28 Απρ 2021

Πάνω από 5.000 στα νοσοκομεία με κορωνοϊό - Εμβολιάζονται οι 30-39, από αύριο τα ραντεβού για τους 40-44

 

Μάχη για ζωή: αυτές οι τρεις λέξεις συμπυκνώνουν ό,τι εκτυλίσσεται πλέον στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τουλάχιστον 5.343 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, από τους οποίους οι 1.243 σε Μονάδες, αλλά και στην κοινωνία, και ιδίως στον παραγωγικό πυρήνα της, στους ανθρώπους ηλικίας 30-39 χρόνων που σπεύδουν να «πάρουν τις ζωές τους πίσω», κλείνοντας ραντεβού για εμβολιασμό.


Η επιδημία παραμένει ισχυρή, με τους «σκληρούς δείκτες» να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο: 3.313 νέα κρούσματα, 608 νέες εισαγωγές, εκ των οποίων οι 297 στα νοσοκομεία της Αττικής, 813 διασωληνωμένοι και 92 νεκροί.

Από το μέτωπο των εμβολιασμών οι αριθμοί στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα: χθες, πρώτη ημέρα πρόσβασης στην πλατφόρμα για εμβολιαστικό ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 30-39 χρόνων, προγραμματίστηκαν περισσότερα από 90.000 ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Γεγονός που δείχνει την ανάγκη των νεώτερων και πιο ενεργών κοινωνικά, επαγγελματικά κα, ατόμων να επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητα έχοντας θωρακιστεί έναντι του κορωνοϊού.

Το 95% των θανάτων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, τονίζει παράλληλα ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στέλνοντας έτσι μήνυμα για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.


Αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, η ίδια διαδικασία, που αφορά και πάλι στο εμβόλιο της AstraZeneca, θα είναι διαθέσιμη και για τους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών, ενώ το Μ. Σάββατο σειρά για τον εμβολιασμό, με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, θα πάρει η ηλικιακή ομάδα 45 – 49 ετών. Ουσιαστικά με την πρόσβαση στον προγραμματισμό ραντεβού για τους πολίτες 45-49 χρόνων συνεχίζεται κανονικά και πάλι η προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία, η οποία «σταμάτησε» το περασμένο Σάββατο (του Λαζάρου) στην ομάδα 50-54 χρόνων, για να μπουν νωρίτερα σε ταχεία γραμμή εμβολιασμού (fast lane) οι νεώτερης ηλικίας πολίτες.

Η δυνατότητα, που δίνεται αυτήν την εβδομάδα σε περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν συμβάλλοντας στο να υψωθεί πιο γρήγορα το «τείχος ανοσίας», αναμένεται να βοηθήσει και στην αποσυμπίεση των νοσοκομείων όπου οδηγούνται ολοένα και πιο συχνά οι νεότεροι πλέον, εφόσον οι πιο ηλικιωμένοι έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο κατά της covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33,8% των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατατάσσονται στην ηλικιακή ομάδα 18 – 39 ετών. Στην ομάδα αυτή απαντάται και το 2,2% των διασωληνωμένων, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό, 36%, των διασωληνωμένων ηλικίας 40-64 χρόνων.

Υπό πίεση τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ

Με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και έντονης της πίεσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα γίνει ο εορτασμός του Πάσχα. Χθες, Μεγάλη Τρίτη, οι 76.854 διαγνωστικοί έλεγχοι (24.488 μοριακοί και 52.366 rapid) ανέδειξαν 3.313 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 1581 εντοπίζονται στην Αττική και τα 418 στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες σε 2.457, με τους 435 διασωληνωμένους. Άλλοι 218 ασθενείς διασωληνωμένοι καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου συνολικά οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.474 – ο κύριος όγκος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σημειωτέον, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική τις τελευταίες μέρες είναι στο 89%, στη Θεσσαλονίκη στο 91%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 87%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πίεση στο σύστημα υγείας θα διαρκέσει με την ίδια ένταση για τουλάχιστον δυο με τρεις εβδομάδες, αλλά η αποσυμπίεση θα διαφανεί τον Ιούνιο.