28 Δεκ 2020

Ποιος τραπεζίτης «τους έχει κάνει πύραυλο» στο Μέγαρο Μαξίμου;

-Είμαστε στην εορταστική περίοδο και δεν θέλω να χαλάσω την ατμόσφαιρα των ημερών. Δυστυχώς, όμως, οι μετεωρολογικοί αισθητήρες της στήλης καταγράφουν με ισχυρή βεβαιότητα χαμηλό βαρομετρικό για τις τράπεζες στην περιοχή Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου. Δεν συζητούμε για περιβάλλον, συμβούλους κ.λπ., αλλά για το κέντρο της εξουσίας που φαίνεται πως έχει έναν κάποιο εκνευρισμό με ορισμένους τουλάχιστον από τους CEO των τραπεζών σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα. Κι αν είσαι τραπεζίτης, η συγκυρία δεν προσφέρεται για τέτοια ζητήματα, αφενός επειδή τις ημέρες αργίας οι άνθρωποι γενικότερα χαλαρώνουν και σκέπτονται κι αφετέρου επειδή ούτως ή άλλως επίκειται η λήψη σημαντικών αποφάσεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

-Γενικότερα, αναγνώστες μου, το κλίμα αγάπης και ζεστασιάς των Χριστουγέννων, η στήλη δεν κατάλαβε να είχε φέτος μεγάλη απήχηση. Για παράδειγμα, ξεκίνησε η κλωτσοπατινάδα “Bad bank- Ηρακλή ΙΙ” που, αν το ερμηνεύει σωστά η στήλη, καθιστά αναγκαίες τις επικείμενες αποφάσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που γράφαμε παραπάνω. Και μην προεξοφλείτε τα μελλούμενα με βάση τα παρελθόντα, γιατί έχουμε το χαμηλό βαρομετρικό που λέγαμε και επιπλέον ο Πρόεδρος Αλέξης ήξερε καλά το επαναστατικό προτσές, αλλά ο Πρόεδρος Κυριάκος γνωρίζει από τράπεζες κι έχει άποψη. Ολοι πάντως περιμένουμε με χαρά το 2021 να γλιτώσουμε από την πανδημία και την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες περιμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι τον Ιανουάριο καθώς θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι επιπτώσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια από τα μορατόρια. Μακάρι να επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξοι, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει από τον Ιανουάριο η λήξη των μορατόριων. Πάντως, εις εκ των τραπεζιτών… τους έχει κάνει τούρμπο, που λένε στα απλά Ελληνικά, με τη «δυστοκία» του να λάβει αποφάσεις σε μείζονα ζητήματα περιουσιακών στοιχείων της τράπεζάς του, γεγονός που έχει εκνευρίσει και μεγάλους ξένους επενδυτές και την DGComp και των SSM. Ε, όχι, μην περιμένετε από μένα να γράψω τη λέξη που χρησιμοποιούν γι’ αυτόν οι κυβερνητικοί, δεν μου επιτρέπουν οι τρόποι μου.

-Λίγο πριν από την τελική ευθεία για τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα όπλα της ομάδας των Σακομπακοκαϋμενάκηδων έχουν εξαντληθεί πλην ενός. Συνοψίζουμε: Εχουμε την πλειοψηφία, έχουμε μεγάλη ομάδα Ελλήνων εφοπλιστών μαζί μας, καλοί Ελληνες εναντίον κακών ξένων, θεματοφύλακες του καλού εναντίον των κακών εισβολέων, οι Ολλανδοί δεν ξέρουν να διοικούν, οι Ολλανδοί θα μας εμπιστευτούν και θα μας αναθέσουν τη διοίκηση, οι Σακομπακοκαϋμενάκηδες δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ετσι απέμεινε αυτό της αναβολής της Γενικής Συνέλευσης. Γιατί; Για να έχουν περισσότερο χρόνο για ίντριγκες παρεμβάσεων σε χαρτοφυλάκια; Για να συνεχιστούν οι περίεργες πρακτικές στη συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων; Ή για το αποθανέτω η ψύχη μου μετά των αλλοφύλων (έξοδα, έξοδα, έξοδα, νέα συμβόλαια προσωπικού, αποζημιώσεις, περίεργες συμφωνίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων). Ολα αυτά, θεμιτά και αθέμιτα, δεν έχουν καμία σημασία. Αφού εξάντλησαν τις 45 ημέρες για τη Γενική Συνέλευση τώρα θα εξαντλήσουν και τις άλλες 20 ημέρες. Εν τω μεταξύ, κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση για την εταιρία χειροτερεύει δραματικά. Τόσο εσωτερικά, όσο και σε σχέση με τον ανταγωνισμό της. Αλλά, ποιος νοιάζεται; Κι όμως, κάποιοι νοιάζονται και πολύ μάλιστα και προγραμματίζουν για όλα.

Υ.Γ.1: Πολλοί πιστεύουν (και κυρίως αυτοί που ξέρουν) ότι οι μετοχές, όποια μορφή και να πάρουν οι μεταβιβάσεις στους Μπακοκαϋμενάκηδες, θα ανήκουν πάντα στον Σάκη. Υ.Γ.2: Στην πρώτη συνέλευση, αυτή που επιδιώκουν οι Σακομπακοκαϋμενάκηδες να αναβάλουν, τους περιμένουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπομονή.

-Απ’ το Brexit το περίμεναν… απ’ το νέο κύμα της πανδημίας το βρίσκουν. Οι ελληνικές βιομηχανίες αλλά και συνεταιρισμοί, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη βρετανική αγορά, «πονοκεφαλιάζουν» απ’ τα νέα προβλήματα στις μεταφορές που προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ευρώπη. Όπως έλεγε επιχειρηματίας του κλάδου των τροφίμων που δραστηριοποιείται ενεργά στη βρετανική αγορά, μεταξύ όλων των άλλων, υπάρχει ο κίνδυνος να «χτυπήσουν» οι ρήτρες των συμβολαίων για μη έγκαιρη παράδοση των προϊόντων… Η Γαλλία, τελικά, έκανε πίσω επιτρέποντας -υπό την προϋπόθεση αρνητικού rapid test – την είσοδο στους οδηγούς φορτηγών που επί μέρες παρέμεναν στο λιμάνι του Ντόβερ, ωστόσο η πρακτική αυτή θα επανεξεταστεί σε περίπου μία εβδομάδα. Και κάπως έτσι δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη να αναζητηθεί κάθε δυνατή εναλλακτική, ακόμα και πιο κοστοβόρα…

-Εάν κάποιος επέλεγε τίτλο για την πορεία της ιστορικής ΗΒΗ του Παναγόπουλου μετά την εξαγορά του απ’ την Pepsico, στις αρχές του ’90, αυτός μάλλον θα ήταν … «το πολυεθνικό disaster story». Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που σέρνονται εδώ και χρόνια όχι μόνο καταρρίπτουν τον μύθο ότι οι πολυεθνικές… πάντα έχουν τον τρόπο και τα μέσα να επικρατούν, αλλά τώρα φέρνουν και το τέλος μίας άλλοτε μεγάλης εταιρείας στον χώρο των αναψυκτικών στην ελληνική αγορά. Η λύση της συγχώνευσης με την Tasty Foods, την έτερη θυγατρική της πολυεθνικής στη χώρα μας, ήταν μάλλον μονόδρομος. Ιδίως τώρα που η Pepsico ΗΒΗ εξελίχθηκε σε μία εισαγωγική εταιρεία που ακόμα και τα προϊόντα ΗΒΗ πλέον παράγονται στη Ρουμανία με μόνη εξαίρεση τους χυμούς που δίδονται φασόν σε γνωστή βιομηχανία της Λακωνίας. Το δε management και των δύο εταιρειών ασκούσε η ίδια διοικητική ομάδα υπό τη Δέσποινα Τσαγκάρη που εκτελεί χρέη Προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση όμως, με τη συγχώνευση, δύο ιστορικά σήματα (ΗΒΗ, Tasty Foods) παύουν να υπάρχουν στον τίτλο της εταιρικής οντότητας, αφού η νέα εταιρεία πλέον θα ονομάζεται Pepsico Hellas. Για την ιστορία, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η Pepsico ΗΒΗ είχε αρνητικά κεφάλαια άνω των 26 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να συσσωρεύει ζημιές, οι οποίες έφτασαν τα 113 εκατ. ευρώ! Και αυτό όταν ο κύκλος εργασιών το 2019 ήταν 44,74 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τραπεζικά δάνεια 34,8 εκατ. ευρώ!

– Ένα μικρό ζήτημα ανέκυψε με την Interlife ΑΑΕΓΑ και όπως φαίνεται η εισαγωγή της ασφαλιστικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο μπορεί να καθυστερήσει. Η επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α έχει ήδη εγκρίνει την εισαγωγή των μετοχών της Interlife (με ανάδοχο την Κύκλος) όμως στη συνέχεια κρίθηκε πως στο ενημερωτικό δελτίο απαιτούνται μια-δύο διευκρινίσεις. Ευτυχώς, πάντως, που κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν να μπουν στο Χ.Α. γιατί συνηθίσαμε στις διαγραφές. Η Forthnet θα βγει μέσα στο 2021 από το ταμπλό όταν ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση και πλέον ετοιμάζεται – έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στο X.A. – και η Paperpack που εξαγοράστηκε από κινεζικό fund.

-Με ενδιαφέρον αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση η συμπεριφορά της Aegean. Η είδηση για το ΟΚ της Κομισιόν στην κρατική στήριξη των 120 εκατ. ευρώ έγινε γνωστή την περασμένη Τετάρτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

https://www.newmoney.gr/