28 Νοε 2020

Καθηγητής ΜΙΤ Κέλλης: Ακόμη και μετά το εμβόλιο και το καλοκαίρι θα φοράμε μάσκες...Και γιατι να κανουμε εμβολιο?Μηπως δεν ειναι αξιοπιστα?

«Οι μάσκες δεν θα φύγουν για πολλούς μήνες. Ακόμα και όταν αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται, δεν βγάζουμε τις μάσκες», υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης.

«Ακόμα και το καλοκαίρι, όλος ο κόσμος θα φορά μάσκα. Όσο για την κανονικότητα, αυτό θα έρθει ξανά τον Μάιο, τον Ιούνιο…για τον εμβολιασμό ξεκινούν δισεκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να το βλέπει Απρίλιο, καλοκαίρι, ίσως και το φθινόπωρο. Θα συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα μας και να κρατάμε αποστάσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος: η μάσκα μας μειώνει την πιθανότητα να έχουμε κορωνοϊό και δεύτερον μας επιτρέπει να μειώσουμε τη δόση του κορωνοϊού που θα μας έρθει. Άρα λειτουργεί και ως εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Κέλλης.

Για τα εμβόλια ο καθηγητής του ΜΙΤ είπε ότι ...

«υπάρχουν 2 εμβόλια που δουλεύουν με πολύ καλό τρόπο. Μειώνουν το ρίσκο κατά 20 φορές. Αν είχατε ρίσκο 1%, τώρα έχετε ρίσκο 0,05%. Είναι κάτι που δεν έχουμε δει για πολλά εμβόλια. Εμβόλια με 40% και 60% αποτελεσματικότητα είναι επιτυχία. Εδώ μιλάμε για 95% αποτελεσματικότητα που είναι επιτυχία». 

Όσον αφορά την ανοσία που θα παράγεται από τα εμβόλια και πόσο θα διαρκεί ο κ. Κέλλης ανέφερε:

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρήσει κανείς την ανοσία. Πχ τα αντισώματα, τα οποία τοπ ανοσοποιητικό μας τα χρησιμοποιεί για τους πρώτους 2 μήνες. Αυτά κυκλοφορούν στο αίμα μας. Αν δεν ξαναεμφανιστεί ο κορωνοϊός τα αντισώματα μειώνονται και φεύγουν. Αλλά τα κύτταρα έχουν μνήμη και έχουν παραμείνει και παραμένουν για πολύ περισσότερους μήνες ή και για χρόνια. Η ανοσία από τα αντισώματα και μόνο μας δίνει μια ψευδαίσθηση, αλλά οι  άνθρωποι που έχουν περάσει τον κορωνοϊό έχουν και 6 μήνες μετά μια ανοσοποιητική αντίδραση που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας θυμάται αυτόν τον κορωνοϊό για πολλούς μήνες μετά».