21 Ιουν 2022

Το πρώτο «όχι» στον Μακρόν από τους Ρεπουμπλικάνους...

Με τη δήλωση ότι «θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση» απάντησε ο πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικάνων στον Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας εντός της Εθνοσυνέλευσης. Ήταν... η πρώτη από τη σειρά επαφών που έχει προγραμματίσει ο Γάλλος πρόεδρος εντός της ημέρας, καθώς αγωνιά για τον κίνδυνο να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και να πρέπει να καταφύγει η χώρα ξανά στις κάλπες σε ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, συνεδριάζουν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) οι βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και οι βουλευτές των Κομμουνιστών, με κρίσιμο ζήτημα το ενδεχόμενο να συστήσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα, μαζί με τους Κομμουνιστές, ώστε να καταστούν αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ είπε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν μπαίνει σε «καμία λογική συμφωνίας» και πως «εναπόκειται σε αυτόν να καταθέσει προτάσεις». Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση, ο Ζακόμπ δήλωσε:

«Επανέλαβα στον πρόεδρο ότι αποκλείεται να συναινέσουμε σε κάτι που θα μπορούσε να είναι προδοσία των ψηφοφόρων μας. Κάναμε μια εκστρατεία ως αντιπολίτευση, παραμένουμε στην αντιπολίτευση» για όλα τα κρίσιμα θέματα.

Αλλά, αφήνοντας μια χαραμάδα, πρόσθεσε:

«Δεν θα προκαλέσουμε προβλήματα στους θεσμούς, αλλά δεν τίθεται θέμα να μπούμε στη λογική μια συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού. Ο πρόεδρος ζήτησε τη συνάντηση, ας καταθέσει τις προτάσεις του», σημειώνοντας ότι ο Μακρόν τον άκουσε, αλλά «δεν υπήρξαν προτάσεις» εκ μέρους του.

Κατηγόρησε τον Μακρόν ότι φέρει σημαντική ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση και τόνισε ότι «η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μη ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά αν το κάνει, δεν θα τη δώσουμε».

Στο μεταξύ παραμένει κρίσιμο το ζήτημα της συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν για την ώρα αρνούνται να σχηματίσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα, με κίνδυνο η αξιωματική αντιπολίτευση να περάσει στα χέρια του Εθνικού συναγερμού της Λεπέν.

Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζουν, χωριστά, οι βουλευτές του Μελανσόν και οι βουλευτές του Κομουνιστικού Κόμματος.

Οι έδρες που έλαβαν τα κόμματα της συνεργαζόμενης Αριστεράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, κατανέμονται ως εξής: «Ανυπότακτη Γαλλία» 72, Σοσιαλιστικό Κόμμα 24, Οικολόγοι-Πράσινοι 23, Κομμουνιστικό Κόμμα 12. 

«Να συστήσουμε ενιαία ομάδα στη Βουλή, ώστε να μην τεθεί ζήτημα ποιος θα ηγείται της αντιπολίτευσης», είπε ο Μελανσόν, που τόνισε ότι «αυτό δεν εμποδίζει το κάθε κόμμα να έχει μια δική του αντιπροσωπεία». Ωστόσο οι κομμουνιστές διχάζονται όσον αφορά την πρόταση Μελανσόν, παρά το γεγονός ότι παραδέχονται θα πρέπει να υπάρξει μια «λογική συνεργασίας».