10 Ιαν 2023

Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας: «Δεν είχε άδεια για σπάρινγκ το γυμναστήριο του κ. Γιδάκου»


 Ένας από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να διατυπώσουν άποψη για τον τόσο πρόωρα, όσο και άδικα χαμένο Βασίλη Τόπαλο, είναι και ο Χάρης Μαριόλης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, ο οποίος και μίλησε απόψε στη «Δίκη στο Open» για... τους αγώνες σπάρινγκ και το κατά πόσο μπορεί να ευθύνεται ένας τέτοιος αγώνας για τον αδόκητο θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας.

«Ο Βασίλης ήταν ένας μικρός ήρωας. Ενα χαρισματικό παιδί, μιλούσε τρεις γλώσσες, άριστος μαθητής και μεγάλο ταλέντο. Τώρα που ηρέμησε η ψυχή του, θέλουμε να δικαιωθεί. Το σπάρινγκ είναι αγώνας προπόνησης, κανονικό παιχνίδι, αλλά δεν έχει νικητή. Εκεί βλέπει ο προπονητής τις τεχνικές των παιδιών και παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται», είπε αρχικά ο Χάρης Μαριόλης.

«Για να γίνει αγώνας σπάρινγκ, πρέπει αυτό το γυμναστήριο να ζητήσει άδεια από την ομοσπονδία. Το γυμναστήριο του κ. Γιδάκου δεν το είχε πράξει. Έπρεπε να υπάρχει γιατρός και διαιτητής. Αν υπήρχαν, μπορεί να μην τον είχαμε χάσει τον Βασίλη. Η ομοσπονδία είχε ενημερώσει από το καλοκαίρι στα σωματεία ότι πρέπει να στείλουν έγγραφα αν θα ήθελαν να κάνουν σπάρινγκ. Ο κ. Γιδάκος είχε κάνει πάλι το ίδιο παλαιότερα.

Ενημερώθηκα μιάμιση ημέρα μετά το περιστατικό. Δε γίνεται για τον πρώτο πρωταθλητή Ευρώπης να ενημερώνεται η ομοσπονδία μετά από μιάμιση ημέρα. Μετά μάθαμε ότι λιποθύμησε στο μπάνιο, ενημερώθηκα ότι το χτύπημα από την πτώση στην τουαλέτα δεν ήταν τόσο απλό. Είχαμε στη συνέχεια ενημέρωση ότι είχε πολλαπλά κατάγματα και μας είπαν οι γιατροί ότι ούτε από τροχαία δεν μας φέρνουν τέτοια χτυπήματα. Η δήλωση της γιαγιάς αναφέρει ότι ο αντίπαλός του στο σπάρινγκ ήταν 4 χρόνια μεγαλύτερο και 10 κιλά βαρύτερο. Επικοινώνησα με τον κ. Αυγενάκη, έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και καταθέσαμε μήνυση για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή και το εάν υπήρχαν περιστατικά ντόπινγκ στην πυγμαχία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας σημείωσε τα εξής: «Κάναμε μια οικογένεια στην Ομοσπονδία. Όλοι ήμασταν μια γροθιά, γι’ αυτό και φέραμε τόσα μετάλλια. Ο προπονητής τους κάλεσε τα παιδιά και τους είπε τέρμα ο πρωταθλητισμός, κάνουμε μόνο συντήρηση, όχι γάντια και όχι σπάρινγκ. Ο πατέρας πήγε το παιδί στο γυμναστήριο. Δεν φταίει ο πατέρας όμως. Υπεύθυνος είναι αυτός που έχει το χώρο του γυμναστηρίουΕίχαμε ελάχιστα ως μηδαμινά περιστατικά ντόπινγκ. Την προηγούμενη σεζόν ένας αθλητής του συγκεκριμένου συλλόγου είχε πιαστεί ντοπαρισμένος.

»Είναι αμαρτία όμως να αμαυρωθεί το άθλημα της πυγμαχίας. Όταν γίνεται σωστά, είναι πολύ ασφαλές άθλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη τη μέρα στο σπάρινγκ φορούσαν κάσκα οι αθλητές. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Βασίλης είχε κάνει όλες τις εξετάσεις και μάλιστα είχε κάνει και κάποιες επιπρόσθετες γιατί είχε κάποιους πονοκεφάλους, αλλά αποδείχθηκαν καθαρές. Το παιδί ήταν ταύρος. Ο κ. Γιδάκος είχε τιμωρηθεί ήδη μία φορά. Ίσως πήγαινε και για διαγραφή του σωματείου».

Πολυπαραγοντική η αιτία του θανάτου του

Στην εκπομπή παρενέβη και ο γενικός γραμματέας των προπονητών πυγμαχίας, Χρήστος Τριάντης, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα: «Η αιτία του θανάτου είναι πολυπαραγοντική. Θα δώσω μια άλλη οπτική. Ο Βασίλης δέχθηκε μια σωματική κακοποίηση που δε θα άντεχε ούτε ενήλικας. Έκανε πάνω από 20 αγώνες και δεν ξέρουμε πόσα σπάρινγκ σε 7 μήνες. Αυτό είναι σωματική κακοποίηση. Οι αθλητές πρέπει να είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο των προπονητών τους. Οι αγώνες που έδωσε ήταν παραπάνω από υπερβολικοί. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Τα παιδιά έχουν έναν εγκέφαλο σε αναπτυξιακή φάση σε αυτή την ηλικία. Μετά τους αγώνες ήταν υγιής; Μετά από τέτοια φορτία οι αθλητές πρέπει να κάνουν εξετάσεις, κάτι που δεν έχει γίνει.»

*πηγή: dikisports.blogspot.com