23 Ιαν 2023

Άρχισαν τα όργανα: «Πόρτα» στα ηλεκτρικά, υβριδικά και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα στα πλοία

 


Η υπόθεση με το Felicity Ace πριν 11 μήνες φαίνεται να αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων σε ότι αφορά τις μεταφορές ηλεκτρικών, υβριδικών και υδρογονοκίνητων αυτοκινήτων με πλοία.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι πλέον… ευπρόσδεκτα στα πλοία της εταιρείας Havila Kystruten, η οποία εκτελεί δρομολόγια στις ακτές της Νορβηγίας. Ο λόγος; Τα εν λόγω αυτοκίνητα είναι δύσκολο να σβήσουν αν αρπάξουν φωτιά!

Παρά το γεγονός ότι στις σχετικές ανακοινώσεις της η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία δεν αναφέρει ότι τα ηλεκτρικά, υβριδικά και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα πιάνουν φωτιά πιο εύκολα σε σχέση με τα συμβατικά, ωστόσο φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για το τι θα συμβεί αν όντως πιάσουν φωτιά εν πλω.

Βέβαια, τα νεότευκτα πλοία RoPax της Havila Kystruten που ξεκίνησαν να εκτελούν δρομολόγια στη σκανδιναβική χώρα είναι υβριδικά και διαθέτουν στα «σωθικά» τους γιγαντιαία πακέτα μπαταριών, για τα οποία η εταιρεία δεν φαίνεται να ανησυχεί το ίδιο…

Havila Kystruten

Όπως και να ‘χει, πριν λίγους μόλις μήνες, η Havila Kystruten διεξήγαγε μια «ανάλυση κινδύνου», όπως η ίδια την αποκαλεί, με την αρωγή της συμβουλευτικής εταιρείας Proactima SA, η οποία απεφάνθη ότι «μια πιθανή πυρκαγιά σε συμβατικά οχήματα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα συστήματα και το πλήρωμα που υπάρχουν στο πλοίο» και πως «η περίπτωση είναι διαφορετική με ένα αυτοκίνητο που κινείται με υδρογόνο ή ηλεκτρική ενέργεια, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα απαιτούνταν πρόσθετα μέτρα θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο σκάφος».

Απαντώντας στο τι είναι πιθανό να συμβεί σε περίπτωση εκδήλσης φωτιάς που ενδεχομένως να ξεκινήσει από τις μπαταρίες των ίδιων των υβριδικών πλοίων της εταιρείας, οι εκπρόσωποι της Havila Kystruten δήωσαν τα εξής: «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι η ασφάλεια. Τα πλοία μας είναι κατασκευασμένα με δικά τους πακέτα μπαταριών που εγκαθίστανται σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις πυρασφάλειας στα πλοία. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες μας βρίσκονται σε απομονωμένους και πυρίμαχους χώρους, με συγκεκριμένα συστήματα πυροπροστασίας».

battery

Ανησυχίες σχετικά με το όλο θέμα εκφράζουν ανοιχτά πλέον και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πέρυσι, για παράδειγμα, η Allianz προειδοποίησε τη ναυτιλιακή κοινότητα για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς από τα εν λόγω οχήματα. Στη σχετική μάλιστα έκθεση γίνεται λόγος για τέσσερις κύριους κινδύνους από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου των EV, PHEV καιι FCEV οχημάτων, όπως πυρκαγιά, έκρηξη, τοξικά αέρια και πιθανή θερμική διαφυγή.

https://www.4troxoi.gr