20 Ιαν 2023

Κλήση ΑΔΑΕ και Αρχής Προστασίας Δεδομένων στην PEGA ζητά η Σόφι Ιν’τ Βελντ...

 


Εξελίξεις και αντιδράσεις όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά και στην Ευρώπη πυροδοτεί η νέα αποκάλυψη για άλλα 20 πρόσωπα που έπεσαν στα «δίχτυα» του Predator, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του... insidestory.gr.

Αντιδρώντας... η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο Σόφι Ιντ’Φελντ, που ήδη έχει ζητήσει μετ' επιτάσεως εξηγήσεις και έρευνα απ' τις ελληνικές αρχές, κάλεσε σε ακρόαση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων  και την ΑΔΑΕ.

«Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων βρήκε στοιχεία ότι 20 τηλέφωνα έχουν στοχοποιηθεί με το Predator. Υπόψιν, ότι η χρήση του spyware είναι παράνομη σε κάθε περίπτωση. Έχω ζητήσει ακρόαση της PEGA με την ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων και την ΑΔΑΕ το συντομότερο δυνατό», σημειώνει η Ολλανδή ευρωβουλευτής σε ανάρτησή της στο Twitter.



Είναι η δεύτερη σημαντική ενέργεια εκ μέρους της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA μέσα σε λίγες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα έστειλε κείμενο-σύσταση προς τα δύο άλλα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα, με ιδιαίτερα αρνητικές επισημάνσεις για την ελληνική κυβέρνηση καθώς διαπιστώνει προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου.

Το κουβάρι της υπόθεσης Predator ξετυλίγεται

Η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ανακάλυψε 40 sms με το κακόβουλο λογισμικό Predator σε πάνω από 20 στόχους, σύμφωνα με το insidestory.gr.

Σύμφωνα με το καλά ενημερωμένο site η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία εδώ και έξι μήνες διενεργεί σιωπηλά τους δικούς αυτεπάγγελτους ελέγχους για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης τερματικών συσκευών προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας, έβγαλε «λαβράκια» καθώς κατά την έρευνά της εντόπισε, περίπου, 40 γραπτά μηνύματα που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, τα οποία έχουν αποσταλεί σε «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» κινητών τηλεφώνων.

Το inside story απηύθυνε ερωτήματα στην ΑΠΔΠΧ μετά το πρόστιμο 50.000 ευρώ που επέβαλε στην εταιρεία Intellexa η οποία εμπορεύεται το Predator. 

Στις απαντήσεις της, αναφέρει ότι «έως σήμερα η Αρχή έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες (σ.σ.: sms centers) στην Ελλάδα. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας –όπως έχει ήδη διαπιστωθεί– αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε ομόλογες εποπτικές αρχές». Και ακόμα τονίζει ότι: «Έως σήμερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται» και πως αυτά «έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς». Άρα κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα sms-δόλωμα».