6 Οκτ 2022

F-35 stealth ! Εκτός λειτουργίας 234 φορές σε 18 μήνες λόγω δυσλειτουργιών

Ιωαννης Χαρχαρης
 Σύμφωνα με το eurasiantimes, στις 4 Οκτωβρίου, ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής δήλωσε ότι τα μαχητικά F-35A της χώρας χαρακτηρίστηκαν μη επιχειρησιακά  234 φορές σε διάστημα 18 μηνών  (έληξε τον Ιούνιο) λόγω δυσλειτουργιών.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος People Power Shin Won-sik, παρουσίασε δεδομένα της Πολεμικής Αεροπορίας για να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας, για την πλήρη λειτουργία των F-35. Ανέφερε ότι, τα μαχητικά καθηλώθηκαν 172 φορές. 


Σημείωσε επίσης, 62 περιπτώσεις όπου τα αεροσκάφη μπορούσαν να πετάξουν αλλά δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες αποστολές. Ο Shin, αποκάλυψε τις πληροφορίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τον στρατό της Νότιας Κορέας να καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την εισαγωγή και τη διατήρηση τέτοιων όπλων αιχμής.

«Τα προσγειωμένα μαχητικά πέμπτης γενιάς, μπορούσαν να εκτελέσουν αποστολές μόνο για 12 ημέρες κατά μέσο όρο πέρυσι και 11 ημέρες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφερε. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια των 18 μηνών, τα αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς F-4E και F-5 προσγειώθηκαν 26 και 28 φορές, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι τα F-35A πέτυχαν το ποσοστό λειτουργίας του στόχου τους 75%, πράγμα που δείχνει ότι η διατήρηση της  ετοιμότητάς τους δεν ήταν πρόβλημα.

Η υπηρεσία παραδέχτηκε δυσκολίες στην αγορά ανταλλακτικών για ελαττώματα στο μοντέλο που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Σημείωσε επίσης, ότι θα εργαστεί για να τα αποκτήσει το συντομότερο δυνατό από τον κατασκευαστή. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αυστραλία, έγινε πρωτοσέλιδο όταν σκόπευε να ξοδέψει ένα εκπληκτικό ποσό 14,6 δισεκατομμυρίων AUD (10,87 δισεκατομμύρια δολάρια), για να διατηρήσει τον στόλο της Lockheed Martin F-35A Lightning II μέχρι το 2053.

Τον Φεβρουάριο του 2022, τα επίσημα αρχεία έδειξαν ότι το μαχητικό F-35A της Αυστραλίας, θα περνούσε λιγότερο χρόνο στον αέρα από ότι αναμενόταν προηγουμένως. Αυτό πυροδότησε μια εθνική συζήτηση, σχετικά με την ικανότητα και τη βιωσιμότητα της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας.

Τα F-35 ήταν στο στάδιο του σχεδιασμού, όταν η Αυστραλία συμφώνησε το 2002 να αγοράσει έως και 100 αεροσκάφη. Αυτή η δέσμευση, καθοδηγήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση και τον αμυντικό γίγαντα Lockheed Martin. Ομοίως, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανησυχεί ότι, τα απαρχαιωμένα F-35 της δεν είναι πλέον τίποτα άλλο από ακριβά εκπαιδευτικά αεροσκάφη. 

Το 2021, ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Υποστράτηγος Κλίντον Χινότε, εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις για το ξεπερασμένο λογισμικό, σημειώνοντας, «το μπλοκ που βγαίνει από τη γραμμή αυτή τη στιγμή, δεν είναι ένα μπλοκ για το οποίο αισθάνομαι καλά να αντιμετωπίσει την Κίνα και τη Ρωσία».

Είπε ότι, ένα σενάριο πολέμου που εστιάζεται στη δυνατότητα προστασίας της Ταϊβάν από την κινεζική αεροπορική επίθεση απέδειξε ότι, «κάθε F-35 που βγαίνει από τη γραμμή σήμερα είναι ένα μαχητικό που δεν θα κάνουμε καν τον κόπο να βάλουμε σε αυτά τα σενάρια».

Μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Νότιας Κορέας

Το 2014, η Νότια Κορέα παρήγγειλε 40 αεροπλάνα F-35A για την Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο σύμβασης 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας λειτουργεί το F-35A, με το πρώτο αεροπλάνο να προμηθεύεται από τον κατασκευαστή το 2018. 

Τον Ιανουάριο του 2022, το έθνος ολοκλήρωσε την ανάπτυξη 40 F-35A. Τον Μάρτιο του 2022, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι λειτουργούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II της Lockheed Martin, που αγοράστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιούλιο, μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας άσκησης 10 ημερών που σχεδιάστηκε για να προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά.

Η 17η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, εκμεταλλεύεται το F-35 από την αεροπορική βάση Cheongju. Ωστόσο, η εξέλιξη έρχεται όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί μια σειρά πυραυλικών δοκιμών, απειλώντας τη Νότια Κορέα.

Ο στόλος των F-35 της Νότιας Κορέας, πραγματοποίησε άσκηση μεγάλης κλίμακας στις 25 Μαρτίου, την επόμενη μέρα που η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε μία από τις εκτοξεύσεις πυραύλων της, σε επίδειξη δύναμης. Τον Ιούλιο, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την επιθυμία της να αποκτήσει επιπλέον 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35A έως το 2028, για να ενισχύσει τις ικανότητές της για εναέρια πλήγματα.

Αυτή η επιλογή φαίνεται ότι, έγινε ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την επιθετική στρατιωτική συσσώρευση και την επέκταση του πυραυλικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ. 

«Χρησιμοποιώντας τα μαχητικά F-35A stealth, την αόρατη δύναμη ικανή για stealth διείσδυση και ακριβές χτύπημα, θα επιτύχουμε μια συντριπτική στρατηγική νίκη και θα διατηρήσουμε μια πλήρη στρατιωτική στάση που θα αποτρέψει περαιτέρω ενέργειες της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο τότε υπουργός Άμυνας Suh Wook, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ωστόσο, δεδομένης της ολοένα και πιο εχθρικής στάσης της Βόρειας Κορέας, οι τρέχουσες πληροφορίες για τα F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας είναι ανησυχητικές.

https://www.pentapostagma.gr/