Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ενεργειακά στην Ελλάδα, εφτά όμιλοι που έχουν επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα προειδοποιούν για την ασφαλή και υγιή λειτουργία της αγοράς.
Την επιστολή υπογράφουν οι...
εκπρόσωποι των εταιρειών Alterric, BayWa r.e., EDF Renewables, ENEL Green Power, Iberdrola - Rokas Renewables, Siemens Gamesa Renewable Energy και Vestas.Σε αυτή εκφράζουν την ανησυχία τους για την υπουργική απόφαση που αναμένεται, η οποία θα αλλάξει τα κριτήρια για την Έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Οι Όμιλοι οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις στο χώρο των ΑΠΕ και τονίζουν ότι η Αγορά ΑΠΕ βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη φάση μετάβασης και οι όποιες αποφάσεις για τη διαδικασία έκδοσης ΟΠΣ θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ίδια την Αγορά καθώς και για την ασφαλή και υγιή λειτουργία της.
«Θεωρούμε ότι η θέσπιση κριτηρίων για την έκδοση ΟΠΣ τα οποία θα παρακάμπτουν την χρονική σειρά υποβολής των αιτημάτων, αποτελεί μια διαδικασία που θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και ερωτηματικά. Πιστεύουμε ότι πέραν της χρονικής κατάταξης των αιτημάτων, είναι σημαντικό τα όποια κριτήρια να είναι αντικειμενικά, μετρήσιμα και να διασφαλίζουν την οικονομική και τεχνική αρτιότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» τονίζεται στη σχετική επιστολή.
Διαβάστε την επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα
Οι Όμιλοι οι οποίοι συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις στο χώρο των ΑΠΕ. Θεωρούμε ότι αποτελεί ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας να είναι εγκατεστημένες εταιρίες με το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπογραφόντων Ομίλων καθώς επίσης και με το επενδυτικό προφίλ, το όραμα ανάπτυξης, την εργασιακή κουλτούρα και το μακροχρόνιο επενδυτικό χαρακτήρα.
Η παρουσία των Ομίλων μας στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελληνική οικονομία και συνάμα απόδειξη ωρίμανσης και αξιοπιστίας της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ. Στην παρούσα συγκυρία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο χώρο και τις θετικές πρωτοβουλίες επιτάχυνσης και απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τους στόχους της μετάβασης του ενεργειακού μείγματος. Θεωρούμε πως με την παρουσία των Ομίλων που εκπροσωπούμε, την εν γένει άμεση δραστηριοποίηση μας στη χώρα μέσω σημαντικών επενδύσεων στην Ελληνική Περιφέρεια, αλλά και την έμμεση στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσω κοινωνικών δράσεων, δημιουργείται ένα πλέγμα αειφόρου και αποκεντρωμένης ανάπτυξης με ταυτόχρονη αύξηση των ΑΠΕ στη χώρα μας.
Στον αντίποδα των παραπάνω, στα πλαίσια της ωρίμανσης των έργων στην Ελλάδα, έχουν διαπιστωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση ΟΠΣ. Πέραν αυτού διαφαίνεται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ότι επίκειται πάγωμα στην έκδοση ΟΠΣ και μετά την ψήφιση του θα εκδοθεί ΥΑ με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια έκδοσης ΟΠΣ.
Θεωρούμε ότι η θέσπιση κριτηρίων για την έκδοση ΟΠΣ τα οποία θα παρακάμπτουν την χρονική σειρά υποβολής των αιτημάτων, αποτελεί μια διαδικασία που θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και ερωτηματικά. Πιστεύουμε ότι πέραν της χρονικής κατάταξης των αιτημάτων, είναι σημαντικό τα όποια κριτήρια να είναι αντικειμενικά, μετρήσιμα και να διασφαλίζουν την οικονομική και τεχνική αρτιότητα της αγοράς ΗΕ. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και να αντισταθμίζεται ο χρόνος καθυστέρησης ανάπτυξης και αδειοδότησης επενδύσεων για λόγους που δεν είναι υπεύθυνος ο επενδυτής (πχ αναστολή αδειοδότησης επενδύσεων).
Παράλληλα είναι αναγκαίο στην έκδοση ΟΠΣ να εξασφαλίζεται η ισορροπημένη συμμετοχή όλων των τεχνολογιών, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. Επιπλέον είναι σημαντικό να προβλέπεται η συμμετοχή στην Αγορά σε Ομίλους που διαθέτουν αποδεδειγμένα την τεχνογνωσία, την οικονομική επάρκεια και τη διαχειριστική ικανότητα να ανταπεξέλθουν και να στηρίξουν τη μετάβαση της Αγοράς ενέργειας απρόσκοπτα, συμβάλλοντας στην πορεία της χώρας προς την απολιγνητοποίηση.
Η διαδικασία έκδοσης ΟΠΣ που ίσχυε μέχρι πρόσφατα καθώς επίσης και οι διαγωνιστικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στη χώρα μας την περίοδο 2018 – 2020, αποτέλεσαν το κάλεσμα σε αξιόπιστους επενδυτές και διαμόρφωσαν τη σημερινή αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα. Συνεπώς η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διαδικασίες αυτές και να υποστηρίξει τους σοβαρούς φορείς επενδυτικών σχεδίων.
Πιστεύουμε ότι η Αγορά ΑΠΕ βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη φάση μετάβασης και οι όποιες αποφάσεις για τη διαδικασία έκδοσης ΟΠΣ θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ίδια την Αγορά καθώς και για την ασφαλή και υγιή λειτουργία της.
Καταλήγοντας επιθυμούμε για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την βούλησή μας να συμμετάσχουμε ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, επενδύοντας και δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας. Θεωρούμε όμως σημαντικό η πρόσβαση στα δίκτυα να μελετηθεί με αντικειμενικές διαδικασίες, τεχνικοοικονομικά κριτήρια ώστε οι συμμετέχοντες στην Αγορά να είναι Όμιλοι με εμπειρία, μακροχρόνια στρατηγική και γνώση και το κυριότερο να αξιολογείται η μέχρι σήμερα παραγωγικότητά τους και η προσήλωσή τους στην υλοποίηση των έργων ΑΠΕ στη χώρα, το οποίο θα είναι η εγγύηση για την τάχιστη ολοκλήρωση των μελλοντικών έργων.
Πηγή: iEnergeia.gr