Η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων και των κατοίκων των γύρω περιοχών δηλώνει πως θα κάνει κάποιο από τα εμβόλια που θα εγκριθούν αν και περίπου οι μισοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την ασφάλειά τους, ενώ υπάρχει και ένα ισχυρό ποσοστό οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Ειδικότερα, μόνο ένας στους πέντε κατοίκους της Κ. Μακεδονίας, ποσοστό 20% δηλώνει ευθαρσώς ότι θα κάνει αμέσως ένα από τα εμβόλια μόλις λάβει τη σχετική έγκριση (το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό είναι στο 25,7%), ενώ το 47,9% δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο αλλά θα περιμένει για κάποιο διάστημα ώστε να διαπιστώσει ότι είναι ασφαλές (45,2% το πανελλαδικό ποσοστό). Ένας στους πέντε (20% στην Κ. Μακεδονία, 19,3% πανελλαδικά) δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο επειδή δεν το χρειάζεται, ενώ το 8,6% (πανελλαδικά 6,3%) αναφέρει πως δεν θα το κάνει επειδή θεωρεί πως τα εμβόλια κάνουν κακό.
Επίσης, περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν αμέσως δηλώνουν οι άνδρες (31,2%) έναντι των γυναικών (20,3%), ενδεχομένως επειδή εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στον κοροναϊό και φυσικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας (45,6%).
Στην κρίση των ερωτηθέντων η έρευνα θέτει και τα μέτρα τα οποία έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Ανάκαμψης, πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης κ.ο.κ.) για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η συντριπτική πλειονότητα, ποσοστό 68,6% τα θεωρεί θετικά και μάλλον θετικά, ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά τα κρίνει το 21,2%.
Πάντως οι ερωτώμενοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο τα κονδύλια τα οποία θα διατεθούν, θα αξιοποιηθούν σωστά από ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, εμπιστοσύνη ως προς αυτό εκφράζει το 23,9%, ενώ το 35,6% εμφανίζεται δύσπιστο και το 31,9% ουδέτερο.
Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς προσβλέπουν στα κοινοτικά κονδύλια. Συγκεκριμένα το 40,5% πιστεύουν πως θα τους επηρεάσει «αν αξιοποιηθούν με σχέδιο από την κυβέρνηση», 15,1% θεωρούν ότι «θα επιδράσει σίγουρα θετικά στην επαγγελματική και προσωπική οικονομική κατάσταση», σε αντίθεση με το 32,8% που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη διαχείριση αυτών των πόρων.
Οι αμερικανικές εκλογές
Τέλος, η έρευνα της To The Point κατέγραψε και το πως υποδέχθηκαν οι έλληνες το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Σύμφωνα με τα ευρήματά της το 37,3% δήλωσε ότι ένιωσε ανακούφιση από την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν (μεγαλύτερη οι γυναίκες 42,5%, έναντι 32% των ανδρών), το 30,8% δηλώνει αδιάφορο, το 15,5% χαρούμενο, δυσπιστία ως προς την εκλογική διαδικασία εκφράζει το 8,8% και λύπη το 2,7%.