5 Ιαν 2023

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν, η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις

 


Εξηγήσεις καλείται να δώσει η κυβέρνηση μετά τα νέα δημοσιεύματα που μιλούν για «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα • Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Τι συμβαίνει με την εθνική γραμμή και ποιοι διεξάγουν τις μυστικές συζητήσεις;• Ν. Σταμπολίδης στην «Εφ.Συν.»: Το Μουσείο της Ακρόπολης δεν κάνει συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την Ελλάδα με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας που θα επιστρέψει επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής. 

Μετά το χθεσινό άρθρο του Bloomberg, το οποίο, όμως δεν επιβεβαίωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» το διέψευσε ως προβοκατόρικο, έρχονται νέα ρεπορτάζ, αυτή τη φορά από τη Βρετανία.

Τόσο η Daily Telegraph όσο και ο Guardian αναφέρονται στο ζήτημα και επισημαίνουν ότι το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε επισήμως ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για μια συμφωνία ανταλλαγής.

«Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», τονίζεται στην ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου. 

Παράλληλα, η Telegraph Σημειώνει ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι μια τέτοια διευθέτηση θα είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία δανεισμού, για να προσθέσει ότι ενδέχεται αυτή να συναφθεί σύντομα.

Χθες το Bloomberg ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής. 

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα του πρακτορείου, ενώ ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης διέψευσε κατηγορηματικά. «Κάνει συνομιλίες το Βρετανικό Μουσείο με το Μουσείο Ακρόπολης και δεν το γνωρίζω εγώ; Το δημοσίευμα είναι προβοκατόρικο, δεν ισχύει, τελεία και παύλα» δήλωσε με νόημα σε επικοινωνία που είχε με τη συντάκτρια της «Εφ.Συν.», Βασιλική Τζεβελέκου (βλ. «Προβοκατόρικο το δημοσίευμα του Bloomberg»).  

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Η ανακίνηση του ζητήματος, πάντως, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και μάλιστα με επίσημη επιβεβαίωση από το Βρετανικό Μουσείο δημιουργεί απορίες και τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το τοπίο:

Τι συμβαίνει με την εθνική γραμμή που ισχύει από το 1984 και την Μελίνα Μερκούρη και προβλέπει πλήρη και μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας; Μια συμφωνία για δανεισμό και εκ περιτροπής αποστολή ορισμένων από τα Γλυπτά στην Ελλάδα απέχει παρασάγγας από τις ελληνικές διεκδικήσεις και, εφόσον προχωρούσε, θα έβαζε τέλος στις ελληνικές διεκδικήσεις, όπως έχουν ακολουθηθεί από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες.

Ποιοι τελικά συζητούν και διαπραγματεύονται συμφωνίες; Το Βρετανικό Μουσείο κάνει λόγο για επαφές με την Ελλάδα, όμως ο διευθυντής του Νικόλας Σταμπολίδης ήταν ξεκάθαρος πως το Μουσείο Ακρόπολης δεν διεξάγει συζητήσεις.

Ο Guardian και οι μυστικές διαπραγματεύσεις

Σε αντίστοιχο δημοσίευμα του Guardian γίνεται αναφορά στις διαρροές από Έλληνες αξιωματούχους εδώ και εβδομάδες οι οποίοι επιβεβαίωσαν μυστικές συζητήσεις ανάμεσα στον Τζορτζ Όζμπορν και την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, οι οποίες φαίνεται να πραγματοποιούνται εδώ και έναν χρόνιο. Ελληνικές πηγές, όμως, αναφέρουν στην εφημερίδα ότι υπάρχει ακόμη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από το Βρετανικό Μουσείο περί συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι ο Τζόρτζ Όζμπορν έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο ζήτημα.

Η βρετανική θέση, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αλλάξει τη δική της νομοθεσία και δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί συμφωνία που πλησιάζει στην ελληνική εθνική γραμμή. 

Ο ΣΕΑ επαναφέρει καίρια ερωτήματα

Με αφορμή τα νέα δημοσιεύματα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επαναφέρει τα εξής ερωτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού, που έχει απευθύνει από τις 22/11/2022:

  • «Διαπραγματεύεται την προσωρινή έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης κάποιων θραυσμάτων των γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα τον δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο της χρυσής προσωπίδας από τις Μυκήνες ή του Δία του Αρτεμισίου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή του Ηνίοχου από το Μουσείο των Δελφών, ή του Ερμή του Πραξιτέλη από το Μουσείο της Ολυμπίας, ή μινωικών τεχνουργημάτων που εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλείου ή εκθεμάτων από μακεδονικούς βασιλικούς τάφους από τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης και της Βεργίνας; Διαπραγματεύεται οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής αρχαιοτήτων και με ποια εξουσιοδότηση το κάνει αυτό;
  • Για ποιο λόγο ψήφισε την διάταξη για την μακροχρόνια (25+25 χρόνια) εξαγωγή για έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο δεν προχωρά άμεσα στην έκδοση του καταλόγου με τα «αμετακίνητα» ευρήματα, όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ως άνω αναφερόμενα εκθέματα;
  • Διαπραγματεύεται τη δημιουργία ειδικού σκοπού μορφωμάτων στο εξωτερικό, όπως το Ινστιτούτο Γουλανδρή-Στερν με έδρα το Ντέλαγουερ, με σκοπό η κατοχή των αρχαιοτήτων να περάσει σε άλλα νομικά πρόσωπα; Με ποια εξουσιοδότηση το κάνει αυτό;»