25 Ιουν 2022

«Πόθεν έσχες»: Χοντρά λάθη και σκόπιμες παραλείψεις!

 


«Γαλάζιος» βουλευτής με υπέρογκες τραπεζικές υποχρεώσεις δηλώνει αδυναμία να… θυμηθεί το αρχικό ποσό των δανείων του!

Διάτρητα, γεμάτα λάθη και τερατώδεις παραλείψεις, που ενίοτε είναι σκόπιμες, εμφανίζονται τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μια γρήγορη ματιά στις δηλώσεις των βουλευτών και υπουργών αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως βρίθουν κενών και πως επί της ουσίας καθένας δηλώνει ό,τι θέλει.

Για παράδειγμα, «γαλάζιος» βουλευτής με υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις δηλώνει αδυναμία να… θυμηθεί το αρχικό ποσό των δανείων του! Ο λόγος για τον Γιάννη Λοβέρδο, ο οποίος, από κοινού με τη σύζυγό του, έχει δεκάδες εκκρεμή δάνεια και χρωστά περίπου 1.000.000 ευρώ. Μάλιστα, ο βουλευτής πήρε τέσσερα δάνεια τον Ιανουάριο του 1995, τα οποία δεν έχει αποπληρώσει 27 ολόκληρα χρόνια μετά, με τα οφειλόμενα ποσά να ξεπερνούν τα 180.000 ευρώ! Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι γράφει ως σημείωση δίπλα στα τέσσερα δάνεια: «Η ημερομηνία είναι ενδεικτική. Επίσης δεν γνωρίζω το αρχικό ποσό».

Την ίδια ώρα δεκάδες είναι εκείνοι που δηλώνουν αδιευκρίνιστα εισοδήματα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, του οποίου το «πόθεν έσχες» όφειλε να είναι άψογο. Ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ειδικότερα 36.161 ευρώ εισόδημα από οικονομικές ενισχύσεις, δίχως ωστόσο να επεξηγεί την προέλευσή τους. Περιορίζεται απλώς να αναφέρει: «Το ποσό δεν θεωρείται εισόδημα, σύμφωνα με βεβαίωση αποδοχών της Βουλής».

Την τιμητική τους έχουν και αρκετές περίεργες αγορές κατοικιών, στις οποίες ο εκάστοτε υπόχρεος έχει παραλείψει να γράψει το ποσό της αγοράς, αλλά και την προέλευση αυτών των χρημάτων. Λόγου χάρη, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη αγόρασε το 2004 μονοκατοικία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της βόρειας Ελλάδος, 1.710 τ.μ. Δεν θεώρησε απαραίτητο όμως να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για περισσότερες λεπτομέρειες αυτής της επένδυσης. Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, η Μαρία Σπυράκη δεν αναφέρει ούτε το συνολικό καταβληθέν τίμημα ούτε τις πηγές προέλευσης των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η μονοκατοικία.

Τα βήματά της ακολουθεί και ο Στέλιος Πέτσας, που δηλώνει στο «πόθεν έσχες» πως απέκτησε το 2005 διαμέρισμα στον Αγιο Στέφανο, αλλά «ξέχασε» να δηλώσει πόσα χρήματα κατέβαλε για να το αγοράσει, αλλά και ποια είναι η αντικειμενική του αξία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεγαλύτερα παιχνίδια στα «πόθεν έσχες» παίζονται με τις αντικειμενικές αξίες. Ορισμένες δηλώσεις είναι τουλάχιστον εξωφρενικές, όπως εκείνη του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει πως αγόρασε διαμέρισμα στον Κορυδαλλό 83 τ.μ. έναντι μόλις 56.674 ευρώ, όταν είναι γνωστό τοις πάσι πως οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή είναι διπλάσιες. Μάλιστα, έχει αγοράσει και αρκετές θέσεις πάρκινγκ αντί μόλις 419 ευρώ. Ανακηρύσσεται έτσι σε… μάγο του real estate.

Και άλλοι συνάδελφοί του πάντως δεν πάνε πίσω. Η Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε διαμέρισμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 120 τετραγωνικών μέτρων αντί μόλις 50.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 81.141 ευρώ. Την ίδια ώρα η σύζυγος του Θάνου Πλεύρη αγόρασε μονοκατοικία στο Χαλάνδρι αντί 148.787 ευρώ με αντικειμενική αξία 194.430 ευρώ. Οσο για τον Γρηγόρη Ψαριανό, έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 151 τ.μ. στο Νέο Ψυχικό, το οποίο αγόρασε μόλις 188.000 ευρώ, ενώ οι τιμές ζώνης στην περιοχή είναι σχεδόν διπλάσιες!

Θράσος από Οικονόμου για τα «φέσια» των «γαλάζιων»

Αντί να βάλει την ουρά στα σκέλια και να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις ή τουλάχιστον να μην προκαλεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πάει να βγάλει και «λάδι» τα στελέχη της Ν.Δ., που, με πρώτο τον πρωθυπουργό και το ίδιο του το κόμμα, χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους στις τράπεζες!

Οπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των χθεσινών δηλώσεων «πόθεν έσχες», ο πρωθυπουργός έχει χρέη 1.300.000 ευρώ, οι υπουργοί του έχουν συνολικά χρέη 11.400.000 ευρώ, ενώ η Ν.Δ., όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «δημοκρατία», χρωστά 391.600.000 ευρώ. Ο Γ. Οικονόμου, αντί να απαντήσει στους πολίτες με ποιον τρόπο αποπληρώνονται τα δάνεια του Κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του, την ώρα που ο κοσμάκης για καθυστέρηση δύο δόσεων χάνει το σπίτι του από τις τράπεζες, επέλεξε την εύκολη οδό της επίθεσης στην αντιπολίτευση.

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτά είναι… συνηθισμένα πράγματα και δεν υπάρχει «τίποτε μεμπτό, ούτε και παράνομο»! Οπως ισχυρίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «Βουλευτές της Ν.Δ. και κυβερνητικά στελέχη πράγματι έχουν δάνεια από τράπεζες, τα οποία δηλώνουν στο “πόθεν έσχες”. Οπως ακριβώς δάνεια από τράπεζες έχουν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί Ελληνες. Ούτε μεμπτό είναι ούτε παράνομο. Το γεγονός ότι το ανάγει σε αντιπολιτευτικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντάς το μάλιστα με ένα συγκεκριμένο ζήτημα, που έχει όντως κοινωνική διάσταση, είναι άλλη μια απόδειξη του ακραίου λαϊκισμού του».