13 Σεπ 2021

ΓΔΑΕΕ: Περίεργα του… “μαγικού” περιβάλλοντος των ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ στην Ελλάδα

 

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) είναι ίσως (διότι και το “θα έπρεπε να είναι” μπορεί εύκολα να στοιχειοθετηθεί) το πιο σημαντικό “γρανάζι” του συστήματος εξοπλισμών της χώρας. Όταν η πολιτική ηγεσία την αφήνει να κάνει τη δουλειά ...της με βάση την κείμενη νομοθεσία, την οποία όμως συχνά-πυκνά παρακάμπτουν οι κυβερνήσεις, έχοντας εφεύρει το “κόλπο” της “νομιμοποίησης” εξοπλιστικών προγραμμάτων… με νόμο.

Άρα, εάν κάποιος πονηρός σκεφτεί ότι τη ΓΔΑΕΕ τη διατηρούμε για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων είτε μειωμένου -(γεω)πολιτικού- ενδιαφέροντος, είτε για να δημιουργηθεί πρόσχημα καθυστέρησης / κωλυσιεργίας στην κατάληξη ενός διαγωνισμού, θα μπορούσε να βρει επιχειρήματα να στηρίξει την άποψή του.

Το σημερινό σχόλιο αφορά κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΓΔΑΕΕ οι οποίες ανοίγουν ακόμα και “παράθυρο” νομικών περιπετειών και περιπλοκών. Παρά ταύτα, το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα κανέναν.

Ας ξεκινήσουμε από δυο θεμελιακές παρατηρήσεις. Στη δομή ενός δημοσίου φορέα, όταν προβλέπεται από το Οργανόγραμμα “Τμήμα” υπάρχει “Τμηματάρχης” και όταν υπάρχει “Διεύθυνση” υπάρχει “Διευθυντής“. Ισχύει άραγε αυτό στη ΓΔΑΕΕ;

Η ΓΔΑΕΕ έχει ένα οργανόγραμμα, έχει κάποιες βασικές υπηρεσίες:
>ΔΑΠΚΣ με αρμοδιότητα τις κύριες συμβάσεις, την κατάρτιση και την παρακολούθηση της υλοποίησης.
Εκεί υπάρχει διευθυντής ταξίαρχος του Στρατού Ξηράς.

>ΔΑΩΔΠ με αρμοδιότητα τα “Αντισταθμιστικά Ωφελήματα” και τη Διεύθυνση Ποιότητας. Εδώ έχει τοποθετηθεί ως διευθυντής πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού.

>ΔΑΕΤΕ με αρμοδιότητα την αμυντική βιομηχανία, όπου ως διευθυντής έχει τοποθετηθεί σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας.

>Το ΤΜΗΜΑ (όχι Διεύθυνση) Διεθνών Σχέσεων. Εδώ έχει τοποθετηθεί ως ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ αρχιπλοίαρχος.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Σκοπίμως δεν γίνεται αναφορά σε ονόματα διότι η σημερινή αναφορά ΔΕΝ στοχεύει να αναδείξει δυνητική ανεπάρκεια του προσωπικού ή κάτι που έχουν κάνει υπηρεσιακά λάθος. Το τονίζουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Τα πρόσωπα επελέγησαν και τοποθετήθηκαν από την ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική).

Όμως, πώς είναι δυνατόν να ονομάζεται ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ανώτατος αξιωματικός σε ένα ΤΜΗΜΑ; Δεν πρέπει να προΐσταται ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ; Δεδομένου και του ότι είναι ΑΝΩΤΑΤΟΣ στον βαθμό, για ποιον λόγο δεν τον τοποθέτησαν σε κάποια Διεύθυνση, βάζοντας ΑΝΩΤΕΡΟ αξιωματικό στο ΤΜΗΜΑ; Συνταγματάρχη, πλοίαρχο ή σμήναρχο; Δεν μοιάζει εύλογη η απορία;

Στο Τμήμα προΐσταται Τμηματάρχης. Στο επίμαχο Τμήμα (Διεθνών Σχέσεων), με ημερήσια διαταγή της ΓΔΑΕΕ έχει οριστεί κυρία (πανεπιστημιακού επιπέδου προφανώς) ως Τμηματάρχης. Αυτή είναι η επιλογή, αυτή πρέπει να προΐσταται. Δεν μπορεί στο τμήμα να είναι άλλος ανώτερος από την -στην περίπτωσή μας- Τμηματάρχη.

Έλα όμως ότι εκεί τοποθετήθηκε ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ως ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ! Ανώτατος αξιωματικός με τίτλο που δεν προβλέπεται, με προϊστάμενη μια πολιτική υπάλληλο! Πώς είναι δυνατό στο Τμήμα να βάζεις Διευθυντή; Οι Διευθύνσεις έχουν Διευθυντές, τα Τμήματα Τμηματάρχες!

Εδώ εγείρεται το πρώτο ζήτημα, εάν η απόφαση αυτή συνιστά παρανομία με βάση το ίδιο το οργανόγραμμα της ΓΔΑΕΕ, το οποίο, σημειωτέον, έχει εγκριθεί από τη Βουλή και έχει εγκριθεί με ΦΕΚ!

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ με ημερήσια διαταγή φέρεται να ορίζει δυο πλοιάρχους ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ, απονέμοντας τους τίλους “Υποδιευθυντής Α” και “Υποδιευθυντής Β”! ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ!

Αλήθεια, παρεμπιπτόντως, μας περισσεύουν ανώτεροι αξιωματικοί που δεν έχουμε που να τους τοποθετήσουν τα Γενικά Επιτελεία και τους στέλνουν στη ΓΔΑΕΕ όπου “βολεύονται” με τη δημιουργία υποδιευθύνσεων; Δεν ισχύει ότι για να ορίσεις Υποδιευθυντή πρέπει το οργανόγραμμα να προβλέπει Υποδιεύθυνση;

Και κάτι ακόμα: Τι σημαίνει τοποθέτηση δύο “Υποδιευθυντών”; Προβλέπεται η κατά το δοκούν αυξομείωση “Υποδιευθύνσεων”… και μάλιστα σε ΤΜΗΜΑΤΑ; Αλήθεια, θα υπήρχε περίπτωση σε στρατιωτική μονάδα να δει κανείς υποδιοικητή α, β, γ;

Τελευταίο και πιο σημαντικό, κι αν κάνουμε λάθος εδώ είμαστε να καταγράψουμε την επίσημη θέση του ΥΠΕΘΑ: Ο Αρχιπλοίαρχος που είναι Διευθυντής… σε Τμήμα, μετέχει και στην “Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή” (ΚΓΕΠ), μια από τις πιο σημαντικές και καθοριστικές για τα εξοπλιστικά προγράμματα υπηρεσίες. Απόλυτα δικαιολογημένο για τον βαθμό και την εμπειρία του. Όμως…

Το ερώτημα είναι απλό: Εγείρεται μήπως θέμα νομιμότητας / ακυρότητας των γνωμοδοτήσεων (σ.σ. γίνονται για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας) με βάση όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω; Δηλαδή να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον στα αστικά δικαστήρια και να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα, με το επιχείρημα ενός “μη νομίμως συγκροτηθέντος συλλογικού οργάνου”;

https://www.defence-point.gr/