Από την Γερμανία ξεκίνησε την περιοδεία του (17-21 Φεβρουαρίου) ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που θα συνεχιστεί στην Τουρκία και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.
Γράφει ο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ
Στη Γερμανία, ο Αντονι Μπλίνκεν, συμμετέχει στη κρίσιμη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και θα έχει μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων, για να συζητήσει και να ζητήσει τη συνεχή στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς και τη δέσμευση των ΗΠΑ στη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.
Ο Αμερικανός Υπουργός εξωτερικών, θα ενθαρρύνει τους ευρωπαίους, να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, ώστε να αυξηθεί η στρατιωτική ισχύς του ΝΑΤΟ και να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, αφού κατά την αμερικανική εκτίμηση, η Ρωσία, δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία, αλλά απειλεί με αποσταθεροποίηση τη Δύση με αιχμή την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει καμία επιθυμία για ειρήνη, ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια», προειδοποίησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον η 59η Διάσκεψη του Μονάχου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Στις παρεμβάσεις πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών, κυριαρχούν δύο καίριας σημασίας ερωτήματα. Το πρώτον, αν θα στείλει η Δύση και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη προς στήριξη της Ουκρανίας και το δεύτερον, πόσο κοντά βρισκόμαστε στην άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία. Πάντως αν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι καταφατική, τότε, πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η απάντηση και στο δεύτερο ερώτημα. Εκείνο όμως, που δεν έχει επαρκώς αξιολογηθεί και δεν έχει απαντηθεί, είναι, ποιες θα είναι οι συνέπειες, από μια πιθανή σύγκρουση ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ, σε μια σειρά από ζωτικής σημασίας ζητήματα, ίσως διότι είναι αδύνατον να υπάρξει ρεαλιστική, ούτε καν κατά προσέγγιση, εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός υπουργός θα έχει και κατ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια.
Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας. Πρόκειται για διμερείς συνομιλίες, που στόχο έχουν την περεταίρω εμβάθυνση και ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικο-διπλωματικών σχέσεων, με διάφορες ιεραρχήσεις και εγγυήσεις στον τομέα της ασφάλειας, που περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τις διευκολύνσεις στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με αναβαθμισμένες χρήσεις της αεροναυτικής βάσης της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τον ενισχυμένο παρεμβατικό ρόλο των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη στρατιωτική κρίση στο Αιγαίο.
Είναι πολύ πιθανόν, στην παρέμβασή του στο Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, ο Α. Μπλίνκεν, να ανακοινώσει την επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο ελληνικό αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς τα F-35 Στελθ. Επίσης θα συζητηθούν και «ώριμα» εξοπλιστικά όπως, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, ελικόπτερα, αλλά και τα μεταγωγικά C-130.
Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα, θα συναντηθεί και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν, λόγω και των ευρύτερων γεωστρατηγικών εξελίξεων, να μην απειληθεί η σταθερότητα και η δημοκρατική ομαλότητα στην Ελλάδα, εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και κορύφωσης της αντιπαλότητας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η εκτίμηση του Πρωθυπουργού ότι ο κ. Τσίπρας θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ή πρόκειται για προεκλογική μπαρούφα ή κάτι κακό μας κρύβει …
Η αμερικανική διπλωματία εκτιμά ότι, οι φονικοί και καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και η άμεση ανταπόκριση από την Ελλάδα με την παροχή γενναίας ανθρωπιστικής βοήθειας, δημιουργεί μια ευκαιρία έστω προσωρινής αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών. Για κάποιο χρονικά διάστημα, τα «νερά στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα». Άραγε θα ρωτήσει ο Ν. Δένδια τον Α. Μπλίνκεν, αν πιστεύει πραγματικά ο Αμερικανός, ότι η Τουρκία θα απεμπολήσει τις απατήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ότι δεν θα θέσει ποτέ ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου;
Ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων. Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη».
Κυρίως όμως, η αμερικανική διπλωματία, προτάσσει όχι μόνο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος- Τουρκίας (!), φυσικά στο συμμαχικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σημαντικής παραμέτρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπου η στρατιωτική ισχύς και όχι η διπλωματία, κρατά τα ηνία των εξελίξεων. Και ασφαλώς, η Ελλάδα που στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, αποτελεί για τις ΗΠΑ πολύτιμο συμμαχικό στήριγμα, στην προσπάθεια που καταβάλει η Δύση, να ενισχυθεί , με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό και μέσα η Ουκρανία, στην προσπάθειά της να αντισταθεί στην ρωσική επίθεση και εν τέλει στην αναθεωρητική πολιτική της Μόσχας, που προκαλεί διεθνοπολιτικές αναταράξεις.