Μάριος ΑραβαντινόςΧρωστούν εκατομμύρια παντού, και στη Shelman, την οποία αγόρασαν πάλι αν και της είχαν ρίξει κανόνι.
Ως χορηγός επικοινωνίας επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος χρωστάει εκατομμύρια ευρώ σε πιστωτές, βρίσκεται στη λίστα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και...
του έχουν επιβληθεί πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, εμφανίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης. Πρόκειται για την εταιρεία Alfa Wood, συμφερόντων του επιχειρηματία Αντώνη Αδαμόπουλου, η οποία, σύμφωνα με όσα έχει πει ο «γαλάζιος» βουλευτής Ευρυπίδης Στυλιανίδης μεταφέροντας συζήτησή του με τον Αδ. Γεωργιάδη, είναι εκείνη που αγόρασε το εργοστάσιο της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Shelman στην Κομοτηνή.Το γεγονός βεβαίως ότι η εταιρεία συμφερόντων Αδαμόπουλου χρωστάει, όπως θα έλεγε ο λαός, σε όποιον μιλάει ελληνικά δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιχείρηση στην οποία ανήκε το εργοστάσιο της Shelman έως το 2014. Με άλλα λόγια, η Alfa Wood δεν οφείλει μόνο σε πιστωτές και στο δημόσιο, αλλά χρωστάει και περισσότερα από 4,5 εκατ. στην ίδια την πτωχευμένη Shelman.
Αυτά φυσικά δεν αποτελούν πρόβλημα για τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ασφαλώς δεν έχει εμπλοκή στην αγορά του εργοστασίου, αφού ο πλειστηριασμός δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο έχει κατά καιρούς εκθειάσει την επιχείρηση του Αδαμόπουλου. Εξάλλου τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλία, αγκαλιάστηκε με τον πρόεδρό της και την περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ξυλείας.
Στο σφυρί η εταιρεία από το 2016
Η Shelman ΑΕ τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014 και οι πλειστηριασμοί για το εργοστάσιο της Κομοτηνής ξεκίνησαν το 2016. Τελικά, και αφού το τίμημα μειώθηκε δραματικά δεδομένου ότι δεν βρισκόταν επενδυτής, στις 29 Δεκεμβρίου 2022 το ακίνητο πωλήθηκε αντί σχεδόν 5,8 εκατ. ευρώ. Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά ότι «μια από τις πρώτες επισκέψεις μου ως υπουργός Ανάπτυξης ήταν στο εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή, όπου από τότε είχα δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Καίτοι οι αντιξοότητες ήταν πολλές και χρειάστηκε να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι εχθές, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή στέφθηκε με επιτυχία και το νέο επενδυτικό σχήμα που αγόρασε το εργοστάσιο είναι σε διαρκή επαφή μαζί μου και στις αρχές του 2023 θα παρουσιάσει το business plan. Επίκειται η άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή».
Στη δήλωσή του ο Αδ. Γεωργιάδης δεν αποκάλυψε ποιος είναι ο αγοραστής, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδη, το εργοστάσιο αγοράστηκε από την κοινοπραξία Alfa Wood – Τακά. Ο Ευρ. Στυλιανίδης παρουσίασε το γεγονός ως απόδειξη των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της πτωχευμένης από το 2014 εταιρείας και της σημασίας που δίνει στις επενδύσεις – ιδιαίτερα στην περιοχή της Ροδόπης. Μάλιστα ο «γαλάζιος» βουλευτής σημείωσε στη συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι επενδυτές επειδή του το αποκάλυψε σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Αδ. Γεωργιάδης.
Ο μπαταχτσής που έγινε σωτήρας
Η ακριβής αναφορά του Ευρ. Στυλιανίδη στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν: «Θα σας ανακοινώσω κάτι εξαιρετικά θετικό και επίκαιρο. Πριν από λίγο είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μου είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πλειστηριασμού της Shelman, βρέθηκε ανάδοχος και η Shelman έχει πλέον αγοραστεί από ένα νέο επενδυτή ο οποίος θα τη βάλει μπροστά καλώντας ξανά τους εργαζόμενους. Είναι η Alfa Wood μαζί με τον επιχειρηματία κ. Τακά, που ουσιαστικά κέρδισαν τον διαγωνισμό και οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να ξαναλειτουργήσουν τη βιομηχανία. Βλέπετε δηλαδή ακόμη μία πτυχή της αξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης και της συνέπειας που επιδείξαμε κι εμείς διεκδικώντας για την περιοχή».
Πράγματι, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, στον πλειστηριασμό που διενεργήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου βρέθηκε επενδυτής για το εργοστάσιο της Shelman στη Θράκη. Σε αντίθεση όμως με όσα επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται για νέο επενδυτή αλλά για παλιό, ο οποίος μάλιστα έχει συμβάλει στην πτώχευση της εταιρείας το 2014. Ο όμιλος Alfa Wood, ο οποίος μαζί με τον επιχειρηματία Δημήτρη Τακά, η οικογένεια του οποίου διαχειριζόταν προ πολλών ετών την επίσης οριστικά χρεοκοπημένη από το μακρινό 1999 εταιρεία Βαλκάν Εξπορτ, ήταν αυτός που διαχειριζόταν το εργοστάσιο της Shelman από το 2009.
Η Alfa Wood Group και οι θυγατρικές της Alpha Wood ΑΕΒΕ και Alpha Wood Πίνδος ανήκουν στον επιχειρηματία Αντ. Αδαμόπουλο. Η εταιρεία του Αδαμόπουλου, η οποία σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη συμμετείχε στον πλειστηριασμό και αγόρασε ξανά, ως κοινοπραξία προφανώς με την επιχειρηματική οικογένεια Τακά, το εργοστάσιο της Shelman οφείλει στην εταιρεία περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μπαταχτσή, ο οποίος εμφανίζεται σήμερα ως ο επενδυτής που θα διασώσει το εργοστάσιο ενώ επί των ημερών του οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.
Η περίπτωση του Oμίλου Alfa
Η εταιρεία του Αντ. Αδαμόπουλου εμφανίζεται συγκεκριμένα να οφείλει ακόμη στη Shelman πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της έναντι πιστωτών ανέρχεται σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις σε περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ που οφείλεται στη Shelman δεν εισπράχθηκε ποτέ από τον αρμόδιο εκκαθαριστή. Σύμφωνα με επιχειρηματικές πηγές, το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα από την Alfa Wood θα έπρεπε να οδηγήσει τον εκκαθαριστή να ζητήσει άρση αυτοτέλειας του νομικού προσώπου που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, ενέργεια η οποία δεν έγινε. Το Documento προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του καλώντας τον στο τηλέφωνο και αποστέλλοντάς του σχετικό μήνυμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Πάντως δύο από τις εταιρείες του ομίλου, η Alfa Wood Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Επεξεργασίας Ξύλου και η Alfa Wood Πίνδος Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία, βρίσκονται και στις λίστες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ενώ το βιομηχανικό συγκρότημα της δεύτερης έχει βγει σε πλειστηριασμό.
Πρόστιμα για πλαστά τιμολόγια
Το γεγονός ότι η εταιρεία που πτώχευσε το εργοστάσιο της Shelman στη Θράκη είναι η ίδια που εμφανίζεται σήμερα ως σωτήρας δεν αποτελεί το μοναδικό αγκάθι στην επένδυση. Οι εταιρείες του Alfa Group, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Documento, έχουν ελεγχθεί και τιμωρηθεί κατά καιρούς με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για έκδοση πλαστών τιμολογίων. Τα στοιχεία βρίσκονται πέραν πάσης αμφιβολίας στη διάθεση του αρμόδιου υπουργού, δηλαδή του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος πανηγυρίζει σήμερα για την επένδυση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των οποίων έχει γνώση το Documento στην Alfa Wood Πίνδος επιβλήθηκε για έκδοση πλαστών τιμολογίων για το 2007 πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ, για το 2008 πρόστιμο 2,2 εκατ. ευρώ, για το 2009 πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ, για το 2010 πρόστιμο 2,3 εκατ. ευρώ και για το 2011 πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο διάστημα αυτό εμφανίζεται να είχε εκδώσει πάνω από 2.505 πλαστά τιμολόγια συνολικού ύψους άνω των 21 εκατ. ευρώ και το συνολικό πρόστιμο που της επέβαλε το αρμόδιο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομικών ανήλθε σε περίπου 10,6 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως η Alfa Wood AEBE, η άλλη θυγατρική του επιχειρηματικού ομίλου Αδαμόπουλου, εντοπίστηκε επίσης για την τετραετία 2010-13 να έχει εκδώσει συνολικά 1.500 πλαστά φορολογικά στοιχεία και της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο σχεδόν 7,4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το 2010 εμφανίζεται να εξέδωσε 384 πλαστά τιμολόγια για τα οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 2,2 εκατ. ευρώ, το 2011 να εξέδωσε 394 πλαστά τιμολόγια και υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 2,3 εκατ. ευρώ, το 2012 εξέδωσε σύμφωνα με τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών 403 πλαστά τιμολόγια για τα οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 2,1 εκατ. ευρώ και το 2013 εξέδωσε 119 πλαστά φορολογικά στοιχεία, για τα οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 620.000 ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Oμιλος Alfa Wood έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα εν λόγω πρόστιμα, χωρίς ωστόσο να είναι προσώρας γνωστό το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών. Οι ίδιες εταιρείες πάντως εμφανίζονται επίσης να είχαν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιο και ΕΦΚΑ σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάρος τους έχουν εκδοθεί και διαταγές πληρωμής περίπου 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ακάλυπτες επιταγές τους ξεπερνούν το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.
Χορηγός επικοινωνίας ο Γεωργιάδης
Τα παραπάνω στοιχεία, από τα πλαστά τιμολόγια για τα οποία έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα στις εταιρείες συμφερόντων του Αντ. Αδαμόπουλου μέχρι τα χρέη της εταιρείας προς τη Shelman αλλά και συνολικά προς πιστωτές και δημόσιο, είναι οπωσδήποτε γνωστά στο υπουργείο Ανάπτυξης και στον αρμόδιο υπουργό. Παρ’ όλα αυτά, ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανίζεται ως χορηγός επικοινωνίας της εταιρείας, την οποία έχει επισκεφθεί και έχει διαφημίσει ως τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ξυλείας. Στις 14 του περασμένου Οκτωβρίου είχε επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Alfa Wood στη Λάρισα και ενώπιον τηλεοπτικών και φωτογραφικών φακών περπάτησε κυριολεκτικά αγκαλιά με τον πρόεδρο του ομίλου Αντ. Αδαμόπουλο. Οι φωτογραφίες της επίσκεψής του αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις του με τον επιχειρηματία είναι εξαιρετικές, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης δεν αρκέστηκε στις αβρότητες. Αντιθέτως, δήλωσε στους τοπικούς και όχι μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς που κάλυπταν την επίσκεψή του ότι «είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ξυλείας, με πολλές εξαγωγές, με πολύ μεγάλη δραστηριότητα και με πολύ υψηλή ποιότητα». «Ως υπουργός Ανάπτυξης» συμπλήρωσε «είμαι εξαιρετικά ευτυχής που τέτοιες βιομηχανίες μπορούν και λειτουργούν στην Ελλάδα και υπό τέτοιες συνθήκες εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να ανταγωνίζονται».
Σε επικοινωνία που είχε το Documento με τον Αδ. Γεωργιάδη εκείνος απάντησε ότι ο πλειστηριασμός δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και παρότι στο παρελθόν είχε δηλώσει στη Βουλή πως η επένδυση πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δήλωσε σαφώς ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει το εργοστάσιο για τουλάχιστον μια τριετία, γεγονός που σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν πρόκειται να πωληθεί. Οσον αφορά την Alfa Wood, επανέλαβε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανία ξυλείας στην Ελλάδα και δήλωσε εκ νέου χαρούμενος για την εξέλιξη της υπόθεσης του εργοστασίου της Shelman.
Τέλος, αναφορικά με τα πλαστά τιμολόγια για τα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην εταιρεία συμφερόντων Αδαμόπουλου είπε ότι η Alfa Woοd έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
ΛΕΖΑΝΤΑ
Ο Αδωνης Γεωργιάδης έχει επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Alfa Wood στη Λάρισα και έχει διαφημίσει τον όμιλο του Αντώνη Αδαμόπουλου (δεύτερος από αριστερά) επανειλημμένως, αν και γνωρίζει για τα χρέη της εταιρείας προς
τη Shelman,
το δημόσιο,
τους πιστωτές,
τα πλαστά τιμολόγια και τα ανάλογα πρόστιμα.
https://www.documentonews.gr/