Την ημέρα της τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.500, ο Ντιάμπ ισχυρίστηκε ότι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, που βρίσκονταν αποθηκευμένοι για χρόνια «χωρίς μέτρα προφύλαξης» σε μια αποθήκη στο λιμάνι, προκάλεσαν την έκρηξη.
Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούσαν ότι η ποσότητα αυτού του υψηλού κινδύνου φορτίου, που έπιασε φωτιά, ήταν μικρότερη.
Ενώ οι λιβανέζικες αρχές απέρριψαν τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, επέτρεψαν σε ερευνητές από τη Γαλλία και το αμερικανικό FBI να μεταβούν στον Λίβανο για να συμμετάσχουν στις προκαταρκτικές έρευνες.
«Η έκθεση του FBI αποκάλυψε ότι η ποσότητα που εξερράγη ήταν μόλις 500 τόνοι», δήλωσε ο Χασάν Ντιάμπ σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Αλλά «πού είναι οι υπόλοιποι 2.200 τόνοι;» διερωτήθηκε.
Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το περιεχόμενο της έκθεσης του FBI.
Η έρευνα συνεχίζει να καθυστερεί σχεδόν πέντε μήνες μετά την έκρηξη που τραυμάτισε τη χώρα και κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της πρωτεύουσας.
Η κοινή γνώμη, εξαγριωμένη, περιμένει ακόμα να μάθει πώς μπόρεσε να συμβεί μια τέτοια τραγωδία και απαιτεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Πολλοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μισέλ Αούν και του πρωθυπουργού, είχαν προειδοποιηθεί επίσημα για τον κίνδυνο από την ύπαρξη νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι.
Ο αρχηγός της κυβέρνησης υπέβαλε την παραίτησή του λίγες μέρες μετά την τραγωδία, αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη.
Εντούτοις, μαζί με τρεις πρώην υπουργούς, ο Ντιάμπ κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου από έναν δικαστή. Όλοι τους κατηγορούνται για «αμέλεια και πρόκληση εκατοντάδων θανάτων».
Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, η έρευνα ανεστάλη προσωρινά, καθώς δύο από τους κατηγορηθέντες υπουργούς ζήτησαν τον αποκλεισμό του δικαστή Φαντί Σαουάν. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται πλέον να αποφανθεί επί του αιτήματος αυτού προτού συνεχιστεί η διαδικασία.
Περίπου 20 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών και τελωνειακών υπαλλήλων, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ