21 Ιουν 2022

Μας δουλευει ο ΚΟΥΛΗΣ ...μας δινει 0,8 ευρω την ημερα για βενζινη...ουτε να βαλεις μπροστα την μηχανη του αυτοκινητου δεν αρκουν

 


Την ώρα που η βενζίνη έχει φτάσει σχεδόν τα 2,5 ευρώ και οδεύει προς τα 3 ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε «γενναία» νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα, ύψους από 0,72 ευρώ μέχρι 0,89 ευρώ τη μέρα (ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιηθεί ψηφιακή κάρτα ή.. θα κατατεθούν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό).

Δηλαδή, κάτι παραπάνω από ένα κουλούρι, ενώ η πλατφόρμα δεν θα ανοίξει άμεσα, όπως όλοι περιμέναμε, αλλά τέλος Ιουλίου κι αφορά δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα - 80 με κάρτα.
  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα - 100 με κάρτα.
  • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα - 60 με κάρτα
  • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα - 70 με κάρτα

Αν κάνουμε τις σχετικές διαιρέσεις για την επιδότηση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα δούμε ότι προκύπτει το ποσό των 21,7 τον μήνα για όσους δεν χρησιμοποιήσουν κάρτα και 26,7 για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

Δηλαδή αυτό σημαίνει 0,72 τη μέρα σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση και 0,89 σε ό,τι αφορά στη δεύτερη περίπτωση.

Τα ποσά πέφτουν για τα δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς η επιδότηση είναι από 0,38 τη μέρα έως 0,66 τη μέρα.

Τα ποσά είναι σίγουρα αυξημένα σε σχέση με το Fuel Pass 1, ενώ διευρύνονται και οι δικαιούχοι, καθώς μπορούν να το λάβουν όσοι έχουν δηλωθέν εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος και έως 45.000 ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν την επιδότηση με τη μορφή ψηφιακής ηλεκτρονικής κάρτας. Για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να λαμβάνουν την επιδότηση κατευθείαν στην τράπεζα, όπως έγινε και στην προηγούμενη επιδότηση.

Το συνολικό κόστος για το Fuel Pass 2 θα είναι 200 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχος του fuel pass είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος, έως συνολικά 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συνολικά οι δικαιούχοι που μπορούν να επωφεληθούν από το Fuel Pass 2 αγγίζουν τα 3,1 εκατομμύρια άτομα.

Όπως και με το προηγούμενο Fuel Pass, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Diesel Κίνηση

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.