5 Οκτ 2022

Τώρα λένε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγών στο ωραριο των καταστηματων...Εχει χασει τον δρομο η κυβερνηση,καθε μερα διαφορετικα πραγματα λεει.


 Η συζήτηση για αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης είχε «ανοίξει» για τα καλά, πριν την κλείσει η κυβέρνηση με διαρροές.

Πρωτοπόρος σε αυτή την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση..

ενέργειας έναντι της ενεργειακής κρίσης που θα επιδεινωθεί σε λίγους μήνες, είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα δύναται να αλλάξει.

Τη σκυτάλη πήρε η Αττική, με τον εμπορικό της σύλλογο να εξετάζει με τη σειρά του την αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων για τις βραδινές ώρες.

katastimata1

Μάλιστα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ληφθεί παρόμοια απόφαση, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτή θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι να εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο, με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, «ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν».

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνάντηση του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με φορείς της αγοράς, με την κυβέρνηση να δηλώνει αρχικά ανοιχτή για την εφαρμογή της.

Άλλωστε νωρίς σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως η «συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».

Τόνισε πως πρόκειται για μία ουσιαστική κουβέντα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο, για να γίνει επίσημα η συζήτηση αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι η ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για αυτό.

Αναδίπλωση από την κυβέρνηση

Λίγες ώρες μετά, φαίνεται πως το θετικό κλίμα για μία νομοθετική παρέμβαση στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αλλάζει, μιας και οι διαρροές από την κυβέρνηση κλείνουν την όποια συζήτηση για υποχρεωτικότητα.

Αυτό αφήνει το περιθώριο σε εμπορικούς συλλόγους και φορείς να πάρουν μεν σχετικές αποφάσεις- που να λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη τους, αλλά χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας.

Σε λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπ. Ανάπτυξης αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα μετά τις συναντήσεις που θα έχει το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Τι αναφέρουν οι εμπορικοί σύλλογοι Αττικής - Θεσσαλονίκης

Η συζήτηση για την αλλαγή στο ωράριο ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όταν ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης ανακοίνωσε την πρότασή του να κλείνουν τα μαγαζιά δυο ώρες νωρίτερα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, προτείνει το εξής ωράριο από 10 Οκτωβρίου:

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

Τρίτη: 10:00 έως 19:00

Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5% - 7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Ανάλογη πρόταση συζητά και ο σύλλογος της Αττικής, όπως δήλωσε, χθες στο iEidiseis, ο κ. Σταύρος Καφούνης.