8 Σεπ 2021

Οι φόροι, ο Τζόνσον και ο Μητσοτάκης

 Ένα ερώτημα που θέτει το Κ-Report του Κώστα Καλλίτση.

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα θέτει το Κ-Report του Κώστα Καλλίτση, με αφορμή τη μείωση των φόρων, την κατάσταση της οικονομίας και τη διαφορετική αντιμετώπιση από Τζόνσον και Μητσοτάκη.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αντιγράφουν το σχετικό ρεπορτάζ του Κ-Report, που το επόμενο διάστημα θα μετατραπεί σε συνδρομητικό:

«Μας έκανε εντύπωση: Στο προεκλογικό μανιφέστο του Μπόρις Τζόνσον, κεντρικό σύνθημα ήταν «κανένας νέος φόρος» αλλά, όπως είπε χτες, «σε κανένα προεκλογικό μανιφέστο δεν ήταν γραμμένη η πανδημία». Έτσι, αποφάσισε να αυξήσει 1,25% τον φόρο στα μερίσματα και, ταυτόχρονα, να επιβαρύνει την μισθωτή εργασία, αυξάνοντας 1,25% την εθνική ασφαλιστική εισφορά. Στόχος, είπε, η άντληση 12 δισ. στερλινών για υγεία-πρόνοια κι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η Βρετανία διαθέτει πολύ ισχυρή παραγωγική βάση, το 2020 είχε δημόσιο χρέος ίσο με 144% του ΑΕΠ, εκδίδει δικό της νόμισμα και δανείζεται επί το πλείστον σε αυτό. Λοιπόν, μάλλον κάτι δεν κάνουν καλά οι Βρετανοί.

Πως αλλιώς εξηγείται ότι η Ελλάδα, που το 2020 είχε δημόσιο χρέος 236% ΑΕΠ, που δανείζεται σε νομίσματα που δεν εκδίδει η ίδια, που τα ομόλογά της είναι στην κατηγορία «σκουπίδια» και που δεν διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, όχι μόνο δεν αυξάνει αλλά, αντιθέτως, πετυχαίνει να μειώνει τους φόρους, ακόμη και σε κατηγορίες που αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες;...

Ας είναι. Αλλά, μια κι ο λόγος για την οικονομία, δείτε τι συμβαίνει με τα δίδυμα άλματα:

Τα δίδυμα άλματα στην οικονομία: Η ελληνική οικονομία πέτυχε την 6η στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, έκανε άλμα 16,2%. Στην είδηση δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα ενώ, ατυχώς, πολύ μικρή δόθηκε στο άλλο άλμα που κατέγραψε η Στατιστική: Το άλμα 17,1% στο εμπορικό έλλειμμα το α΄ εξάμηνο. Τι σημαίνουν αυτά τα δίδυμα άλματα; Ότι ανακτούμε μεν ταχύτερα τις απώλειες του ΑΕΠ, αλλά μαζί ανακτούμε και τις δομικές αδυναμίες του. Το εμπορικό έλλειμμα δείχνει χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ήτοι ότι το παραδοσιακό στρεβλό οικονομικό μοντέλο δεν αλλάζει, παραμένει άθικτο».

https://www.ieidiseis.gr