Η Τουρκία με τα χιλιάδες εσωτερικά προβλήματα εισέρχεται στο νέο έτος με την αγωνία του κουρδικού εφιάλτη της.
Όπως είναι γνωστό ο σχηματισμός μιας κουρδικής οντότητας στα ανατολικά του Ευφράτη ήταν μια ιδέα του VitalyNaumkin , την οποία υιοθέτησε ο Πούτιν και τη συζήτησε με τους Αμερικανούς.
Οι δυο χώρες εξυφαίνουν από το 2018 το σχέδιο τους , βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική οντότητα στη Συρία ανάλογη με αυτήν του Βορείου Ιράκ. Πρωταγωνιστής της επιχείρησης ήταν ο Μάικ Πομπέο ως αρχηγός της CIA. Βέβαια, όλα θα γίνουν υπό τον όρο να μην αποσχιστούν από την κεντρική διοίκηση. Θα υπάγονται στη Συρία αλλά θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τοπικά ζητήματα, για θέματα πολιτισμού και οικονομίας.
Ο σουλτάνος έντρομος , τώρα που χάνει την υποστήριξη του Τράμπ, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά Καζιμί στην Τουρκία για να συζητήσουν διμερή θέματα. Η υποδοχή και η φιλοξενία του ιρακινού ηγέτη ήταν τέτοια που προκάλεσε τα σχόλια της αντιπολίτευσης. Το επίσημο δείπνο ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με αραβική μουσική.
Ο φιλοξενούμενος στην κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε , μεταξύ άλλων:”Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για εμάς. Θα οικοδομήσουμε μαζί τα χαλάσματα που άφησε ο ISIS. To Ιράκ θα ανοίξει τις πύλες του για τουρκικές επενδύσεις. Η Βαγδάτη δεν θα δείξει καμία επιείκεια σε αυτούς που απειλούν την Τουρκία”. Από τα λεγόμενα του φαίνεται ξεκάθαρα ότι βασικό θέμα συζήτησης των δυο ανδρών ήταν οι Κούρδοι.
Από την πλευρά του ο σουλτάνος υποσχέθηκε να προσφέρει στο Ιράκ 5δις% για την ανοικοδόμηση της χώρας. Τώρα το που θα βρει τα λεφτά και πόσο θα τηρήσει την υπόσχεση του είναι άλλο ζήτημα , αν σκεφθεί κανείς ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας του αγγίζει τα 440δις$..
Σίγουρα θα ζητήσει τη βοήθεια του χρηματοδότη του σεϊχη του Κατάρ . Αγνοεί όμως ότι το Κατάρ εντάσσεται στον κατάλογο των χωρών της Μέσης Ανατολής που θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Παραβλέπει επίσης ότι το Κατάρ βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους Βάση El Udeid, στη χώρα αυτή και ο σεΐχης καταβάλει και όλα τα έξοδα λειτουργίας της.
Για άλλη μια φορά ο Ερντογάν ποντάρει σε κουτσό άλογο, όπως έκανε και με τον φίλο του Αλίγεβ. Μετά τη βοήθεια που προσέφερε στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία απήγγειλε ηρωικά ποιήματα στην τελετή νίκης στην οποία παρέστη προκαλώντας την οργή της Τεχεράνης για κάποιους στίχους που έθιγαν τις ευαισθησίες των Ιρανών. Κινδύνεψε να χαλάσει τις σχέσεις του και με τη μοναδική χώρα που δεν έχει τσακωθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά τη βοήθεια που προσέφερε περίμενε από τον Αλίγεβ, όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος, να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Αλλά κι εδώ ξεγελάστηκε. Το Ναγκόρνο Καραμπάγ νομικά υπαγόταν στο Αζερμπαϊτζάν και τελούσε υπό αρμενική κατοχή. Γι αυτό κανείς δεν αναγνώρισε το κρατικό μόρφωμα του Καραμπάγ. Πώς λοιπόν θα αναγνώριζε το ψευδοκράτος;
Πέρα από αυτό στη συνάντηση που είχε ο Αλίγεβ με τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολα Μπέρνς στις 25.2.2010 δήλωσε ότι δεν συμπαθεί καθόλου τον Ερντογάν…. Η αποκάλυψη της συνομιλίας έγινε από Wikileaks.
Ο δημοσιογράφος Ερντογάν Αλτάν που επισκέφθηκε το ιρακινό Κουρδιστάν διαπίστωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και είναι έτοιμος να εκραγεί. Καθημερινά γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών που απαιτούν να τους καταβληθούν οι μισθοί τους. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, την ανεργία και την φτώχεια. Σε ολόκληρο την περιοχή παρατηρείται έντονη δυσαρέσκεια για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Με τη νέα χρονιά και τον νέο πλανητάρχη θα αλλάξουν πολλά. Σίγουρα ο Ερντογάν θα ζήσει το μεγάλο του εφιάλτη του , την “κουρδική άνοιξη”. Όλος ο πλανήτης έζησε την προδοσία του Τράμπ στους Κούρδους που τον βοήθησαν στη Συρία. Ο νέος Πρόεδρος σίγουρα θα αποκαταστήσει το κύρος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.
Μπροστά στις επικείμενες εξελίξεις πρέπει κι εμείς να εγκαταλείψουμε την ανεμελιά μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων εγκαταλείποντας πια την μακρόχρονη πολιτική “ευγενείας” έναντι του θεριού που θέλει να μας κατασπαράξει.
https://www.militaire.gr/