16 Μαΐ 2021

Όταν Ισραηλινοί στρατιώτες το 2014 αρνήθηκαν να πάνε στη μάχη με Μ113… εδώ ύπνος βαθύς;

 Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μείνει πίσω. Έχουμε χάσει χρόνο, πολύ χρόνο και όχι μόνο λόγω μνημονίων, την ώρα που οι απέναντι έκαναν άλματα. Τα τουρκικά drones έδρασαν αποτελεσματικά σε Συρία, Λιβύη και κυρίως Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποδεικνύοντας εαυτούς πολλαπλασιαστές ισχύος για τις.. δυνάμεις που τα χρησιμοποίησαν. Καθημερινά διαβάζουμε για νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Άμυνας. Η Ελλάδα όμως που είναι; Πουθενά! Απούσα! Γιατί; Μήπως οι Τούρκοι έγιναν εξυπνότερος λαός υπό την καθοδήγηση του “πάνσοφου σουλτάνου”;

Έπαψαν να είναι οι μπουνταλάδες που κοροϊδεύαμε και το έριξαν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών; Μήπως οι Έλληνες γίναμε ξαφνικά ηλίθιοι; Κάθε άλλο! Το πρόβλημα στην χώρα των πράσινων αλόγων και της εντελώς φαιδράς πορτοκαλέας είναι ότι αυτοί που πρέπει να ασχοληθούν περί άλλων τυρβάζουν… Κάπου βόσκουν κυριολεκτικά, αλλά σίγουρα όχι στα χωράφια που πρέπει. Εδώ και χρόνια καλλιεργείται ένα κλίμα χαζοχαρούμενης ευτυχίας και μακαριότητας στην χώρα.

Τα νερά ταράχθηκαν, οικονομικά και κοινωνικά, λόγω πτώχευσης και μνημονίων τα οποία είχαν ως συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη παραμέληση της ελληνικής άμυνας με τη δικαιολογία ότι λεφτά δεν υπάρχουν… Αυτό φυσικά εν μέρει μόνο ισχύει γενικώς. Λεφτά, ειδικά για φτηνές, εγχώριες τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν αλλά δεν διατίθενται.

Πόσο αλήθεια θα κόστιζε μια στοιχειώδης αναβάθμιση των έρμων των Μ113; Πόσο θα κόστιζε η ανάπτυξη ελληνικών drones, σε συνεργασία και με ξένους, ενδεχομένως, εταίρους; Πόσο θα διευκόλυνε το Πολεμικό Ναυτικό η ναυπήγηση μερικών κορβετών, χωρίς αυτό να ακυρώνει την ανάγκη για φρεγάτες;

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν έτυχε ποτέ της ουσιαστικής στήριξης της κρατικής εξουσίας παρά μόνο για λόγους εντυπωσιασμού του πόπολου… Η προμήθεια των Μ1117 αποτελεί ένα θείο δώρο για τον Ελληνικό Στρατό. Πριν λίγες μέρες το DP αναφέρθηκε στην πώληση πυροβόλων CT40 των 40 χλστ. από τη Βρετανία. Πρόκειται να πωληθούν άνω των 250 από αυτά.

Πείτε μας ρομαντικούς, αλλά επιτρέψτε μας να φανταστούμε έστω υπάρχοντα οχήματα του ΕΣ εφοδιασμένα με αυτά ή με όποια άλλα παρόμοια, έστω μικρότερου διαμετρήματος. Οι απέναντι διαθέτουν εκσυγχρονισμένα Μ113 τα οποία βάπτισαν ACV-15 και τα οποία εφοδίασαν με πυροβόλα των 25χλστ. σε πύργο Sharpshooter. Φαντάζεται κανείς τα ελληνικά Μ1117 να διαθέτουν τέτοια ισχύ πυρός, ή ακόμα καλύτερα να εφοδιαστούν με πύργους και πυροβόλα Cokerill των 90 χλστ.

Γιατί άραγε τα ελληνικά M113, ελλείψει άλλων οχημάτων, δεν μπορούν να εξοπλιστούν καλύτερα και να αναβαθμιστεί η θωράκισή τους; Γιατί οι Ισραηλινοί μετέτρεψαν τα παλιά τους άρματα Centurion σε ΤΟΜΑ Nagmachon και ΤΟΜΠ Nakpadon; Γιατί μετέτρεψαν μέχρι κυριευμένα σοβιετικής κατασκευής άρματα Τ-54 σε ΤΟΜΠ Achzarit; Είναι πιο έξυπνοι από τους Έλληνες και κατάφεραν να βρουν φθηνές και αξιόπιστες λύσεις; Αν όχι, τότε κάτι άλλο συμβαίνει…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας με Μ113! Εμείς γιατί να στείλουμε τους λίγους και πολύτιμους άνδρες μας στη μάχη με αυτά; Σήμερα κατηγορούν τον μακαρίτη “δικτάτορα” Μεταξά. Αν δεν υπήρχε αυτός όμως πιθανότατα δεν θα υπήρχε και το Έπος του 1940. Τότε η Ελλάδα δεν πετούσε τίποτα. Αξιοποιούσε τα παλαιά πυρομαχικά, επισκεύαζε τα παλαιά πυροβόλα και ο τότε ελληνικός στρατός διέθετε περισσότερα πυροβόλα από τον σύγχρονο.

https://www.defence-point.gr/