17 Απρ 2021

Η Handelsblatt προαννήγειλε τα νέα Μνημόνια


Aς ξεκινήσουμε με μία πεταλούδα που πετάει στο Manhattan.

(Η συγκεκριμένη πεταλούδα θα μπορούσε να είναι για την Ελλάδα κοντινή εξαδέλφη μιας άλλης πεταλούδας που πέταγε αμέριμνη έξω από laboratory της Wuhan το φθινόπωρο του 2019)

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Steve Cohen, βρήκε επιτέλους αγοραστή για το ρετιρέ 9.000 τετραγωνικών ποδιών στην 151 East 58th Street στο Manhattan-σύμφωνα με έκθεση της μεσιτικής εταιρείας πολυτελείας Olshan Realty Inc.

Χρειάστηκε όμως να περιμένει οκτώ χρόνια και να κάνει μείωση κατά 74% της ζητούμενης τιμής. Όπως σημειώνει το Bloomberg το ταξίδι του ακινήτου στην αγορά ξεκίνησε το 2013 όταν ο κ. Cohen, ιδρυτής της Point72 Asset Management και ιδιοκτήτης της New York Mets, το έβγαλε στην αγορά για 115 εκατομμύρια δολάρια.

Το ρετιρέ στον 51ο και 52ο όροφο του One Beacon Court, διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια, έξι πλήρη μπάνια και οροφές 24 ποδιών (7,3 μέτρων) στο σαλόνι, όπου τα παράθυρα προσφέρουν θέα στο Central Park, ανέφερε η περιγραφή.

Το ακίνητο πέρασε τουλάχιστο από 4 μεσιτικές εταιρίες real estate πριν καταλήξει στην Christie’s International Real Estate, η οποία το έβγαλε στην αγορά τον Οκτώβριο του 2019 για 34 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το StreetEasy το ρετιρέ πουλήθηκε τελικά στα 29,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Σήμερα στην αγορά του Manhattan τα κοράκια πετούν χαμηλά.

Οι αγοραστές επιστρέφουν στην πολυτελή αγορά διαμερισμάτων  εκμεταλλευόμενοι μια ευκαιρία για βαθιές εκπτώσεις μέσα σε ένα βουνό προσφοράς!!!

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφησαν 51 συμβόλαια στο Μανχάταν για σπίτια με τιμή 4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ή ακόμη υψηλότερη, σύμφωνα με έκθεση της Olshan Realty Inc.

Ο Steve Cohen λοιπόν ξεκίνησε τη προσπάθεια πώλησης του ακινήτου το 2013 ζητώντας 115 εκατ. δολάρια. Το πούλησε 8 χρόνια μετά αντί 29 εκατ. δολαρίων. Το είχε αγοράσει το 2005 πληρώνοντας 24 εκατ. δολάρια. Μετά από 21 χρόνια που το είχε στη κατοχή του το πούλησε με κέρδος 5 εκατ. δολάρια. Εάν αυτά είναι αρκετά το γνωρίζουν οι επενδυτές του οι οποίοι πολύ πιθανόν να τον πάρουν στις κλωτσιές.

Τι σημαίνει για την αγορά η πεταλούδα του κ. Cohen;

Θα μπορούσε να μην σημαίνει τίποτε. Θα μπορούσε όμως και να σημαίνει πολλά. Διαβάζουμε ότι ο Jo Biden επιχειρεί να αυξήσει τη φορολογία των πλουσίων στις ΗΠΑ. Αυτό σαν ιδέα ακούγεται μίζερο και απαισιόδοξο για την κατ΄εξοχήν χώρα της ελευθερίας του επιχειρείν.

Ακούγεται σχεδόν δυσοίωνο για τον πλανήτη ολόκληρο σε αντιδιαστολή με τις έως τώρα θεωρίες που θέλουν τους κατοίκους να ξεσαλώνουν μετά την πανδημία: Nα ταξιδεύουν, να σπαταλάνε λεφτά, να το ρίχνουν έξω και ειδικά εδώ στην Ελλάδα οι πλούσιοι τουρίστες να κάνουν ουρές για αγορές κατοικιών.

Αυτό μάλλον θα συμβεί αλλά όχι στο χρόνο που το θέλουμε εμείς αλλά στο χρόνο που θα αποφασίσουν οι αγοραστές.

Όπως συμβαίνει τώρα στο Manhattan.

Oι συνωμοσιολόγοι θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη ζώνη της Μέρκελ στον Κυριάκο. Αυτό είναι πάντα η εύκολη λύση. Κάποτε ο όχλος των Συριζαίων κρεμούσε τη Μέρκελ και τον Τόμσεν στη πλατεία Συντάγματος.

Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με αριθμούς. Αμείλικτα πραγματικούς. Αριθμούς αναφέρει στο ρεπορτάζ της η γερμανική Handelsblatt. Ακόμη και σχέδιο της Μέρκελ να εκτελεί η καλή εφημερίδα οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

Τους σχολιάσαμε ως εξής εδώ στο The Clockwork Orange Times>

Αντί να κάνει τη χώρα μας και φορολογικό παράδεισο με οριζόντιο φορολογικό συντελεστή 12% στα πάντα όλα και 5% στις αμοιβές των στελεχών δημιουργεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση χρέους στον κόσμο.

Ο κρατιστής αντιμεταρρυθμιστής υπουργός Οικονομικών Σταικούρας ο οποίος απέτρεψε τον πρωθυπουργό από μεγαλύτερη μείωση του φορολογικού συντελεστή- παρά μόνο στο 24%- έχει πλέον την τιμητική του στα διεθνή ΜΜΕ.

(Ευτυχώς είναι δημοφιλής στα τηλεπαράθυρα του Γιώργη Αυτιά και του Γιώργου Παπαδάκη.)

Τη κούρσα Σταικούρα προς το χάος περιγράφει στο ρεπορτάζ της η DW>

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt από την Αθήνα για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, που επισημαίνει ότι «ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διοχετεύει δισεκατομμύρια στην οικονομία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να διασώσει τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το χρέος έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ».

Πιο συγκεκριμένα, η Handelsblatt σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «τον περασμένο χρόνο είχε διαθέσει πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Φέτος έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε το 213,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έναντι 184,9% στα τέλη του 2019. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ισπανία τα χρέη αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 200% πριν το 2023. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν ξεπερνούσε το 126,7%. Σε μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος».

Θα ισχυρισθεί λοιπόν ο κ. Σταικούρας ότι η πανδημία τσάκισε την αγορά και ο ίδιος δεν είχε περιθώρια παρά να μοιράζει επιδόματα λες και επρόκειτο για ξεδιάντροπο Συριζαίο υπουργό οι οποίοι φρόντιζαν να στέλνουν με επιδόματα τους νέους στα καφενεία.

Δεν έχει δικαιολογίες ο κ. Σταικούρας. Ήταν αυτός που παρότι είχε νωπές τις μνήμες των δικηγόρων και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών να διαδηλώνουν καίγοντας τις γραβάτες τους εξαιτίας των χυδαίων φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών του Σύριζα (Κατρούγκαλος-Τσακαλώτος και λοιπά ταγάρια), μείωσε μόνο 4 μονάδες το φορολογικό συντελεστή-από το 28 στο 24%. Μα για 4 μονάδες η αγορά έφερε στην κυβέρνηση τον Μητσοτάκη;

Για 4 μονάδες μόνο;

Τι συνέβη; Ο κρατιστής αντιμεταρρυθμιστής Σταικούρας-αποδεδειγμένα δίχως όραμα και δίχως μεταρρυθμιστικό έργο στο βιογραφικό του-φόβισε τον Κυριάκο λέγοντάς του.

-Πρόεδρε έχουμε χρόνο…Θα μειώσουμε σταδιακά τους συντελεστές…

Δεν υπάρχει πιο ηλίθια σκέψη για έναν άνθρωπο από το να πιστεύει ότι έχει χρόνο μπροστά του. Η πανδημία το απέδειξε αυτό.

Κανείς δεν έχει χρόνο στη διάθεσή του. Μόνο οι νεκροί. Ούτε ο Κυριάκος είχε χρόνο στη διάθεσή του όταν κάνοντας ολέθριο λάθος δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιούνιο του 2020 αμέσως μετά το πρώτο lockdown ώστε να τελειώνουμε με τον Σύριζα. Δεν ήταν έγκλημα. Ήταν κάτι χειρότερο: Λάθος. Λάθος πολιτικό αλλά και ολέθριο λάθος θεσμικό παρότι το άλλοθι του θεσμικού πολιτικού χρησιμοποίησε ο Κυριάκος σαν άλλοθι για να μην πάει σε εκλογές. Δεν είναι όμως θεσμικό να τζογάρεις τη χώρα σου στην απλή αναλογική του Τσίπρα.

Το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο. Και εθνικά.

Πάμε παρακάτω. Ο Σταικούρας θα έπρεπε να είχε δει την έξοδο από την κυβέρνηση μήνες τώρα. Ότι συνέβη και με τον Βρούτση που πηγαινοέφερνε το ανύπαρκτο Ασφαλιστικό του στις εκπομπές του Αυτιά και του Παπαδάκη.

Αυτά που κάνουν όλοι οι κρατιστές λαικιστές υπουργοί. Ο κ. Σταικούρας πρέπει να φύγει χθες.

Είναι ο πλέον ακατάλληλος γι΄αυτή τη θέση σ΄αυτή τη χρονική συγγυρία. Το φωνάζουμε μήνες τώρα χωρίς να έχουμε τίποτε σε βάρος του. Σε προσωπικό επίπεδο είναι συμπαθέστατος άνθρωπος. Και ευγενής. Αλλά δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά.

Εδώ χρειαζόμαστε την Μιράντα Ξαφά και τον Στέφανο Μάνο.

Μα θα πει ο Σταικούρας, έχω αντίπαλο την πανδημία, την Covid-19, την κλειστή εστίαση, τον κλειστό τουρισμό.

Του απαντάμε: Kαι ο Δένδιας βρέθηκε στο στόμα του λύκου αλλά αντέδρασε με αξιοπρέπεια δείχνοντας τουλάχιστο ότι διαθέτει ποροσωπικό και πολιτικό όραμα.

Το όραμα του Σταικούρα ποιο είναι;

Το τσούκου-τσούκου μπολ με το πελατειακό κράτος;

Ναι οι αγοραστές θα έλθουν στην Ελλάδα. Όχι τώρα. Αλλά σε 1 με 2 χρόνια από σήμερα όταν ο κ. Σταικούρας θα εξαναγκασθεί να υπογράψει το επόμενο Μνημόνιο που περιγράφει με προφανή δεικτικό τρόπο η Handelsblatt.

Οι αγοραστές θα έλθουν όταν η αγορά θα πιάσει το πάτο της δραχμής…

https://kourdistoportocali.com/