20 Ιαν 2023

Πάει περίπατο ο νόμος CAATSA; Η Τουρκία στο απυρόβλητο;

 


Κάτι περίεργο συμβαίνει με το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA εναντίον της Τουρκίας, που είχαν επιβληθεί στην κατοχική δύναμη τον Δεκέμβριο του 2020, με εισήγηση του Μάικ Πομπέο, του τότε υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα θέμα που το ανακινούμε εδώ και μερικές μέρες χωρίς να παίρνουμε σαφείς και καθαρές απαντήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και όταν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», μας κυριαρχούν δικαιολογημένα οι υποψίες. 

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Και με δεδομένη την αποτυχία της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μερικά πράγματα είναι ακαταλαβίστικα. Για να είμαι δίκαιος, πάντως, πριν συνεχίσω με το θέμα των κυρώσεων:

Άπρακτος έφυγε από την Ουάσιγκτον και κατευθύνθηκε στο Τέξας για να κάνει τα εγκαίνια του εκεί τουρκικού προξενείου και του Τουρκικού Κέντρου, o «αγαπητός» Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως του αρέσουν να τον προσφωνούν οι ομόλογοί του.

Πριν αναχωρήσει, όπως σημειώσαμε και χθες, είχε μία συνάντηση με εντάσεις με τον Άντονι Μπλίνκεν. Μία συνάντηση από την οποία δεν έλαβε το βασικό “δώρο” που ήθελε: Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου ήταν έντονα εκνευρισμένος και ενοχλημένος, όταν άκουσε από τον κ. Μπλίνκεν τα αυτονόητα. Ο Αμερικανός υπουργός, φέρεται να του επανέλαβε -για να το εμπεδώσει- ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν -όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος στον Ερντογάν στη Μαδρίτη- υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα.

Όπως επίσης του τόνισε στην ισπανική πρωτεύουσα, πρέπει η Τουρκία να εργαστεί με το Κογκρέσο, ώστε να αποσυρθούν οι αντιρρήσεις των νομοθετών. Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε αναφορά και στον γερουσιαστή Μενέντεζ, αλλά επίσης ειπώθηκε ότι δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται στην αγορά των F-16 από τους Τούρκους. Συντάσσονται μαζί του και άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές.

Όπως έχει γράψει η ιστοσελίδα μας, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις έχει πολλά θέματα με το τουρκικό αίτημα. Όπως δήλωσε στην Καθημερινή και στη Λένα Αργύρη, τα προβλήματα είναι πολλά με την Τουρκία και πρέπει να επιλυθούν πριν γίνει η αγοραπωλησία των F-16. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ