Τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς καθημερινά περισσότερα από 150 παιδιά προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία προκειμένου να εξεταστούν από εφημερεύοντες ιατρούς.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι οι κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 55 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια.
Ειδικότερα, στην περιφέρεια υπάρχουν 10 ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, 6 ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, 7 ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, ενώ δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Θράκη.
Στην Αττική υπάρχουν 11 ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, 9 ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, 6 ΜΕΘ στο Παίδων Πεντέλης και 6 ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο.
Καπραβέλος: Δεν θα αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα - Θα έχουμε αύξηση όλων των ιογενών λοιμώξεων
«Με ισχυρότατες συστάσεις άνοιξαν τα σχολεία με βάση και την ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών» επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Νίκος Καπραβέλος, Δ/ντης ΕΣΥ, Β Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. «Φοβόμαστε έκρηξη των ιώσεων» επισήμανε και εκτίμησε πως «δεν θα αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα».
Επιπλέον σημείωσε την έλλειψη παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αναφέρθηκε στις τρεις διακομιδές παιδιών που χρειάστηκαν εντατική, σε Αθήνα και Πάτρα. Στις τελευταίες εφημερίες στο νοσοκομείο Παπανικολάου, παρότι παρατηρήθηκε αύξηση εισαγωγών σε Covid περιστατικα, αυτή δεν ήταν εκρηκτική και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενημέρωσε, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
«Είναι λάθος αυτό που γράφεται ότι ανοίγουν τα σχολεία χωρίς μέτρα. Είναι ισχυρότατες οι συστάσεις με βάση την ανησυχία όλων μας. Οι πάντες εκφράζουμε μία ανησυχία, σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει, δηλαδή ότι αυτός ο χειμώνας θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα έχουμε μία αύξηση όλων των ιογενών λοιμώξεων εξαιτίας ενός κενού ανοσίας που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε.
O κ.Καπραβέλος υπογράμμισε πως «είναι καλύτερα να γίνει μια παράταση των ιώσεων παρά μία έκρηξη των ιώσεων, διότι δεν θα αντέξει το υγειονομικό σύστημα.»
Ειδικότερα σημείωσε πως «αναφερόμαστε σε ένα ευαίσθητο πληθυσμό τα παιδιά μας, όπου η ανοχή απέναντι στις επιπλοκές των ιώσεων και μάλιστα άσχημες επιπλοκές είναι μηδενική. Γι’ αυτό και επιμένω ότι θα έπρεπε να παρθούν μέτρα πιο ριζικά. Ειλικρινά και οι γονείς κατάλαβαν το νόημα των ισχυρών συστάσεων των γιατρών και του υπουργείου. Δηλαδή τα παιδιά μας αν αισθάνονται έστω και για λίγο κακουχία, μια μικρή καταρροή που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα τα κρατούσαμε στο σπίτι, καλό είναι να τα κρατήσουμε στο σπίτι για να μην γίνει διασπορά και έκρηξη ιογενών λοιμώξεων. Και από την άλλη μεριά το γεγονός ότι δεν καταμετρώνται, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι απουσίες, δίνει και το περιθώριο οι αίθουσες των σχολείων να μην είναι γεμάτες, ώστε ακριβώς να αποφύγουμε έκρηξη των ιώσεων»