σε επαγγελματικές ομάδες, που δεν στηρίχθηκαν επαρκώς στο πρώτο και δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, σε ιδιωτικό τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.
Ο καθορισμός των κριτηρίων αναμένεται να «αποκαλυφθεί πλήρως» μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.
Αν προβλεφθούν αιτήσεις «τύπου κοινωνικού μερίσματος» (koinonikomerisma.gr) οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι «εξπρές» καθώς αυτές θα πρέπει να «τρέξουν» μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη προκειμένου η καταβολή των χρημάτων να γίνει πριν τις γιορτές. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, τα χρήματα θα πιστωθούν αυτόματα.
Τι είχε γίνει πέρυσι
Υπενθυμίζεται, ότι το Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όμως την ίδια χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα είχε ήδη καταβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το Πάσχα.
Τότε, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων είχε ανοίξει από τις 17 έως και τις 26 του μήνα και η είσοδος σε αυτή γινόταν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXISnet.
Αναλυτικότερα, δικαιούχοι είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ πέρσι ήταν οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:
- Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
- Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
- Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
- Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Τι πρότεινε ο Τσίπρας
Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα ως εξής:
-400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικο, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 για κάθε παιδί. «Θα ωφεληθούν 1,9 εκατομμύρια οικογένειες και 4 εκατ. άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
-Δώρο Χριστουγέννων για κάθε εργαζόμενο που έχει κλείσει η επιχείρησή του από το κράτος
«Και τα δύο μέτρα έχουν κόστος 2,3 δισ.», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.