28 Οκτ 2022

Δημοκρατικοί καλούν τον Μπάιντεν να κρατικοποιήσει εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου!ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ??

 


Η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ έχουν αποθέματα για λιγότερες από 30 ημέρες ντίζελ και άλλα προϊόντα διύλισης, που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1945. Οι προμήθειες είναι τόσο χαμηλές που θα υπάρξουν ελλείψεις και εκτινάξεις τιμών εντός έξι μηνών, εκτός εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν απελευθερώνει περισσότερο πετρέλαιο από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. Αλλά τα αποθέματα είναι αργού πετρελαίου, όχι προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου όπως το ντίζελ. Και οι συνθήκες της αγοράς πνίγουν τις επενδύσεις στη μελλοντική παραγωγή πετρελαίου. «Οι χώρες εξαντλούν τα αποθέματά τους έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Η απώλεια αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μπορεί να γίνει επώδυνη τους επόμενους μήνες».

Σε απάντηση, ισχυροί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου υποψηφίου για τη Γερουσία των ΗΠΑ, ενός πρώην αξιωματούχου του Υπουργείου Ενέργειας και ενός σημαντικού ενεργειακού εμπειρογνώμονα, προτρέπουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρατικοποιήσει τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε συνέδριο του Χιούστον την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέισον Μπόρντοφ, κοσμήτορας της Σχολής Κλίματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ζήτησε την «εθνικοποίηση» των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην κατοχή τέτοιων περιουσιακών στοιχείων», είπε, «και να σχεδιάσει να δεσμεύσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία». Ο Μπόρντοφ επανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Η πρόταση του Μπόρντοφ συγκλόνισε πολλούς στο κοινό. «Ο Τζέισον είναι έξυπνος, καλά ενημερωμένος και καλά συνδεδεμένος με την κυβέρνηση Μπάιντεν», είπε κάποιος που ήταν στο συνέδριο, «άρα αυτά τα σχόλια είναι τρομακτικά».

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ από το Ουισκόνσιν Τομ Νέλσον (αριστερά) και ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Τζέισον Μπόρντοφ (δεξιά) προτρέπουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εθνικοποιήσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Οι εκκλήσεις έρχονται μετά από δύο άλλες προσπάθειες των Δημοκρατικών να επεκτείνουν τον έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ένα είναι ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται “NOPEC”, το οποίο πέρασε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας τον Μάιο.

Το νομοσχέδιο θα αλλάξει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ για να ανακαλέσει μια πολιτική κυριαρχικής ασυλίας, η οποία προστατεύει τα μέλη του ΟΠΕΚ+ από μηνύσεις. Εάν ο NOPEC γινόταν νόμος, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ θα μπορούσε να μηνύσει τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ και να τα οδηγήσει στο δικαστήριο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια διακοπή των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, εάν τα έθνη αντεπιτεθούν κατά των Η.Π.Α.

Το άλλο είναι μια προσπάθεια υπό την καθοδήγηση της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που εγώ και πολλοί άλλοι ειδικοί έχουμε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο ότι είναι ανέφικτο, επειδή η Κίνα και η Ινδία είπαν ότι θα το παρακάμψουν και θα μπορούσε να αποτύχει με αποτέλεσμα πολύ υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, αναλυτές της Rapidan Energy είπαν στο ίδιο συνέδριο του Χιούστον ότι η εφαρμογή του ρωσικού ανώτατου ορίου τιμών στις 5 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ένα τέτοιο ποσό θα δημιουργούσε ένα σοκ στην τιμή του πετρελαίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπόρντοφ είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ζήτησε μια «Μεγάλη Επαναφορά» για γρήγορη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί μια «μαζική μετάβαση» που «θα είναι ακατάστατη, θα είναι αποδιοργανωτική.”

«Νομίζω ότι μέρος του ευρύτερου μακροπεριβάλλοντος που συμβαίνει τώρα είναι ένα πιο ανατρεπτικό περιβάλλον λόγω των επιπτώσεων του κλίματος, αλλά και πιο ανατρεπτικές αλλαγές λόγω της γεωπολιτικής που προκύπτει από την πανδημία, που βγαίνει από αυτή τη σύγκρουση (στην Ουκρανία), επανεξετάζοντας πλήρως αυτό που Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θέτει ως θέμα».

Η συγκεκριμένη αναφορά που φυσικά φωτογράφισε την περιβόητη «μεγάλη επανεκκίνηση», προκάλεσε ανατριχίλα στους παρευρισκόμενους…