21 Ιουν 2022

ΣτΕ: Οι υποψήφιοι βουλευτές μπορούν να στέλνουν SMS και email την προεκλογική περίοδο

 

Θα μας πεθανουν στα μηνυματα ολοι οι υποψηφιοι...θα ειμαστε για χαπια 
Εκλογές έρχονται και το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για αποστολή μηνυμάτων υποψηφίων, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2019.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επιτρέπεται η αποστολή SMS και e-mail κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου από υποψήφιους βουλευτές, στο πλαίσιο της πολιτικής επικοινωνίας τους με τους εκλογείς.

Μάλιστα το δικαστήριο έκρινε ότι δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των παραληπτών, ακόμη και χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους, για την αποστολή προεκλογικών μηνυμάτων.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τρεις υποψήφιους βουλευτές από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση αφορά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019, όταν υπήρξαν καταγγελίες ότι, εστάλησαν μηνύματα από τους υποψηφίους Θεόδωρο ΦορτσάκηΔημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, με σκοπό την πολιτική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους της εκλογικής τους περιφέρειας.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε κρίνει ότι, τα SMS και e-mail των υποψηφίων βουλευτών, στάλθηκαν χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του νόμου 3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Αντίθετα το ΣτΕ ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής, καθώς έκρινε ότι, δεν εμπίπτει η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006.

Παράλληλα, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι, για τον περιορισμό της, αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση (σ.σ.: έκδοση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί).

Μαιρη Μπενεα-https://www.ieidiseis.gr